Skocz do zawartości

Browar Bonifacy


beleg

Rekomendowane odpowiedzi

Warka 75 Amerykańska pszenica (warzone 20.03.2020)

Obliczenia na 22l
12 BLG
 10 EBC
 22 IBU

 

2,5kg pale ale Malteurop

2,0kg pszeniczny Malteuroup

 

Drożdże:

US05 2 pokolenie US05 5 łyżek

Zacieranie:
Do wody  65C i wsypane słody 80min. 65C -61C 

 

Podniesienie temp. do 77C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (15 min.)

 

Gotowanie:
 

60 - 10g  Zeus16,8%

15 - łyżeczka uwodnionego mchu irlandzkiego

0   - 30g  Mosaic 10,4% (na zimno będzie 70g)

 

 

Chłodzenie do 20C w 18 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 22l o ekstrakcie 12 BLG. 

Przelanie porcjami gotującej brzeczki przez spidera zaowocowało całkowitym jego zamuleniem przez co ledwo wysączyłem brzeczkę.

Wstawione do pomieszczenia w temp. 18 C.

28.03.2020 zlane na cichą, odfermentowanie 79% 2,5BLG

6.04.2020 70g Mosaic

Edytowane przez beleg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 76 Saison curacao (warzone 30.03.2020)

Obliczenia na 22l
12 BLG
 26 EBC
 27 IBU

 

3,0kg pale ale Malteurop

0,8kg pszeniczny Malteuroup

0,5kg monachijski 24 Strzegom

0,2kg Caraaroma 300-400 Weyermann

 

Drożdże:

FM21 Odkrycie sezonu 1,5 dniowy starter 1,2l 10blg kręcony na mieszadle.

Zacieranie:
Do wody  65C i wsypane słody 80min. 65C -62C 

 

Podniesienie temp. do 78C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (15 min.)

 

Gotowanie:
 

60 - 20g  Iunga 10%

15 - 25g curacao

0   - 30g  Lubelski 5,3%

 

 

Chłodzenie do 22C w 13 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 23l (łącznie ze starterem) o ekstrakcie 12 BLG. 

Wstawione do pomieszczenia w temp. 21 C.

9.04.2020 zlane na klarowanie, 2,5 BLG 79%

23.04.2020 rozlane do 25x0,5l z udziałem 80g cukru. Ponowny pomiar wykazał 2BLG 83%. Piwo bardzo klarowne.

Edytowane przez beleg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 77 Saison "cytryna" (warzone 9.04.2020)

Obliczenia na 22l
12 BLG
 12 EBC
 27 IBU

 

3,0kg pale ale Malteurop

1,0kg pszeniczny Malteuroup

0,5kg monachijski 24 Strzegom

 

 

Drożdże:

FM21 Odkrycie sezonu 2 pokolenie po 76 warce, ok. 8 łyżek

 

Zacieranie:
Do wody  65C  wsypane słody 80min. 65C -62C 

 

Podniesienie temp. do 78C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (15 min.)

 

Gotowanie:
 

60 - 20g  Iunga 10%

15 - 25g skórka cytrynowa

0   - 30g  Lubelski 5,3%

 

 

Chłodzenie do 22C w 12 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 22l  o ekstrakcie 12 BLG. 

Wstawione do pomieszczenia w temp. 22 C.

23.04.2020 przelane na klarowanie, 2BLG 83%

8.05.2020 rozlane z 80g cukru do 44x0,5l

 

 

Edytowane przez beleg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 78 Saison IPA (warzone 13.04.2020)

Obliczenia na 22l
15 BLG
 14 EBC
 51 IBU

 

3,8kg pale ale Malteurop

1,2kg pszeniczny Malteuroup

0,5kg monachijski 24 Strzegom

 

 

Drożdże:

FM21 Odkrycie sezonu 2 pokolenie po 76 warce, ok. 10 łyżek

 

Zacieranie:
Do wody  65C  wsypane słody 80min. 65C -62C 

 

Podniesienie temp. do 78C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (15 min.)

 

Gotowanie:
 

60 - 25g  Zeus 16,8%

0 - 40g  Cascade 8,3%

0   - 25g  Amarillo 7,3%

 

 

Chłodzenie do 22C w 12 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 23l  o ekstrakcie 15 BLG. 

Wstawione do pomieszczenia w temp. 22 C.

