Jump to content

Milk Stout


Oukland
 Share

Recommended Posts

Witam dzisiaj biore sie za zamawianie mojego pierwszego piwa z zacieraniem wybór padł na http://homebeer.pl/pl/piwo-domowe-milk-stout-12-blg-zestaw-ze-slodow.html moje pytania

 

1.Czy to dobry wybór ?

2.Czy przypadkiem nie daja zbyt mało chmielu do zestawu ?

3. Czy Gdybym chciał zrobić 20l tego piwa uda mi sie to zrobic w 30l garze

4.Drożdże podane za najbardziej optymalne faktycznie takimi sa ?

5. Co moge zrobić by to piwo uzyskało troche więcej VOLT tak z 1% wiecej jak najmniej tracąc ze smaku

Link to comment
Share on other sites

1. Jak lubisz milk stout to tak. Ja wolę zdecydowanie wersję Dry.

2. Nie.

3. Tak.

4. S 04 jak najbardziej

5. Po co Ci wiecej % ? Najprosciej wygotowac bardziej brzeczke/uzyc mniej wody do wysladzania. Wtedy masz mniej piwa. Inny sposob to dodatek cukru.

Link to comment
Share on other sites

5. Co moge zrobić by to piwo uzyskało troche więcej VOLT tak z 1% wiecej jak najmniej tracąc ze smaku

 

Ustalenie % alk. w gotowym piwie jest raczej nie możliwe, jeżeli nie masz aparatury i doświadczenia. Nie wiadomo jak bardzo odfermentują drożdże. Z resztą, tu chyba nie o to chodzi, żeby gonić za %.

Link to comment
Share on other sites

owszem nie chodzi o pogoń za procentem :D aczkolwiek lubie mocniejsze piwa a zarazem z duzym bukietem smakow i aromatow polaczenie takie jest bardzo rzadkie dlatego chce sie dowiedziec czy jest mozliwosc podniesienia mocy aromatycznego piwa lekkiego tak zeby nie zniszczyc jego aromatu i samaku

Link to comment
Share on other sites

Cukier? Robicie bimber czy piwo? Jak chcecie mieć % to uwarzcie RIS'a, portera, albo trippla.

 

Odpowiadając na pytania autora:

 

Ad 1. Kwestia gustu. Pod względem "technicznym" Milk Stout nie jest trudny do uwarzenia, poza tym ciemne piwa mają większą tolerancję na błędy.

Ad 2. 20g na 15l piwa będzie ok.

Ad 3. Tak

Ad 4. Podane drożdże są jak najbardziej ok.

Ad 5. Zwiększyć zasyp jeżeli nadal chcesz mieć 15l, albo dłużej gotować, ale wtedy będziesz miał mniej piwa.

 

0,5 kg laktozy to trochę mało, ja robiąc Milk Stouta dałem 0,75 kg, a i tak była średnio wyczuwalna, następnym razem dodam 1kg.

Edited by awakening
Link to comment
Share on other sites

Zwiększyć zasyp chyba słaba rada jak kolega pyta o gotowy zestaw to znaczy, że kupuje dokładnie odważoną ilość słodów.

 

Mówisz uwarzyć tripla, a tam cukru się przecież stosunkowo sporo sypie, jak w znacznej części piw belgijskich. Do RISów, czy mocnych porterów też dodaje się cukru.

 

Nie sam cukier zły tylko trzeba świadomie go używać.

Link to comment
Share on other sites

Zwiększyć zasyp chyba słaba rada jak kolega pyta o gotowy zestaw to znaczy, że kupuje dokładnie odważoną ilość słodów.

 

Mówisz uwarzyć tripla, a tam cukru się przecież stosunkowo sporo sypie, jak w znacznej części piw belgijskich. Do RISów, czy mocnych porterów też dodaje się cukru.

 

Nie sam cukier zły tylko trzeba świadomie go używać.

 

No własnie, świadomie używać, czyli np. w piwach w których pożądane są nuty alkoholowe, czyli np. w mocnych piwach belgijskich. Aromat alkoholowy w Milk Stoucie nie jest pożądany. Nie spotkałem się z dodawaniem cukru do RISa, przy takiej mocy piwo to i tak musi leżakować przynajmniej pół roku, żeby alkohol się "ułożył" sypanie cukru tylko by ten proces wydłużyło.

 

Skoro kolega musi koniecznie kupić gotowy zestaw, to jedyną możliwością jest zwiększenie blg poprzez dłuższe gotowanie, kosztem zmniejszenia ilości brzeczki nastawnej.

 

Ogólnie uważam, że sypanie cukru do piw, które tego nie wymagają, tylko w celu podbicia blg jest kompletnym nieporozumieniem.

Edited by awakening
Link to comment
Share on other sites

Nie wiem co wy do tego cukru macie. Owsiany z 450g inwertowanego był przyjemny już po miesiącu, teraz ma 6 tygodni i jest wyborny. Nie ma co się bać cukru, byle bez przesady.

 

Właśnie o to mi chodzi.

Link to comment
Share on other sites

Wszystko zalezy od tego co sie chce uzyskac, wydaje mi sie ze Kolega jako poczatkujacy piwowar powinien uwarzyc bez dodatku cukru aby wiedzial jaki wplyw ma zacieranie .dodatki cukrow moga to zafałszowac

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.