Skocz do zawartości

Odwrotna kolejność stosowania gęstwy


b.dawid

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś może stosował gęstwę "pod prąd"? np. z ciemnego piwa do jasnego? Chciałbym trochę poeksperymentować, nie wiem sam co chcę osiągnąć, ale gdybym miał jakieś relacje od osób które takie zabiegi robiły, jakie są efekty to łatwiej by mi było chociażby dobrać sposób zacierania, chmielenie.

Jakieś doświadczenia, pomysły?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja stosowałem z s-04 po stoutach zrobiłem jasnego bezstylowca 13,5°Blg. Wyszedł normalnie (choć fermentowane w 16°C puste w smaku, ale takie miało być). Gęstwę zebrałem, poczekałem, aż drożdże opadną i piwo zlałem z nad osadu i dopełniłem wodą do pełna. Później te wodę też z nad drożdży zabrałem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy jakieś posmaki, zapachy takie odwrócenie kolejności wprowadza do kolejnej warki? Gęstwę planuję standardowo przepłukać w przegotowanej/wystudzonej wodzie przed zadaniem.

Kończy mi się fermentować stout na windsorach, myślałem czy nie zrobić na nich jakiejś wariacji full aroma hops

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.