Skocz do zawartości

Domowe warzenie by Krab


Krab

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwsza warka opisywana na forum, później powinno pójść z górki :)

 

#1 CDA wg Scoobyego

 

Zasyp:

5kg Pale Ale,

0.5kg Crystal,

0.5kg carafa II,

0.25kg special roast,

0.25kg cukru brązowego

 

zacierane w ~66st C, 60'

mash-out do 78st C, 15' (dodana carafa + cukier).

 

wysładzanie 14l wody o temp 80st C

 

chmielenie :

30g Centennial - 60'

30g Cascade - 45'

30g Fuggle - 15'

15g cascade - 0m

15g cascade na hop-stand (w ~66 st C) - 30'

 

na zimno pójdzie 30g cascade

 

 

 

Wyszło ~19L, ok 16BLG

 

fermentowane na uwodnionych S04 w ok 19st C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#2 Coffee Milk Stout

 

Zasyp:

4kg pils,

0.5kg pszenicznego,

0.5kg caramunich II,

0.2kg carafa II,

0.2kg pszenicznego czekoladowego,

0.15kg palonego jęczmienia.

 

Zacieranie:

wszystkie słody zacierane od początku.

~30' w ~65st C,

~30' w ~72st C,

mash out 76st C - 10'

 

Gotowanie:

90' - całość

na 60' - 30g willamette,

na 15' - 0.5kg laktozy,

na 10' - 30g willamette,

na 1' - 100g drobno zmielonej kawy brazylijskiej.

 

Fermentacja:

uwodnione S-04 dodane do brzeczki w temp 17st C.

Fermentacja będzie w ~19st C.

 

Info:

13 BLG przed dodaniem laktozy,

14,2 BLG po dodaniu laktozy.

98EBC,

27IBU.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#3 Ordinary bitter

 

Zasyp:

4kg pale ale,

0.2kg słodu pszenicznego,

0.2kg carapils,

0.2kg karmelowy 240EBC

 

Zacieranie:

15' - 64st C,

45' - 72st C,

mash out 78st C - 10'

 

Do zacieru dodane 20g EKG

 

Gotowanie:

70' - całość,

na 60' - 30g target,

na 20' - 20g EKG,

na 15' - 4g mchu irlandzkiego,

na 10' - 20g Boadicea

 

Fermentacja:

drożdze dodane w 17-18st C,

fermentowane na Wyeast 1098 w 18st C.

 

Info:

wydajność wyszła całkiem przyzwoita, bo z zasypu uzyskałem 28l brzeczki 10.5blg

Warka robiona jako 'rozgrzewka dla drożdzy' przed EIPA.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.