Jump to content

Browar Scyzoryk


Scyzoryk
 Share

Recommended Posts

23.11.2013 Warka #1 coś dziwnego

 

Słody:

Pale ale -3,3kg

Pszenica -1kg

carafa® III 1300 - 1500 EBC -150g

 

chmiel:

Challenger -25g

fuggle -30g

 

zacieranie:

ilość wody: 12l

60' - 66-67°C

grzanie do 77°C

 

wysładzanie:

21L

 

Gotowanie:

0'-25g challenger

30' -fuggle 15g

60' -fuggle 15g

 

wyszło 17l baling 13Blg

brak chłodnicy.

Fermentacja:

US-05

temp zadania 26°C

 

Burzliwa: 18-21°C, 7 dni

Cicha: 18°C, 7 dni

 

Rozlew:

110g cukru w roztworze,

 

Wrażenia:

Kolor:

Nieklarowne, jak błoto, kolor szary, po miesiącu w butelkach dopiero zaczęło się klarować ale nie do końca, kolor czerwono - brązowy nieklarowny.

Smak i aromat:

Czuć bardzo drożdże, delikatne aromaty chmielu, trawiaste, tytoniowe. Goryczka delikatnie zalegająca. Dla znajomych bardzo gorzkie:)

Dosyć pełne, ulepkowate, ale nie słodkie, czuć taka pustkę, jest mdłe.

 

Piana:

Drobno i średnio pęcherzykowa, dosyć szybko opadająca, ale ładnie zdobi szkło.

post-8494-0-99438800-1390567917_thumb.jpg

Edited by Revelict
Link to comment
Share on other sites

16.1.2014 Warka #2 ciemne

 

Słody:

Pale ale -1,7kg

Monachijski- 2,3kg

carahell®- 200g

cara-crystal- 400g

melanoidynowy- 200g

carafa® special I 800-1000 EBC- 300g

carafa® III 1300 - 1500 EBC-50g

 

chmiel:

Challenger -30g

fuggle -25g

 

zacieranie:

ilość wody: 15l

60' - 67-68°C

grzanie do 77°C

 

wysładzanie:

25l

 

Gotowanie:

10'-30g challenger

50' -fuggle 10g

60' -fuggle 15g

 

wyszło 21l baling 12.8Blg

brak chłodnicy.

Fermentacja:

S-04

temp zadania 28°C

 

Burzliwa: 17-22°C, 7 dni

W smaku dosyć goryczkowe, niestety zalegająca goryczka, nic szczególnego nie czuć, dosyć pełne, 4Blg po burzliwej.

W aromacie, farba emulsyjna- aldehyd octowy.

Cicha

30g fuggle

Rozlew:

34-0.5l

6-0.33l

95g cukru do refermentacji.

Wrażenia:

Kolor:

Praktycznie czarne, z rubinowymi refleksami, idealnie klarowne.

 

 

Smak i aromat:

Delikatnie palony, kawowo-czekoladowy. W smaku wyczuwalny angielski chmiel, z czekoladowym długim finiszem. goryczka wysoka.

 

Piana:

Gęsta, jasno beżowa, drobno pęcherzykowa, długo utrzymująca się.

Edited by Revelict
Link to comment
Share on other sites

28.1.2014 Warka #3 polskie ale

 

Słody:

Pale ale -700g

Monachijski- 3,1 kg

cara-crystal- 150g

carahell-250g

 

chmiel:

Marynkar -35g

Lubelski-60g

 

zacieranie:

ilość wody: 15l

60' - 64°C

grzanie do 77°C

 

wysładzanie:

24l

 

Gotowanie:

0'-30g marynka

45' - 5g Lubelski

50' - 5g Lubelski

55'-5g Lubelski

60' 20g Lubelski

-10' 25g Lubelski

wyszło 18l baling 13,2Blg

brak chłodnicy.

Fermentacja:

S-04

temp zadania 23°C

 

 

Rozlew:

110g cukru

30-0.5L

7-0.33L

 

Wrażenia:

Kolor:

Miedziany, idealnie klarowny.