27.04.2020 zlena na klarowanie zeszło do 2,5 BLG 83%

8.05.2020 25g Cascade, 25g Summit, 50g Centennial

12.05.2020 rozlane z 80g cukru do 44x0,5l

 

Edytowane przez beleg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 79 Saison Aframon (warzone 17.04.2020)

Obliczenia na 22l
12 BLG
 32 EBC
 27 IBU

 

3,4kg pale ale Malteurop

0,5kg pszeniczny Malteuroup

0,5kg monachijski 24 Strzegom

0,25kg crystal ED simpsons 450 

 

Drożdże:

FM21 Odkrycie sezonu gęstwa ok. 8 łyżek

Zacieranie:
Do wody  65C i wsypane słody 80min. 65C -62C 

 

Podniesienie temp. do 78C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (15 min.)

 

Gotowanie:
 

60 - 20g  Iunga 10%

15 - 25g Aframon zmiażdżony

0   - 30g  Lubelski 5,3%

 

 

Chłodzenie do 22C w 12 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 23l  o ekstrakcie 12 BLG. 

Wstawione do pomieszczenia w temp. 22 C.

1.05.2020 przelane na klarowanie, 2BLG 83%

13.05.2020 rozlane z 80g cukru do 44x0,5l

Edytowane przez beleg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Warka 80 Brown Ale (warzone 4.10.2020)

Obliczenia na 22l
12 BLG
 37 EBC
 27 IBU

 

3,3kg pale ale Malteurop

0,5kg Brown 140-160

0,5kg monachijski 24 Strzegom

0,3kg carahell 20-30

0,05kg Carafa II specjal (dodane do wygrzewania) 

 

Drożdże:

US 04 uwodnione

 

Zacieranie:
Do wody  66C i wsypane słody 80min. 66C 62-C 

 

Podniesienie temp. do 78C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (15 min.)

 

Gotowanie:
 

60 - 14g  Iunga 10%

60 - 6g Magnum 12%

0   - 25g   Styrian Golding 3,4%

 

 

Chłodzenie do 20C w 18 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 23l  o ekstrakcie 13 BLG. 

Wstawione do pomieszczenia w temp. 20 C.

11.10.2020 przelane na klarowanie, zeszło do 4blg 69%

23.10.2020 rozlane do 43x0,5l z udziałem 70g cukru.

Edytowane przez beleg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 81 FES  (warzone 11.10.2020)

Obliczenia na 22l
18 BLG
 103 EBC
 72 IBU

 

4,3kg pale ale Malteurop

1,0kg pszeniczny Malteurop

1,0kg monachijski 24 Strzegom

0,2kg czekoladowy 400 Viking

0,2kg czekoladowy ciemny 1200 Viking

0,2kg jęczmień prażony 1000 Viking

0,2kg Coffee 500 Castle Malting 

 

Drożdże:

US 04   2 pokolenie 5 łyżek gęstwy

 

Zacieranie:
Do wody  66C i wsypane słody 80min. 66C 63-C 

 

Podniesienie temp. do 78C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania ( 40min.)

 

Gotowanie: (70min.)

 

60 - 40g  Zeus 16%

0   - 25g   Styrian golding 3,4%

 

 

Chłodzenie do 20C w 20 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 23l  o ekstrakcie 18,5 BLG. 

Wstawione do pomieszczenia w temp. 20 C.

21.10.2020 przelane na klarowanie, zeszło do 6blg 68%

30.10.2020 rozlane do 43x0,5l z udziałem 70g cukru.

Edytowane przez beleg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 82 STOUT (warzone 12.10.2020)

Obliczenia na 22l
12 BLG
78 EBC
 42 IBU

 

3,9kg pale ale Malteurop

0,5kg monachijski 24 Strzegom

0,2kg barwiący 1400 Viking

0,2kg jęczmień prażony 1000 Viking

 

 

Drożdże:

US 04   2 pokolenie 5 łyżek gęstwy

 

Zacieranie:
Do wody  66C i wsypane słody 80min. 66C 62-C 

 

Podniesienie temp. do 78C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania ( 20min.)

 

 

Gotowanie: (60min.)

 

60 - 10g  Zeus 16%

60 - 10g Mosaic 12%

0   - 25g   Sybilla 4,6%

 

 

Chłodzenie do 20C w 20 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 23l  o ekstrakcie 12,5 BLG. 

Wstawione do pomieszczenia w temp. 19 C.

