Skocz do zawartości

[Blog Dori] Starter drożdżowy – prosta instrukcja ze zdjęciami


Pierre Celis

Rekomendowane odpowiedzi

podbijam temat.

 

Na jutro zaplanowałem gotowanie BPA z drożdżami płynnymi, ale dziś skumałem że zapomniałem o ekstrakcie słodowym :|

 

czym mogę go zastąpić ?

ewentualnie czy zatrzeć jakieś 200 g słodu ? jeżeli tak to jaka temperatura itp?

 

Niestety dziś raczej nic nie kupie nic w Krakowie (marxam nie prowadzi sklepu stacjonarnego)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Możesz zatrzeć niewielką ilość słodu, wystarczy w 64°C, można na chwilę w 72°C, podgrzej i przefiltruj np. przez lejek z założonym filtrem papierowym do kawy, jak nie masz filtra to można też do lejka włożyć kawałek waty. Pogotuj przez 15 min żeby wysterylizować, chmielenie nie jest potrzebne, schłodź i gotowe.

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...
24 minuty temu, Gwynbleidd napisał:

czy cos innego zamiast slodu mozna uzyc?

W Bryggselvie powiedza Ci ze mozesz robic starter na soku jablkowym z kartonu.

Jak potrzebujesz to mam tez troche suchego ekstraktu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kupiłem u nich właśnie ten 14kg koncentrat :) grosze kosztował to wziąłem, przyda się na mocniejsze piwka też. Widziałem że mają też pszeniczny ekstrakt ale tylko 54% pszenicy w środku wiec jak już to trzeba całość z koncentratu walić. Proszki widziałem też mają ale wychodzi drożej trochę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.