Jump to content
Sign in to follow this  
migdal

warzenie alt`a

Recommended Posts

Witam Wszystkich!

Właśnie fermentuję Alt`a i mam wątpliwości co do temperatury farmentacji cichej (zalecana 4 st.C, z tego co poczytałem na forum kilka osób w tej temp. fermentowało). A przecież w zestawie BA dołączono drożdże górnej ferm. Safbrew S-33, które teoretycznie w tej temp. nie pracują.

Mam prośbę o opinie na ten temat Koleżanek i Kolegów.

Na razie przelałem na cichą (Blg zjechało z 13 do 6) i potrzymam kilka dni w temp ok. 15 stC, a potem zobaczymy.

Pozdrawiam!

Migdał

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam Wszystkich!

Właśnie fermentuję Alt`a i mam wątpliwości co do temperatury farmentacji cichej (zalecana 4 st.C, z tego co poczytałem na forum kilka osób w tej temp. fermentowało). A przecież w zestawie BA dołączono drożdże górnej ferm. Safbrew S-33, które teoretycznie w tej temp. nie pracują.

Mam prośbę o opinie na ten temat Koleżanek i Kolegów.

Na razie przelałem na cichą (Blg zjechało z 13 do 6) i potrzymam kilka dni w temp ok. 15 stC, a potem zobaczymy.

Pozdrawiam!

Migdał

A ile trwała burzliwa, bo coś mi się widzi, że zdecydowanie zbyt krótko. Na cichą, akurat w tym wypadku powinieneś zlać dopiero po osiągnięciu gęstości docelowej, czyli IMO nie wcześniej niż 4°Blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłem Alta ze skladu zestawu z BA (czyli 100% monachijski), wtóranĄ zrobiłem w temp pokojowej, drożdze gęstwa s-33 (z wcześniej robionego pale ale) piwo wyszło bardzo dobre. Wiadomo trzeba by porównać to samo piwo zrobione z cichą w 4°C i temp pokojowej żeby coś więcej powiedzieć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Burzliwa trwała 4 dni i potrzymałem jeszcze 2 dni bez oznak fermentacji (wydaje mi się że to kwestia za niskiej temperatury otoczenia - 14-15 °C)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam! Także mam pytanie co do fermentacji Alt`a. Może moje obawy wynikaja z tego, iz drożdże zadałem do zbyt wysokiej temperatury - około 35°C . Ale przeczytałem na forum, że fakt ten nie powinien stanowić większego problemu. Fermentację prowadziłem na początku w temperaturz 18°C - jednak poprzez ochłodzenie temperatura sadła w pomieszczeniu do 15-16°C . Po 4 dniach odfermentowało do 6 °Blg z 12. po dniach odfermentował do 5°Blg. Wpadłem na pomysł, że przeniesienie fermentora w cieplejsze miejsce poprawi skuteczność odfermentowania czy mam rację czy poczekać jeszcze chwilę( 2 dni) i przelewać na cichą. Czytałem również, że Alt nieodfermentuje zbyt mocno więc może nie popadać w panikę.

 

p.s. Jest to mój pierwszy post na forum, zatem witam wszystkich piwowarów i prosze o zrozumienie w ewentualnych błędach początkującego:)

Edited by michpych

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja w tym sezonie fermentowałem górniaki (koelshe i grodzisze na drożdżach wayast koelsh) właśnie w temperaturze 15-16 stopni piwa wychodziły dobre, nie było problemów z niedofermentowaniem. Zalecałbym chyba więcej cierpliwości. Burzliwa u mnie trwa minimum 7 dni, ale nic nie stoi na przeszkodzie wydłużyć ją...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pewnie fermentujesz drożdżami S-33. One tak mają, niestety.

 

Na normalnych drożdżach (German Ale, Kolsch) spokojnie dofermentowuje do 2°Blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podniesienie temperatury na koniec fermentacji burzliwej o 2-3 stopnie, każdemu piwu zrobi dobrze. W skrócie - pozwala na usunięcie z piwa niektórych związków generujących wady.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Podniesienie temperatury na koniec fermentacji burzliwej o 2-3 stopnie, każdemu piwu zrobi dobrze. W skrócie - pozwala na usunięcie z piwa niektórych związków generujących wady.

Co racja to racja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo dziękuję. Tymczasem w tamtym pomieszczeniu zrobi się jak mniemam odpowiednia temperatura na fermentację cichą. planuje prowadzić ją w temperaturze 13-14°C. Drożdże, które zadałem to - Danstar Nottingham - Ale Yeast.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja wczoraj przelałem swojego ALT'a na cichą. Na burzliwej zeszło do 2-2.5°Blg (drożdże German Ale) i stało w temp ok 18°C . Cichą przeprowadzam w temp 15-16°C - postoi sobie z 10 dni....:D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.