20.10.2020 przelane na klarowanie, zeszło do 3,5blg 72%

30.10.2020 rozlane do 44x0,5l z udziałem 70g cukru

Edytowane przez beleg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 83 Porter  (warzone 13.10.2020)

Obliczenia na 22l
13 BLG
 56 EBC
 37 IBU

 

3,2kg pale ale Malteurop

0,5kg pszeniczny Malteurop

1,0kg monachijski 24 Strzegom

0,2kg czekoladowy 400 Viking

0,15kg czekoladowy 1200 Viking 

 

Drożdże:

US 04 2 pokolenie 5 łyżek gęstwy

 

Zacieranie:
Do wody  66C i wsypane słody 80min. 66C 62-C 

 

Podniesienie temp. do 78C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (20 min.)

 

Gotowanie:
 

60 - 20g  Simcoe 14,5%

0   - 25g Sybilla 4,6%

 

 

Chłodzenie do 20C w 20 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 23l  o ekstrakcie 13,5 BLG. 

Wstawione do pomieszczenia w temp. 19 C.

20.10.2020 przelane na klarowanie, zeszło do 4blg 70%

30.10.2020 rozlane do 45x0,5l z udziałem 70g cukru

Edytowane przez beleg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 84 Amerykańska pszenica (warzone 24.10.2020)

Obliczenia na 22l
12 BLG
 10 EBC
 20 IBU

 

2,5kg pale ale Malteurop

2,0kg pszeniczny Malteuroup

 

Drożdże:

US05 uwodnione

Zacieranie:
Do wody  66C i wsypane słody 80min. 66C -62C 

 

Podniesienie temp. do 78C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (15 min.)

 

Gotowanie:
 

60 - 12g  Chinook 12%

5   - 30g  Amarillo 7,3% (na zimno będzie 70g)

 

 

Chłodzenie do 20C w 20 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 22l  o ekstrakcie 12 BLG. 

Wstawione do pomieszczenia w temp. 19 C.

02.11.2020 przelane na klarowanie, zeszło do 2,5blg 79%

3.11.2020 50g Amarillo

7.11.2020  rozlane z 80g cukru do 42x0,5l

Edytowane przez beleg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 85 AIIPA (warzone 2.11.2020)

Obliczenia na 22l
19 BLG
 17 EBC
 87 IBU

 

5,7kg pale ale Malteurop

0,7kg pszeniczny Malteuroup

0,2kg monachijski 24 Viking

0,2kg Caramel Munich I 100 Bestmalz

0,5kg cukier kryształ (dodany w połowie gotowania w formie płynnej)

 

 

Drożdże:

US05 2 pokolenie 6 łyżek

Zacieranie:
Do wody  66C i wsypane słody 80min. 65C -62C 

 

Podniesienie temp. do 78C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (20 min.)

 

 

Gotowanie:
 

60 - 55g  Chinook 12%

20 - 20g  Chinook 12%

  0 - 20g Amarillo, 20g Centennial, 20g Simcoe

 

 

Chłodzenie do 20C w 25 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 23l  o ekstrakcie 19 BLG. 

Wstawione do pomieszczenia w temp. 19 C.

13.11.2020 przelane na klarowanie, zeszło do 4blg 79%

15.11.2020 80g Centennial , 60g Simcoe

19.11.2020 rozlane do 43x0,5l z 80g cukru

Edytowane przez beleg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 86 IPA  (warzone 3.11.2020)

Obliczenia na 22l
14 BLG
 12 EBC
 43 IBU

 

4,3kg pale ale Malteurop

   1kg pszeniczny Malteuroup

0,1kg Karahel 30 

 

 

Drożdże:

US05 2 pokolenie 5 łyżek

Zacieranie:
Do wody  66C i wsypane słody 80min. 65C -62C 

 

Podniesienie temp. do 78C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (20 min.)

 

 

Gotowanie:
 

60 - 23g  Chinook 12%

20 - 15g  Mosaic 12%

  0 - 20g Cascade, 15g Mosaic

 

 

Chłodzenie do 21C w 23 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 23l  o ekstrakcie 14 BLG. 

Wstawione do pomieszczenia w temp. 19 C.

