Jump to content
Sign in to follow this  
kristof1984

Czy ktos wie jak wędzić ryby?

Recommended Posts

Opis w skrócie wystarczy. Dobrze jeśli ktoś znałby róznice między wędzeniem w ciepłym i zimnym dymie, konkretnie chciałbym zrobić jakąś konstrukcje "domowym sposobem", czy można uniwersalną za ciepły i zimny dym, ile czasu trzeba wędzicw ciepły i zimnym??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na domowe potrzeby, lub na wyjazdy turystyczne,do wędzenia ryb wystarczy mała (mieszcząca się w większej reklamówce) wędzarka. Taką wędzarke można wykonać samodzielnie tanim kosztem, lub kupić gotową np. na Allegro aukcja nr662847514 za 179zł. Miałem przyjemność jeść pstrąga i płoć wędzone w tego typy wędzarce zrobionej przez znajomego, smak ryb niewyobrażalnie dobry. Przyglądnołem się tej samoróbce, pojemnik dolny, górny i pokrywa górnego pojemnika wykonane były z kawałków starej blachy stalowej grubości 1mm, w górnym pojemniku był ruszt wycięty dla dopasowania ze starego przepalonego grila, w dolnym pojemniku stały 2 palniki takie jak na aukcji Allegro nr655097142. Smak ciepłej wędzonej ryby to jest "niebo w gębie", polecam zakup wędzarki, lub jej samodzielne wykonanie - warto.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Na domowe potrzeby, lub na wyjazdy turystyczne,do wędzenia ryb wystarczy mała (mieszcząca się w większej reklamówce) wędzarka. Taką wędzarke można wykonać samodzielnie tanim kosztem, lub kupić gotową np. na Allegro aukcja nr662847514 za 179zł. Miałem przyjemność jeść pstrąga i płoć wędzone w tego typy wędzarce zrobionej przez znajomego, smak ryb niewyobrażalnie dobry. Przyglądnołem się tej samoróbce, pojemnik dolny, górny i pokrywa górnego pojemnika wykonane były z kawałków starej blachy stalowej grubości 1mm, w górnym pojemniku był ruszt wycięty dla dopasowania ze starego przepalonego grila, w dolnym pojemniku stały 2 palniki takie jak na aukcji Allegro nr655097142. Smak ciepłej wędzonej ryby to jest "niebo w gębie", polecam zakup wędzarki, lub jej samodzielne wykonanie - warto.

to ja zadam pytanie: ile czasu taką rybę się wędzi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czasu nie mierzyłem, ale po wypaleniu się całkowicie denaturatu w palnikach, ryby "dochodziły" jeszcze pod przykryciem jakieś 15 do 20 minut. Na pstrągi i płocie było to wystarczające, przy większej rybie może być to mało, ale zawsze można dolać denaturatu do palników i grzać więcej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.