Jump to content
Pierre Celis

[Blog Dori] Starter drożdżowy – prosta instrukcja ze zdjęciami

Recommended Posts

Bardzo ciekawy i przejrzysty artykuł.

 

Przy okazji - Jak długo powinien pracować taki starter dla pilsa 12 BLG na mieszadle?

Może dałoby się stworzyć jakąś orientacyjną tabelę dla różnych gęstości początkowych.

No i jeszcze czy propagacja suchych i płynnych przebiega tak samo?

Edited by Kerni

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wydaje mi się, że taki tutorial ze zdjęciami lepiej zrobić nie dla ludzi którzy mają kolby i mieszadła, tylko raczej słoik i dobre chęci. :) Jeśli ktoś ma kolbę i mieszadło - takie sprzęty nie znajdują się w standardowym wyposażeniu każdego gospodarstwa domowego - to pewnie kilka starterów już zrobił potrząsając słoikiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wydaje mi się, że taki tutorial ze zdjęciami lepiej zrobić nie dla ludzi którzy mają kolby i mieszadła, tylko raczej słoik i dobre chęci. :) Jeśli ktoś ma kolbę i mieszadło - takie sprzęty nie znajdują się w standardowym wyposażeniu każdego gospodarstwa domowego - to pewnie kilka starterów już zrobił potrząsając słoikiem.

 

Mówisz masz :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy okazji - Jak długo powinien pracować taki starter dla pilsa 12 BLG na mieszadle?

Może dałoby się stworzyć jakąś orientacyjną tabelę dla różnych gęstości początkowych.

No i jeszcze czy propagacja suchych i płynnych przebiega tak samo?

 

Odpowiedzi na Twoje pytania są tutaj:

http://www.wiki.piwo.org/Przygotowanie_starter%C3%B3w_dro%C5%BCd%C5%BCowych

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli ktoś ma kolbę i mieszadło - takie sprzęty nie znajdują się w standardowym wyposażeniu każdego gospodarstwa domowego - to pewnie kilka starterów już zrobił potrząsając słoikiem.

 

Ja nie robiłem ani jednego startera a mam kolbę i mieszadło.

Jak coś zaczynam robić to staram się od razu porządnie - przez to czasami trochę potrwa to zanim w ogóle zacznę. :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dlaczego rdzeń był osobno dezynfekowany zamiast od razu wrzucony do kolby?

Nie ma drugiego dna ;) Po prostu wcześniej o tym nie pomyślałam... Oczywiście można od razu wrzucić rdzeń do kolby i ugotować go :)

 

 

Wydaje mi się, że taki tutorial ze zdjęciami lepiej zrobić nie dla ludzi którzy mają kolby i mieszadła, tylko raczej słoik i dobre chęci. :) Jeśli ktoś ma kolbę i mieszadło - takie sprzęty nie znajdują się w standardowym wyposażeniu każdego gospodarstwa domowego - to pewnie kilka starterów już zrobił potrząsając słoikiem.

Nie ma wielkich różnic w robieniu startera w kolbie na mieszadle, a w słoiku z "ręcznym potrząsaczem". W uwagach wyjaśniłam jak zrobić starter bez mieszadła.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może głupie pytanie, ale dopiero planuję zacząć zabawę ze starterami (mieszadło już do mnie jedzie :) ), a szukam i odpowiedzi nie widzę (może źle szukam, ale kto pyta nie błądzi).

Czy kolba na mieszadle ma być otwarta i zaciągać powietrze z otoczenia? Nie grozi to infekcją? (Juz widze te wszystki cuda z powietrza żrące moje piwo :P )Czy kolba powinna być cały czas przykryta (folią, korkiem czy czymkolwiek innym)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystko masz w pierwszym poście.

Dopiero teraz wpadłam na to, żeby sobie otworzyć zdjęcie :roll: a tam jak byk - kolba przykryta folią :lol: Nie ma to jak przytomność w pracy :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystko masz w pierwszym poście.

Dopiero teraz wpadłam na to, żeby sobie otworzyć zdjęcie :roll: a tam jak byk - kolba przykryta folią :lol: Nie ma to jak przytomność w pracy :D

 

Folia nie jest ponoć najlepszym rozwiązaniem, ale jest łatwy i bardzo praktyczny sposób. Lepsze są korki z gąbki. Ale tutaj jest problem z kupnem i utrzymaniem w czystości.

Share this post


Link to post
Share on other sites

...ale to chyba nie jest najlepsze rozwiązanie, do startera musisz dostarczyć tlen, a szczelnie zakrywając kolbę korkiem z silikonu i rurką fermentacyjną uniemożliwiasz to.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomo33
:) Edited by tomo33
Tomo, masz coś nie tak ze spacjami :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gdybym zamiast ekstraktu spróbował zatrzeć mini warkę to ile g słodu potrzebowałbym, żeby otrzymać ten litr brzeczki o gęstości 6-7 BLG? Z tego co policzyłem w BT wychodzi mi 150 g, ale nie jestem przekonany czy obliczenia są prawidłowe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...