13.11.2020 przelane na klarowanie, zeszło do 3blg 78%

15.11.2020 50g Mosaic, 50g Citra

19.11.2020 rozlane do 43x0,5l z 80g cukru

Edytowane przez beleg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Warka 87 Amerykańska pszenica (warzone 2.03.2021)

Obliczenia na 22l
12 BLG
 10 EBC
 20 IBU

 

2,5kg pale ale Malteurop

2,0kg pszeniczny Malteuroup

 

Drożdże:

US05 uwodnione

Zacieranie:
Do wody  66C i wsypane słody 80min. 66C -62C 

 

 

Podniesienie temp. do 78C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (15 min.)

 

Gotowanie:
 

60 - 12g  Chinook 12%

5   - 30g  Amarillo 7,3% (na zimno będzie 70g)

 

 

Chłodzenie do 21C w 15 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 22l  o ekstrakcie 12 BLG. 

Wstawione do pomieszczenia w temp. 19 C.

11.03.2021 Przelane na klarowanie, zeszło do 3blg 75%

15.03.2021 70g Amarillo

19.03.2021 Rozlane do 43x05l z 80g cukru

Edytowane przez beleg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 88 Hazy IPKA (warzone 6.03.2021)

Obliczenia na 22l
14 BLG
 12 EBC
 40 IBU

 

3,7kg pale ale Malteurop

1,0kg pszeniczny Malteuroup

0,8kg płatki owsiane górskie (kleikowane 30 min.)

 

Drożdże:

S33 uwodnione

Zacieranie:
Do wody  65C i wsypane słody 80min. 66C -62C 

 

 

Podniesienie temp. do 78C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (15 min.)

 

Gotowanie:
 

60 - 25g  Chinook 12%

0   - 35g  Mosaic 12% 

0   - 20g Citra 13,6% 

 

 

Chłodzenie do 21C w 15 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 22l  o ekstrakcie 14 BLG. 

Wstawione do pomieszczenia w temp. 19 C.

12.03.2021             25g Mosaic, 30g Citra

18.03.2021             50g Cenntenial

23.03.2021 Rozlane do 43x05l z 80g cukru, zeszło do 5blg 64%

Edytowane przez beleg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 89 PPA (warzone 11.03.2021)

Obliczenia na 22l
12 BLG
 12 EBC
 31 IBU

 

4,5kg pale ale Malteurop

0,2kg Carapils 3-5

 

Drożdże:

US05 gęstwa 2 pokolenie

Zacieranie:
Do wody  66C i wsypane słody 80min. 66C -62C 

 

Podniesienie temp. do 78C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (15 min.)

 

Gotowanie:
 

60 - 19g  Chinook 12%

0   - 30g  Zula 5,2% 

 

 

Chłodzenie do 21C w 25 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 23l  o ekstrakcie 12 BLG. 

Wstawione do pomieszczenia w temp. 19 C.

19.03.2021 Przelane na klarowanie, zeszło do 2,5blg 79%

28.03.2021 70g Zula

 

19.03.2021 Przelane na klarowanie, zeszło do 2,5blg 79%

1.04.2021 Rozlane do 43x05l z 75g cukru

Edytowane przez beleg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 90 APA (warzone 13.03.2021)

Obliczenia na 22l
12 BLG
 24 EBC
 31 IBU

 

4,4kg pale ale Malteurop

0,2kg monachijski 24 Viking

0,1kg karmelowy 300 Viking

0,1kg Dark Crystal 240 awcett

 

Drożdże:

US05 gęstwa 2 pokolenie

Zacieranie:
Do wody  66C i wsypane słody 80min. 66C -62C 

 

Podniesienie temp. do 78C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (15 min.)

 

Gotowanie:
 

60 - 19g  Chinook 12%

0   - 30g  Mosaic  12% 

 

 

Chłodzenie do 21C w 25 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 23l  o ekstrakcie 12 BLG. 

Wstawione do pomieszczenia w temp. 19 C.

 

21.03.2021 Przelane na klarowanie, zeszło do 2,5blg 79%

28.03.2021 20g Mosaic, 50g Centennial

1.04.2021 Rozlane do 45x0,5l z 75g cukru

Edytowane przez beleg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 91 APA (warzone 17.03.2021)

Obliczenia na 22l
12 BLG
 13 EBC
 31 IBU

 

4,5kg pale ale Malteurop

0,1kg caramel munich 100 Bestmalz

 

Drożdże:

US05 gęstwa 2 pokolenie

Zacieranie:
Do wody  66C i wsypane słody 80min. 66C -62C 

 

 

Podniesienie temp. do 78C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (15 min.)