Smak i aromat:

Edited by Revelict
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

28.02.2014 Warka #4 APA

 

Słody:

Pale ale -4,25 kg

carahell-470g

 

chmiel:

amarillo-100g

mosaic-30g

 

zacieranie:

ilość wody: 18l

60' - 64°C

grzanie do 77°C

 

wysładzanie:

w garze: 25l

 

Gotowanie:

0'-20g amarillo

 

40' - 20g amarillo

 

50' - 10g amarillo

50' - 5g mosaic

 

60'-10g amarillo

60' 5g mosaic

 

-10' 10g amarillo

-10' 5g mosaic

 

wyszło 20l baling 12Blg

brak chłodnicy.

Fermentacja:

US-05

temp zadania 22°C

 

Na cichej:

15g mosaic

35g amarillo

Rozlew:

38 x 0,5L

Wrażenia:

Kolor: złoty bursztynowy, klarowny.

Smak i aromat: W smaku cytrusy, w aromacie intesywne cytrusy, ale po 2 tygodniach zostało 20% tego co było;/ nagazowanie wysokie.

Edited by Revelict
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

18.04.2014 Warka #5 PIPA

 

Słody:

Pale ale -5 kg

cristal-150 g

melanoidynowy- 300g

płatki jęczmienne-100g

 

chmiel:

marynka-50g

lubelski-30g

 

zacieranie:

ilość wody: 22l

60' - 64°C

grzanie do 77°C

 

wysładzanie:

w garze: 25l

 

Gotowanie:

0'-50g marynka

50' - 15g lubelski

60'-15g lubelski

 

 

20l - 15,5Blg

 

Fermentacja:

US-05

temp zadania 21°C

fermentacja 19°C

Na cichej:

 

Rozlew:

 

Wrażenia:

Kolor: Miedziany

Smak i aromat: w aromacie słodowość przełamana lekko nutą chmielu, trochę utlenione w sposób miodowy , goryczka umiarkowana lekko alkoholowa.

Edited by Revelict
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

18.04.2014 Warka #6 Wit

 

Słody:

Pilzneński -2kg

pszenica -2,5kg

płatki owsiane -0,5 kg

 

chmiel:

marynka-10g

lubelski-20g

 

zacieranie:

ilość wody: 26l

60' - 64°C

grzanie do 77°C

 

wysładzanie:

w garze: 25l

 

Gotowanie:

0'-10g marynka

55' - 7,5g lubelski

10g - kolendry

125g -startej pomarańczy

1 łyżka mąki

 

60'-7,5g lubelski

10g - kolendry

125g -startej pomarańczy

 

 

?l - 11Blg

 

Fermentacja:

s-33

temp zadania 22°C

fermentacja ?°C

Na cichej:

brak

Rozlew:

 

Wrażenia:

Kolor: jasny nieprzeźroczysty

Smak i aromat: Piwo wyszło ciężkie, znajomymi nie narzekają dla mnie prawie nie pijalne prawdopodobnie nie toleruje kolendry.

Edited by Revelict
Link to comment
Share on other sites

26.4.2014 Warka #7 Stout owsiany

 

Słody:

Pale ale -5kg

Płatki owsiane 1,2kg

płatki jęczmienne 200g

cara-crystal- 300g

melanoidynowy- 400g

carafa® special I 800-1000 EBC- 400g

carafa® III 1300 - 1500 EBC-100g

 

chmiel:

Challenger -30g

fuggle -10g

 

zacieranie:

ilość wody: 20l

60' - 67-68°C

grzanie do 77°C

 

wysładzanie:

25l

 

Gotowanie:

10'-30g challenger

50' -fuggle 10g

 

 

wyszło 21l baling 18Blg

brak chłodnicy.

Fermentacja:

S-04

temp zadania 22°C

 

Burzliwa: 24°C, spadła do 18

 

Rozlew:

 

Wrażenia:

Kolor:

Praktycznie czarne.

W smaku czekolada, kawa, lekka alkoholowa goryczka, przyjemne piwo, bardzo wyczuwalne estry w aromacie które praktycznie przykryły wszystko.

Edited by Revelict
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.