Jump to content

Browar Cylinder


Szinek
 Share

Recommended Posts

~*-_~*-_~*-_~*-_~*-_~*-_~*-_~*-_~*-_~*-_~*-_~*-_~*-_~*-_~*-_~

 

 

Sezon 2014/2015, start 29.08.2014:

#15 Pumpkin Ale

 

~*-_~*-_~*-_~*-_~*-_~*-_~*-_~*-_~*-_~*-_~*-_~*-_~*-_~*-_~*-_~

 

 

Warka #1 - Australian Pale Ale

 

Pierwsza warka 20L z ekstraktu Australian Pale Ale z dodatkiem 20g Fuggle leży sobie od 16 dni w 10C i niech leży do lutego, bo próbna butelka mocno średnia. Zobaczymy później.

 

 

Warka #2 - Chyba Indie (American (India) Pale Ale) - 18.01.2014

 

Czyli pierwsza zacierana warka, receptura użytkownika Fidel z minimalną modyfikacją słodu karmelowego i dodatkiem Amarillo. Zakładane OG było 13, jednak zamiast 22 litrów, nastawiłem 20, stąd też te "(india)", bo wyłamałem się za ramy APA.

 

OG: 15°BLG przy wydajności 73%

FG zakładane: 3.5°BLG

Szacowane IBU 38

Barwa 25 EBC

Alkohol zakładany 6.1%

 

Słody:

- Pale Ale Strzegom 5kg,

- Karmelowy Strzegom 150 0.5kg.

Zacierane w 67°C przez 60 minut, wysładzane podobnie.

 

Chmielenie:

- Magnum 13.5% 10g 60',

- Perle 6.5% 14g 30',

- Cascade 8.6% 28g 10',

- Cascade 8.6% 28g 5',

- Cascade 8.6% 30g na 6 dni cichej.

 

Drożdże Safale S-05.

 

Etykieta: (klik, aby powiększyć)

39f2cb58-2014.01.20-21.29.36.png

Edited by Szinek
Link to comment
Share on other sites

Warka #3 - Jantar (Amber Ale)

 

Objętość końcowa: 20 litrów przy wydajności 73%

OG: 12.7°BLG

FG: 2°BLG

Szacowane IBU 28

Barwa 28 EBC

Alkohol zakładany 5.3%

 

Słody:

- Pale Ale Strzegom 3.5kg,

- Monachijski II Strzegom 1kg,

- karmelowy ciemny 333 0.2kg,

- Cara-Crystal 150 0.25kg.

Zacierane w 67°C przez 60 minut, wysładzane 70-78°C

 

Chmielenie:

- Magnum 13.5% 10g 60',

- Perle 6.5% 10g 20',

- Fuggle 5.4% 10g 15',

- Cascade 8.6% 14g 10',

- Cascade 8.6% 14g 5'.

Uwodniona łyżeczka (4g) mchu irlandzkiego 10 minut przed końcem.

 

Drożdże Safale S-05.

 

Etykieta:

c605e18d-14.01.26-14.19.46-3fivj02.png

 

Uwarzony 31.01.2014

Cicha 10.02.2014

Rozlany 24.02.2014

Edited by Szinek
Link to comment
Share on other sites

Chyba Indie rozlane (36x0.5, 5x0.33). Jantar wczoraj uwarzony, niestety kompletnie zapomniałem zmierzyć ekstraktu przed zadaniem gęstwy US-05. A po ruszeniu drożdży to już nie chcę grzebać.

 

A w poniedziałek planuję Amarillo Single Hop

Link to comment
Share on other sites

Amarillo jednak czekają inne plany, trzeba poczekać na surowce, więc robię to co mogę:

Warka #4 - Full Aroma Hops

 

Warka testowa, która ma na celu wprowadzić mnie w różnotemperaturowe zacieranie. (głównie zmierzenie zmiany temperatury/minuta)

 

Objętość końcowa: 20 litrów przy wydajności 76%

OG: ~11°BLG

FG zakładane: 2.5°BLG

Szacowane IBU 46.5

Barwa 6 EBC

Alkohol zakładany 4.2%

 

Słody:

- pilzneński 4kg.

Zacieranie: 10' 61°C, 45' 71°, mash out.