 

Gotowanie:
 

60 - 19g  Chinook 12%

0   - 30g  Ekuanot 14% 

 

Chłodzenie do 21C w 25 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 23l  o ekstrakcie 12 BLG. 

Wstawione do pomieszczenia w temp. 19 C.

 

27.03.2021 Przelane na klarowanie, zeszło do 2,5blg 79%

3.04.2021 70g Ekuanot

8.04.2021 Rozlane do 44x05l z 75g cukru

Edytowane przez beleg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Warka 92 Red Ale (warzone 15.10.2021)

Obliczenia na 22l
12 BLG
 32 EBC
 30 IBU

 

2,2kg pale ale Malteurop

1,0kg monachijski 24 Viking

0,5kg pszeniczny Malteurop

0,2kg karmelowy 150 Viking

0,2kg karmelowy 300 Viking

0,6kg karmelowy 30 karahell Weyermann

 

Drożdże:

FM13 dzienny starter na mieszadle 1,2l 10BLG

 

Zacieranie:
Do wody  66C i wsypane słody 80min. 66C -62C 

Podniesienie temp. do 78C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (15 min.)

 

 

Gotowanie:
 

60 - 17g  Magnum13%

0   - 30g  Cascade 4% 

10 - łyżeczka uwodnionego mchu irlandzkiego

 

Chłodzenie do 21C w 30 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 22l  o ekstrakcie 12 BLG. 

Wlane drożdże i wstawione do pomieszczenia w temp. 19 C.

23.10.2021 Przelane na klarowanie, zeszło do 3,5blg 71%

6.11.2021 Rozlane do 43x05l z 75g cukru

Edytowane przez beleg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 93 Robust porter (warzone 23.10.2021)

Obliczenia na 22l
16 BLG
 87 EBC
 50 IBU

 

4,2kg pale ale Malteurop

1,0kg monachijski 24 Viking

0,5kg pszeniczny Malteurop

0,4kg czekoladowy jasny 400 Viking

0,2kg czekoladowy ciemny 1200  Viking

0,1kg jęczmień palony 1100 Weyermann

 

Drożdże:

FM13 gęstwa 2 pokolenie 6 łyżek

 

Zacieranie:
Do wody  66C i wsypane słody 80min. 66C -62C 

Słody palone wsypane na wygrzewanie

Podniesienie temp. do 78C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (15 min.)

 

 

Gotowanie:
 

60 - 30g  Magnum13%

0   - 30g  Lubelski 5% 

 

Chłodzenie do 21C w 30 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 22l  o ekstrakcie 17 BLG. 

Wlane drożdże i wstawione do pomieszczenia w temp. 19 C.

12.11.2021 Rozlane do 44x05l z 70g cukru, zeszło do 4,5BLG 73%

Edytowane przez beleg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 94 porter (warzone 24.10.2021)

Obliczenia na 22l
14 BLG
 75 EBC
 40 IBU

 

4,5kg pale ale Malteurop

0,3kg cookie 50 Viking

0,2kg karmelowy 300 Viking

0,2kg czekoladowy ciemny 1200  Viking

0,1kg jęczmień palony 1100 Weyermann

0,3kg płatki owsiane górskie (zaparzone na 30 min. przed dodaniem słodów)

 

Drożdże:

FM13 gęstwa 2 pokolenie 6 łyżek

 

Zacieranie:
Do wody  66C i wsypane słody 80min. 66C -62C 

Słody palone wsypane na wygrzewanie

Podniesienie temp. do 78C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (15 min.)

 

 

Gotowanie:
 

60 - 18g  Magnum13%

0   - 30g  Lubelski 5% 

 

Chłodzenie do 21C w 30 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 22l  o ekstrakcie 15 BLG. 

Wlane drożdże i wstawione do pomieszczenia w temp. 19 C.

13.11.2021 Rozlane do 44x05l z 70g cukru, zeszło do 4BLG 73%

Edytowane przez beleg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 95 stout (warzone 26.10.2021)

Obliczenia na 22l
13 BLG
 98 EBC
 30 IBU

 

4,1kg pale ale Malteurop

0,5kg karmelowy 300 Viking

0,2kg czekoladowy jasny 400  Viking

0,3kg jęczmień palony 1100 Weyermann

 

 

Drożdże:

FM13 gęstwa 2 pokolenie 6 łyżek

 

Zacieranie:
Do wody  66C i wsypane słody 80min. 66C -62C 

Podniesienie temp. do 78C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (15 min.)

