Skocz do zawartości

Podłączenie wymiennika płytowego


emcede

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

 

Mam w zamiarze zaopatrzyć się w takie coś: http://promag.sklepn...pln-brutto.html

 

Problem mam taki czy niezbędna będzie jakaś pompa(może wystarczy grawitacja) oraz jak to podpiąć, w sensie gdzie zakupić takie złączki jak widać tu: http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/warzelnia-browaru/145-chlodnica-plytowy-wymiennik-ciepla.html

 

Złącza są na 3/4 niestety z 1/2 nie byłoby problemu.

Dzięki za pomoc.

Edytowane przez emcede
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Możesz zrobić bez pompki. Brzeczka musi grawitacyjnie lecieć a woda w przeciwnym kierunku ciśnieniem sieci/hydroforu.

 

Co do złączek, to do wody kupisz zwykłe króćce na wąż albo możesz dać szybkozłączki jak do węża ogrodowego. Co do brzeczki to to już jakieś do cwu. W hydraulicznym na pewno Ci pomogą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co rozumiesz przez "króćce?

 

No ta nakętka z gw 3/4 i króćcem na wąż

 

To jest redukcja 3/4 / 1/2 + zawór kulowy + końcówka na wąż.

Do dostania wszędzie na Allegro.

Edytowane przez jake
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co rozumiesz przez "króćce?

 

No ta nakętka z gw 3/4 i króćcem na wąż

 

Trochę się naszukałem ale tutaj kolego:

 

http://hurtownia.rew...anowe-3-4-.html

http://sklep.ogrodypatio.pl/index.php?route=product/product&filter_name=przy%C5%82%C4%85cze%20wciskane%20z%20gwintem&product_id=1132

http://sklep.ogrodypatio.pl/index.php?route=product/product&filter_name=przy%C5%82%C4%85cze%20wciskane%20z%20gwintem&product_id=1133

 

Jak za darmo, materiał PP. Używam takie od lat w nawadnianiu i teraz do piwowarzenia. Odporne do 100st.C.

To szare obraca się względem czarnego - tzw. śrubunek. W środku jest jeszcze uszczelka.

Ja zawsze kupowałem w hurtowni Adviser koło Poznania.

Edytowane przez Browariat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale w którym miejscu chcesz to wstawić?

Jeżeli w dopływie zimnej wody, to lepsza jest szybkozłączka, wiem to z doświadczenia.

Jeżeli w odpływie gorącej, to potrzeby jest kranik.

Edytowane przez jake
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Plusik dla Ciebie kolego Browariat.

 

Miło miło.

Zapewne wiesz ale może w przyszłości komuś się przyda: wąż na te złączki wchodzi zupełnie gładko jak wpierw końcówkę która ma być nałożona zanurzy się w gorącej wodzie na chwilę. Bez tego czasem jest megakłopot.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mam coś takiego tylko że 12-sto płytowy, króćce miałem w komplecie z wymiennikiem. Urzywam tego metoda grawitacyjna i działa ale jest potrzebny jakiś filtr przy wezyku który zasysa brzeczke żeby chmieliny i przełom się nie dostał do wymiennika i nie zalegał tam bo później jest problem z wyczyszczeniem tego. Ogólnie polecam bo chłodzenie idzie dosyć szybko, mi 20 l chlodzi się w poniżej 10 min. Trzeba tylko uważać żeby się nic nie przytkalo bo wtedy idzie jak krew z nosa (oczywiście bez pompki).

Co do filtra na wezyk to jeszcze nie mam dobrego patentu, wczoraj uzywalem bazooki ale i ona się przytkala 2 razy. Ma ktoś na to jakis sposob?

 

Co do podłączenia to mam prowizorke, wezyki powciskane na króćce bez opasek ale system działa ;)

 

Zapomniałem dodać. Nie owen jak u was ale u mnie zlaczki ogrodowe nie pasowały, inny gwint.

Edytowane przez 05paw
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja robię whirpola i to w zupełności wystarcza.

Tylko, że ja urzywam pompy ponieważ warzelnię mam niżej niż fermentor i grawitacyjnie nie dało by rady.

 

Zawsze jakieś chmieliny się dostaną. Ja płukam sobie wymiennik gorącą wodą z kranu, a następnie podłączam pompę i płukam wymiennik nadwęglanem sodu.

Ogołnie rzecz biorąc warto mieć pompę :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co do filtra na wezyk to jeszcze nie mam dobrego patentu, wczoraj uzywalem bazooki ale i ona się przytkala 2 razy. Ma ktoś na to jakis sposob?

 

Ja używam spłaszczonej bazooki, ale z dziurą na samej górze - inaczej nie chciało zassać brzeczki do wymiennika. Najpierw whirlpool, co ma opaść, to opadnie na dno. Przez większość część chłodzenia bazooka nie filtruje, bo leci wszystko przez tą dziurę na górze, ale tam już nie ma chmielin, dopiero jak zostanie 5 cm brzeczki, to zaczyna filtrować, ale wtedy już w razie czego można oczyścić np. mieszadłem piwowarskim. Mam nadzieję, że jasno to opisałem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zwykłe mosiężne

A gdzie masz regulację wody ciepłej na wyjściu? Wiem, że można regulować kranem na wejściu, ale najlepiej puścić z kranu na maksa i regulować na wyjściu - wtedy są najlepsze efekty, gdy woda przepływa turbulentnie jak to się mądrze nazywa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bez pompy grawitacyjnie to udręka. Dwa fermentory idealnie schłodzone i napowietrzone w ok 10 min. Pompa od pralki to mały wydatek a bardzo ułatwia życie. http://www.piwo.org/topic/11091-whirpool-chlodzenie-napowietrzanie/page__hl__whirpool

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.