 

Chmielenie:

- Magnum 13.5% 18g 60',

- Lubelski 4.2% 32g 45',

- Lubelski 4.2% 12g 10'.[/font]

30g Lubelskiego na 4 dni cichej.

 

Uwodniona łyżeczka (4g) mchu irlandzkiego 10 minut przed końcem.

 

Drożdże Safale S-04.

 

Lubelski to najmniej przyjemniej pachnący chmiel z jakim pracowałem. ugh.

 

Uwarzone 04.02.2014

Cicha 24.02.2014

Rozlane 07.03.2014

Edited by Szinek
Link to comment
Share on other sites

Warka #5 - Czorno Marylka (Amarillo SH Cascadian Dark Ale)

 

Objętość końcowa: 22 litry przy wydajności 72%

OG: 13.7°BLG - mogłem dłużej gotować

FG zakładane: 3.5°BLG

Szacowane IBU 50

Barwa 61 EBC

Alkohol zakładany 6.4%

 

Słody:

- Pale Ale Strzegom 5kg,

- karmelowy pszeniczny 0.25kg,

- karmelowy jasny 0.2kg,

- czekoladowy 1200 0.2kg,

- Carafa II Special 0.1kg,

- płatki owsiane błyskawiczne 0.194kg.

 

Zacieranie:

- 45' 62°C,

- dorzucenie pszenicznego karmelowego,

- 20' 72°C,

- słód czekoladowy i palony,

- 5' 72°C,

- mash out.

 

Chmielenie:

- Amarillo 8.9% 30g 60',

- Amarillo 8.9% 20g 20',

- Amarillo 8.9% 10g 10',

- Amarillo 8.9% 25g 5',

- Amarillo 8.9% 25g 1',

- Amarillo 8.9% 40g 4 dni cichej.

Uwodniona łyżeczka (4g) mchu irlandzkiego 10 minut przed końcem. - zapomniałem :D

Protip dla naśladowców: wincyj, wincyj chmielu, bo czekoladowe posmaki go trochę wyprą, co nie zmienia faktu, że piwo jest meega pijalne.

 

Drożdże Safale US-05.

 

fbe4b707-14.02.06-15.39.18-cnnkkv.png

 

Uwarzone 1.03.2014

Cicha 12.03.2014

Rozlane 16.03.2014

Edited by Szinek
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

A co to za żarłoki te Safale S-04? Zjadły mi blisko 4 litry piwa :/

Jantar rozlany, mech irlandzki czyni cuda - jest prawie idealnie klarowne.

FAH cicha, Czorno Marylka czeka na swoją kolej do warzenia, coś z czasem mocno nie ten ten. Dodałem do receptury płatki owsiane.

Edited by Szinek
Link to comment
Share on other sites

Zjadły mi blisko 4 litry piwa :/

Że jak?

 

Razem z gęstwą tyle odpadło, nie było szans na odzyskanie.

To bardzo dziwne. Sam co prawda używałem tych drożdży 2-3 razy, ale za każdym razem drożdże na dnie fermentora były dobrze zbite i praktycznie obywało się bez większych strat przy dekantowaniu. Opinie na forum są podobne.

Link to comment
Share on other sites

Jedyne co mi przychodzi do głowy to zlanie całej zawartości gara warzelnego, wraz z całym chmielem i osadami do fermentora. Ale i tak 4l to jakoś podejrzanie dużo.

Zawsze robię whirlpoorl i dekantuję wężem.

Być może przyczyną było to, że przed do przelewania przenosiłem pojemnik i niesłabo nim wstrząsnąłem, a nie pozwoliłem mu się uleżeć.

Link to comment
Share on other sites

Warka #6 - Red Rabbit (New Zealand Red Ale)

 

Objętość końcowa: 19 litrów przy wydajności 70%

OG: 12.2°BLG

FG: 4°BLG

Szacowane IBU 35

Barwa 25 EBC

Alkohol zakładany 5%

 

Słody:

- pilzneński 3kg,

- monachijski 0.5kg,

- Carared 0.5kg,

- karmelowy 30 0.25kg,

- melanoidynowy 0.25kg,

- Caraaroma 0.15kg do filtracji.

