Jump to content

RIS+Stout za jednym zamachem


karol1000
 Share

Recommended Posts

Zastanawiam się nad uwarzeniem podwójnej warki.

Mam gar 40L i fermentory 33L, wysładzanie za pomocą filtratora z oplotu.

Z tego co wyczytałem dam radę zatrzeć na raz jakieś 12kg słodu.

Woda z kranu ma u mnie mniej więcej takie parametry:

Ca 2,62 mmol/L = 105mg/L

Mg 0,38 mmol/L = 9,23mg/L

Na 1,9 mmol/L = 43,78mg/L

Cl- 1,7 mmol/L = 60,27 mg/L

SO4 1,24 mmol/L = 119mg/L

alkaliczność resztkowa 2,44 mmol/L = 6,9 dH°

 

Proszę o pomoc w wyjaśnieniu kilku kwestii:

1. Czy jest szansa że wyjdzie mi z tego ok. 17,5L RISa 21,5BLG i 17,5L Stoutu 13,5BLG?

Nie za bardzo wiem jaką przyjąć wydajność przy dużej ilości ciemnych słodów.

Na jasnych piwach miałem wydajność ok. 60%.

2. Czy zasyp z około 25% ciemnych słodów będzie ok?

3. Kiedy wrzucać słody ciemne przy podanej analizie wody?

 

Będę wdzięczny za pomoc bo temat dość trudny do samodzielnego ogarnięcia.

Z góry dziękuję

Link to comment
Share on other sites

Wydaje mi się ciut niska ta wydajność, ale ja bym to rozkminił tak:

- 10% palonych i 15% karmelowych wydaje się ok.

- zostaje nam 75% dających cukry fermentujące, czyli 9kg, zakładając te 60% wydajności, i ekstraktywność słodów na poziomie 82% to daje nam jakieś 4,5 kg cukrów fermentujących (generalnie nie wiem dokładnie jak jest z karmelami więc tego nie licze)

- aby zrobić piwa 17,5l 21,5 blg i drugie 13, blg potrzeby by nam łącznie wyłuskać nieco ponad 6kg cukrów fermentujących. Widać więc że przy takiej wydajności raczej ciężko. A więcej jak 0,5kg cukru białego bym nie dodawał.

- przy podanych parametrach dodając wspomniane 0,5 kg cukru mógłbyś otrzymać lekkiego dry stouta 10 blg i RISa 20 blg (czyli mało)

- poprawcie mnie jeśli się mylę ale co do analizy wody to ma ona znaczenie ogólnie dla piw ciemnych (m.in. alkaliczność resztkowa kompensuje kwaśność słodów palonych) ale chyba nie określa momentu w jakim dodaje się je do warzenia. A to już zależy od tego jakie efekty chce się uzyskać. Osobiście w tym wypadku walnąłbym wszystko od początku

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za odpowiedz.

Podana wzdajność jest ze wzorów polskich (CW*V[l]°Blg/zasyp) które zdaje się maja juz w sobie zawartą ekstraktywność słodów.

Zdaję się więc że potrzebuję jakieś 10,5kg słodów jasnych żeby dostać 17,5L 21,5BLG i 17,5L 13,5BLG (lub 35L ->17BLG).

Link to comment
Share on other sites

Kolejną sprawą nad którą się głowię to drożdże.

Ogólnie nigdy nie zbierałem gęstwy, Używam nowe suche, nawodnione drożdże Danstar Nottingham. Podobno może się pojawić problem z tymi suchymi drożdżami przy tak silnym piwie.

 

Na burzliwej mam teraz Brown Ale 15BLG na Danstar Nottimgham (suche uwodnione) i w ten sam dzień co warzenie RIS+Stout będę zlewał Brown Ale na cichą. Mogę więc wykorzystać gęstwę na RISa.

Fermentor z Brown Ale jest lekko zasyfiony od deki (sporo chmieliłem). Co zrobić najlepiej:

 

1. Olać gęstwe i obie nowe warki robić na suchych nawodnionych drożdżach

2. Zlać RISa bezpośrednio do fermentora po Brown Ale, a do Stouta wziąść suche drożdże, nie zważać na dość zabrudzony fermentor po Brown Ale

3. Zebrać gęstwę po Brown Ale i rozłożyć na dwa czyste fermentory i zalać RISem i Stoutem

4. Inne opcje mile widziane

 

Pomóżcie proszę bo trochę mnie przeraża pierwsza warka tak mocnego piwa i pierwsze używanie gęstwy.

Link to comment
Share on other sites

wydaje mi sie ze spokojnie mozesz zlac RISa i 2-giego stouta na gestwe po brown ale. po prostu wysterylizowana łyżką zbierz do osobnego fermentora w ktorym bedziesz trzymac stouta troche gestwy a pozniej RISa zlej bezpośrednio .Jesli nie zbierales nigdy gestwy i jej nie przemywales to jest to najlepsze rozwiazanie.

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za opinię.

Mógłby ktoś jeszcze poradzić czy moja woda z kranu jest ok do takiego piwa?

Przy jasnych mocno chmielonych piwach ostatnio używałem 50% miękkiej wody z baniaka pięciolitrowego, bo ta moja berlińska woda jest dość twarda i bez miękkiej wody goryczka jest strasznie drapiąca.

Teoretycznie do ciemnych piw twarda woda jest chyba dobra.

Mieszać ją jakoś czy użyć 100% kranówy? w chemiczne ulepszanie się jeszcze nie bawiłem i nie mam nic takiego na stanie.

Link to comment
Share on other sites

W sobote w kuchni spędziłem 15 godzin!

Wysładzanie było bardzo powolne. Gęstwę rozdzieliłem na oba piwa i fermentacja wystartowała ekspresowo, rano w niedzielę już była ładna piana.

Faktyczmnie ciężko było to wszystko ogarnąć bo sporo w kuchni się działo.

Sprawą której nie przemyślałem wcześniej było to że dostałem pierwsze 14L tak silnej brzeczki że po dolaniu 6L wody do chmielenia nadal wyszło trochę ponad plan. Wodę dodałem nie myśląc o tym że zmieni się niestety też trochę barwa. Niestety żeby nie mieszać z wodą lecz z cieńkuszem musiałbym czekać jeszcze kilka godzin (pod koniec wysładzania, po otrzymaniu prawie 40L nadal leciało jeszcze jakieś 8BLG). Mogłem też chyba lepiej przemyśleć sprawę i odpowiednio pomieszać filtrat ale jakoś w tym chaosie nie dałem rady tego ogarnąć i chciałem już jak najszybciej zacząć gotować, żeby nie warzyć potem po nocy.

Na oko wydaje mi się że przez akcje z wodą mój Stout będzie ciemniejszy od RISa, a RIS będzie chyba bardziej ciemno brązowy niż czarny, mam nadzięję że akcją z wodą nie spieprzyłem po części tez smaku.

Zobaczymy jak to będzie wszystko wyglądało za kilka tygodni w kuflu, może jednak nie będzie tak źle.

Dziękuję wszystkim życzliwym za pomoc!

Na najbliższy tydzień warzenia mam powyżej uszu!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.