Skocz do zawartości

AIPA - sprawdzenie receptury


05paw

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o sprawdzenie receptury. Czy wszystko wygląda ok, czy czegoś dodać/ująć?? Dodam że to pierwsza AIPA którą będę robił. Wzorowałem się przepisem z wiki ale nie mam wszystkich słodów więc są małe modyfikacje.

 

Amt Name Type # %/IBU

5,50 kg Pilsner (2 Row) Bel (3,9 EBC) Grain 1 88,0 %

0,50 kg Wheat Malt, Pale (Weyermann) (3,9 EBC) Grain 2 8,0 %

0,25 kg Crystal Malt - 60L (Thomas Fawcett) (118 Grain 3 4,0 %

 

50,00 g Citra [12,10 %] - Boil 60,0 min Hop 4 72,3 IBUs

15,00 g Amarillo [8,90 %] - Boil 15,0 min Hop 5 7,9 IBUs

20,00 g Cascade [7,20 %] - Steep/Whirlpool 0,0 Hop 6 0,0 IBUs

 

1,0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) Yeast 7 -

 

10,00 g Amarillo [8,90 %] - Dry Hop 7,0 Days Hop 8 0,0 IBUs

10,00 g Cascade [7,20 %] - Dry Hop 7,0 Days Hop 9 0,0 IBUs

15,00 g Cascade [7,20 %] - Dry Hop 3,0 Days Hop 10 0,0 IBUs

 

Do tego oczywiście dojdą chmiele na cichą. Pytanie mam też do chmielenia na 0'/whirlpool - ja nie robię whirlpoola i chłodzę przy pomocy takiej chłodnicy: 730_Platekj_ler_12_plater__1.jpg

 

...więc chłodzę podczas dekantacji do fermentora. Jak mam zastosować chmielenie na 0'? Wsypać chmiel, wyłączyć grzanie i dekantować??

Edytowane przez 05paw
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam! Ja też rownież podpinam sie pod prosbe sprawdzenia przepisu :)

Jestem poczatkującym piwowarem i chciałbym uwarzyc tym razem AIPA. Bardzo prosze o sugestie czy ilośc wody odpowiednai, illoosc chimelu itd :)

 

Woda: Na zacier 16 l

wysładzanie 15l

 

Słody:

Pale Ale 5 kg

Melanoidowy 0,5 kg

Monachisjki 0,5 kg

Karmelowy 0,35 kg

 

Chmielenie

68 min – 20 g Citra

45 min – 20 g Simcoe

30 min- 20 g Amarillo

10 min – 5g Amarilo

1 min- 28 g Cascade 5 g citra 5 Simcoe

Chmielenie za zimno

20 g Cascade 10 g Simcoe 5g Citra na tydzień

10 g Cascade na 3 ostatnie dni

 

 

Zacieranie

68°C 60 min

77°C 8 min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam! Ja też rownież podpinam sie pod prosbe sprawdzenia przepisu :)

Jestem poczatkującym piwowarem i chciałbym uwarzyc tym razem AIPA. Bardzo prosze o sugestie czy ilośc wody odpowiednai, illoosc chimelu itd :)

 

Woda: Na zacier 16 l

wysładzanie 15l

 

Słody:

Pale Ale 5 kg

Melanoidowy 0,5 kg

Monachisjki 0,5 kg

Karmelowy 0,35 kg

 

Chmielenie

68 min – 20 g Citra

45 min – 20 g Simcoe

30 min- 20 g Amarillo

10 min – 5g Amarilo

1 min- 28 g Cascade 5 g citra 5 Simcoe

Chmielenie za zimno

20 g Cascade 10 g Simcoe 5g Citra na tydzień

10 g Cascade na 3 ostatnie dni

 

 

Zacieranie

68°C 60 min

77°C 8 min

 

Ja bym dał jeszcze 0,5 kg pszenicznego jak masz. No i trochę mało chmielu na cichą.

Edytowane przez Dario
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.