 

Zacieranie:

- 60' 68-66°C

 

Chmielenie:

- East Kent Goldings 7.4% 15g 60',

- Southern Cross 13% 20g 20',

- Kohatu 6.9% 10g 20',

- Dr Rudi 11.9% 1',

- Southern Cross 13% 10g 1',

- Kohatu 6.9% 20g 1',

- skórka słodkiej pomarańczy 25g 1',

- trawa cytrynowa 20g 1'.

30g Dr Rudi i po 20g SC i Kohatu na 4 dni cichej.

 

Uwodniona łyżeczka (4g) mchu irlandzkiego 10 minut przed końcem.

 

Dwie saszetki Brewferm Top.

 

Uwarzone 22.03.2014

Cicha 29.03.2014

Rozlane 07.04.2014

 

Piwo niedofermentowało i uciekało z butelek, bez granatów, ale i tak nie nadające się do picia - piasek drożdżowy.

Edited by Szinek
Link to comment
Share on other sites

Dzisiaj, 5 marca 2014, otworzyłem butelkę pierwszej, brewkitowej, warki i... żałuję. Piwo jest niepijalne, pachnie jak mydło, w smaku płaskie, wręcz puste. Rozcieńczony eurolager z dodatkiem płynu do mycia rąk.

Link to comment
Share on other sites

Drugi ballingometr sobie zaczął gdzieś ciecz podpijać i mierzenie było tak dokładne, że dla wody wskazywał -2 :ble:

A tym samym przyszła pora na refraktometr i kilka kolejnych warek będzie ślepych - co zrobić :( Chyba, że ktoś z okolic Ostrowa Wielkopolskiego miałby chęć pożyczyć jakikolwiek mierz na dwie próbki.

Link to comment
Share on other sites

Drugi ballingometr sobie zaczął gdzieś ciecz podpijać i mierzenie było tak dokładne, że dla wody wskazywał -2 :ble:

A tym samym przyszła pora na refraktometr i kilka kolejnych warek będzie ślepych - co zrobić :( Chyba, że ktoś z okolic Ostrowa Wielkopolskiego miałby chęć pożyczyć jakikolwiek mierz na dwie próbki.

 

Jaki to problem dodać +2 do odczytu? :)

Link to comment
Share on other sites

Drugi ballingometr sobie zaczął gdzieś ciecz podpijać i mierzenie było tak dokładne, że dla wody wskazywał -2 :ble:

A tym samym przyszła pora na refraktometr i kilka kolejnych warek będzie ślepych - co zrobić :( Chyba, że ktoś z okolic Ostrowa Wielkopolskiego miałby chęć pożyczyć jakikolwiek mierz na dwie próbki.

 

Jaki to problem dodać +2 do odczytu? :)

Za każdym zanurzeniem cieczy w środku jest coraz więcej.

Link to comment
Share on other sites

Drugi ballingometr sobie zaczął gdzieś ciecz podpijać i mierzenie było tak dokładne, że dla wody wskazywał -2 :ble:

A tym samym przyszła pora na refraktometr i kilka kolejnych warek będzie ślepych - co zrobić :( Chyba, że ktoś z okolic Ostrowa Wielkopolskiego miałby chęć pożyczyć jakikolwiek mierz na dwie próbki.

 

Jaki to problem dodać +2 do odczytu? :)

Za każdym zanurzeniem cieczy w środku jest coraz więcej.

Aha, myślałem, że to taki żart z tym nabieraniem wody :P a on Ci po prostu pękł. No to nie masz innego wyjścia niż zakup nowego. Poszukaj, może masz w mieście Bricomarche, tam raczej na pewno powinien być ballingomierz. Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Warka #7 - Full Aroma Nelson (NZ Pale Ale)

 

Objętość końcowa: 24 litrów przy wydajności 63%

OG: 12°BLG

FG: 3.2°BLG

Szacowane IBU 42

Barwa 13.3 EBC

Alkohol zakładany 5.1%

 

Słody:

- pale 3.5kg,

- monachijski 2.5kg,

- karmelowy jasny 0.2kg.

 

Zacieranie:

- 60' 66°C,

- mashout

 

Chmielenie:

- Polaris 18% 10g 60',

- Nelson Sauvin 12.6% 25g 20',

- Nelson Sauvin 12.6% 75g 1',

100g Nelson Sauvin na 4 dni cichej.

 

Uwodniona łyżeczka (4g) mchu irlandzkiego 10 minut przed końcem.

