Jump to content

drożdze odfermentowywujące do niskiego blg


wd40
 Share

Recommended Posts

Panowie,

 

Drożdze S-33 chyba nie sprawdzają się w moich próbach - za wysoko odfermentowywują (5blg , a nawet 6 blg) z wysokich stanów (dla mnie) 13 BLG, 14BLG.

 

Przygotowując się do wysokiego blg 18, 20 poszukuje odpornych na wyższe stężenia alkocholu drożdzy - nisko odfermentowywujących do 2blg ale jednocześnie posiadających wystarczające zdolności do wykorzystania ich ponownie (zbieranie gęstwy)

 

warunek budżetowy - suche drożdze ;)

 

jakby spełniały też warunek wysokiej klarowności to było by jeszcze piękniej ;)

 

 

jakieś sugestie ?

 

Z góry dziękuje

 

W.

Link to comment
Share on other sites

S-33 to chyba najsłabiej odfermentowujące drożdże jakie znam :)

Nottingham jak pisali poprzednicy albo US-05, nie wiem do jakiego piwa chcesz jak weizena to WB-06 bardzo nisko zejdą :)

Link to comment
Share on other sites

Tyle że na odfermentowanie z 20 do 2 to nie ma co liczyć przy rozsądnej ilości cukru (10-15%).

 

do ilu można liczyć takie odfermentowanie - czy jest jakiś kalkulator (cukru jako takiego nie daje w ogóle) ale wyliczyć ile cukru będzie (cukrów złożonych, a potem z-sekretowanych do prostych) z kg słodu.

Link to comment
Share on other sites

S-33 to chyba najsłabiej odfermentowujące drożdże jakie znam :)

Nottingham jak pisali poprzednicy albo US-05, nie wiem do jakiego piwa chcesz jak weizena to WB-06 bardzo nisko zejdą :)

 

czytałem że US-05 - robią kożuch oraz dużo fuzli pływa w brzeczce...

 

jak zbierać takie drożdze - jeśli powstanie kożuch - i czy zebranie go w drugim dniu burzliwej nie zepsuje tej warki z której je pobiore ?

Link to comment
Share on other sites

czy zebranie go w drugim dniu burzliwej nie zepsuje tej warki z której je pobiore

od pewnego czasu zbieram gęstwę z piany i nie widzę w związku z tym żadnych problemów

 

 

myjesz je jakoś (płuczesz) - karmisz je jakoś - jak długo trzymasz taką gęstwę (2-3 tyg) - czy może mrozisz ???

Link to comment
Share on other sites

myjesz je jakoś (płuczesz) - karmisz je jakoś - jak długo trzymasz taką gęstwę (2-3 tyg) - czy może mrozisz ???

Oprócz piany "zaciągam" jeszcze trochę piwa. Wstawiam do lodówki upuszczając co jakiś czas gaz (góra dwa dni). Trzymałem taką gęstwę ze dwa miesiące i dało się na niej zrobić kolejne piwo, ale warunkiem konicznym jest starter - z piany jest niewiele, ale za to czystych drożdży.

Link to comment
Share on other sites

Też poleciłbym Nottingham'y

 

Panowie znalazłem opis - na "wymienniku" dot temperatury uwadniania

 

Temperatura

 

 

 

 

 

Fermentacji:

Uwadniania: 30-35°C

Zaszczepiania:

Przechowywania: 1-8°C

 

to nie za dużo trochę ???? nie powinno być max 25°C

Link to comment
Share on other sites

Tyle że na odfermentowanie z 20 do 2 to nie ma co liczyć przy rozsądnej ilości cukru (10-15%).

 

do ilu można liczyć takie odfermentowanie - czy jest jakiś kalkulator (cukru jako takiego nie daje w ogóle) ale wyliczyć ile cukru będzie (cukrów złożonych, a potem z-sekretowanych do prostych) z kg słodu.

 

Masz ekstraktywność słodu, potem wydajność warzelni, a na końcu stopień odfermentowania dla konkretnego szczepu. Po drodze jeszcze jest zależność fermentowalności od schematu zacierania i czynników fizykochemicznych zacieru (pH, stopień rozrzedzenia).

 

W skrócie - nie ma. Trzeba polegać na doświadczeniu i znajomości konkretnej warzelni.

Link to comment
Share on other sites

30-35°C to idealna temperatura dla drożdży, więc w takiej jest zalecana rehydratacja, ale nie fermentacja. Przy czym przy zadawaniu drożdży do brzeczki różnica temperatur nie powinna przekraczać 10°C.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.