 

 

Gotowanie:
 

60 - 17g  Magnum13%

0   - 30g  Lubelski 5% 

 

Chłodzenie do 21C w 30 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 22l  o ekstrakcie 13 BLG. 

Wlane drożdże i wstawione do pomieszczenia w temp. 19 C.

14.11.2021 Rozlane do 44x05l z 80g cukru, zeszło do 3,5BLG 73%

Edytowane przez beleg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 96 Amerykańska pszenica (warzone 29.10.2021)

Obliczenia na 22l
12 BLG
 10 EBC
 20 IBU

 

2,5kg pale ale Malteurop

2,0kg pszeniczny Malteuroup

 

Drożdże:

US05 uwodnione

Zacieranie:
Do wody  66C i wsypane słody 80min. 66C -62C 

 

 

Podniesienie temp. do 78C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (15 min.)

 

Gotowanie:
 

60 - 12g  Chinook 12%

5   - 30g  Amarillo 7,3% (na zimno będzie 70g)

 

 

Chłodzenie do 21C w 15 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 22l  o ekstrakcie 12 BLG. 

Wstawione do pomieszczenia w temp. 19 C.

7.11.2021 Przelane na klarowanie, zeszło do 3blg 75%

20.11.2021 Rozlane do 43x05l z 80g cukru

Edytowane przez beleg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 97 Żytnia IPA (warzone 7.11.2021)

Obliczenia na 22l
15 BLG
 16 EBC
 45 IBU

 

4,6kg pale ale Malteurop

0,2kg Caramel munich 100 Bestmalz

1,0kg śruta żytnia zaparzona przez 30min i dodana do zacierania

 

Drożdże:

US05 gęstwa 5 łyżek 2 pokolenie

Zacieranie:
Do wody  66C i wsypane słody i zaparzona śruta 80min. 66C -62C 

 

 

Podniesienie temp. do 78C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (15 min.)

 

Gotowanie:
 

60 - 24g  Chinook 12%

60 - 5g Magnum 13%

5   - 30g  Centennial 9,4% (na zimno będzie 70g)

 

 

Chłodzenie do 21C w 20 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 22l  o ekstrakcie 15 BLG. 

Wstawione do pomieszczenia w temp. 19 C.

18.11.2021 Przelane na klarowanie, zeszło do 3blg 80%

28.11.2021 Rozlane do 43x05l z 80g cukru

Edytowane przez beleg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 98 IPA (warzone 8.11.2021)

Obliczenia na 22l
15 BLG
 18 EBC
 50 IBU

 

5kg pale ale Malteurop

0,5kg pszeniczny Malteuroup

0,2kg karmelowy 150 Viking

0,25kg karahell 20 Weyermann

 

Drożdże:

US05 gęstwa 5 łyżek 2 pokolenie

Zacieranie:
Do wody  66C  wsypane słody  80min. 66C -62C 

 

 

Podniesienie temp. do 78C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (15 min.)

 

Gotowanie:
 

60 - 17g  Chinook 12%

60 - 13g Magnum 13%

5   - 30g  Triumph 9,1% (na zimno będzie 70g)

 

 

Chłodzenie do 21C w 25 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 23l  o ekstrakcie 15 BLG. 

Wstawione do pomieszczenia w temp. 19 C.

18.11.2021 Przelane na klarowanie, zeszło do 3blg 80%

30.11.2021 Rozlane do 43x05l z 80g cukru

Edytowane przez beleg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Warka 99 Amerykańska pszenica (warzone 4.03.2021)

Obliczenia na 22l
12 BLG
 10 EBC
 20 IBU

 

2,5kg pale ale Malteurop

2,0kg pszeniczny Malteuroup

 

Drożdże:

US05 uwodnione

Zacieranie:
Do wody  66C i wsypane słody 80min. 66C -62C 

 

 

Podniesienie temp. do 78C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (15 min.)

 

Gotowanie:
 

60 - 13g  Magnum 12%

10   - 30g  Citra 12% (na zimno będzie 70g)

 

 

Chłodzenie do 20C w 15 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 22l  o ekstrakcie 12 BLG. 

Wstawione do pomieszczenia w temp. 19 C.

13.03.2022 Przelane na klarowanie, zeszło do 2,5blg 79%

18.03.2022 Citra 70g

22.03.2022 Rozlane do 42 x 05 l z 80g cukru

Edytowane przez beleg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.