 

SafAle US-05

 

Uwarzone 29.03.2014

Cicha 15.04.2014

Rozlane 22.04.2014

Edited by Szinek
Link to comment
Share on other sites

200g nelsona na warke, teraz juz rozumiem dlaczego nie ma go już w sklepach ;)

Uwielbiam ten chmiel, przepraszam bardzo ;) Będzie to też moja pierwsza "większa" warka, bo aż 26 litrów, więc chcę mieć pewność, że aromat nigdzie nie zwieje :D

Link to comment
Share on other sites

Warka #10 - Cmoknięty (Smoked Oatmeal Stout)

 

Objętość końcowa: 25 litry przy wydajności 77%

OG: 13.9°BLG

FG zakładane: 2.9°BLG

Szacowane IBU 21

Barwa 52 EBC

Alkohol zakładany 5.5%

 

Słody:

- pilzneński 3kg,

- monachijski 1kg,

- płatki owsiane błyskawiczne 0.8kg,

- słód pszeniczny wędzony dębem 0.5kg,

- słód whisky 0.5kg,

- palony jęczmień 0.25kg,

- karmelowy 150 0.15kg,

- Caraaroma 0.1kg,

- słód czekoladowy 0.1kg.

 

Zacieranie:

- 60' 66°C,

- słód czekoladowy, Caraaroma,

- mashout,

- jęczmień prażony do wysładzania.

 

Chmielenie:

- EKG 7.4% 16g 60',

- Polaris 18% 1g 60',

- EKG 7.4% 8g 30'

- EKG 7.4% 8g 10'.

 

Uwodniona łyżeczka (4g) mchu irlandzkiego 10 minut przed końcem.

 

SafAle S-04

 

Uwarzone 17.05.2014

Cicha 13.06.2014

Zabutelkowane 20.06.2014

Edited by Szinek
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warka #8 - Das Pale Ale (German Pale Ale)

 

Objętość końcowa: 19 litrów przy wydajności 58%

OG: 12°BLG

FG zakładane: 3.2°BLG

Szacowane IBU 38

Barwa 15 EBC

Alkohol zakładany 5.5%

 

Słody:

- pale ale 3.5kg,

- monachijski 2kg,

- karmelowy 30 0.1kg.

 

Zacieranie:

- 75' 67°C,

- mashout,

 

Chmielenie:

- Polaris 18% 5g 60',

- Mandarina Bavaria 7.6% 20g 20',

- Huell Melon 6.3% 10g 20',

- Mandarina Bavaria 7.6% 30g 5',

- Huell Melon 6.3% 10g 5',

- Hallertau Blanc 7.6% 50g 1',

- Mandarina Bavaria 7.6% 20g 1',

- Huell Melon 6.3% 15g 1'.

 

30g Mandarina Bavaria, 50g Hallertau Blanc i 15g Huell Melon na 4 dni cichej.

 

Uwodniona łyżeczka (4g) mchu irlandzkiego 10 minut przed końcem.

 

SafAle US-05

 

Uwarzone 15.04.2014

Cicha 05.05.2014

Zabutelkowane 13.05.2014

Edited by Szinek
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ups, kompletnie zapomniałem o czekoladowym i palonym słodzie -> stout przełożony na jak będą słody, a teraz kończy się chmielić niemieckie pale ale.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warka #9 - Galaktyczny cytrus (American India Pale Ale)

 

Objętość końcowa: 26 litrów przy wydajności 69%

OG: 16°BLG

FG: 4.2°BLG

Szacowane IBU 66

Barwa 18 EBC

Alkohol zakładany 7%

 

Słody:

- pale ale 7.5kg,

- pilzneński 1kg,

- karmelowy pszeniczny 0.5kg,

 

Zacieranie:

- 70' 67°C -> 65°C,

- 10' 73°C,

- mashout,

 

Chmielenie:

- Polaris 18% 19g 60',

- Citra 11.9% 20g 40',

- Galaxy 14% 30g 15',

- Galaxy 14% 70g 1'.

 

100g Galaxy oraz 30g Citry na 4 dni cichej.

 

Uwodniona łyżeczka (4g) mchu irlandzkiego 10 minut przed końcem.

 

SafAle S-04

 

Uwarzone 05.05.2014

Cicha 17.05.2014

Zabutelkowane 23.05.2014

Edited by Szinek
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.