Jump to content

AIPA - sprawdzenie receptury


05paw
 Share

Recommended Posts

Proszę o sprawdzenie receptury. Czy wszystko wygląda ok, czy czegoś dodać/ująć?? Dodam że to pierwsza AIPA którą będę robił. Wzorowałem się przepisem z wiki ale nie mam wszystkich słodów więc są małe modyfikacje.

 

Amt Name Type # %/IBU

5,50 kg Pilsner (2 Row) Bel (3,9 EBC) Grain 1 88,0 %

0,50 kg Wheat Malt, Pale (Weyermann) (3,9 EBC) Grain 2 8,0 %

0,25 kg Crystal Malt - 60L (Thomas Fawcett) (118 Grain 3 4,0 %

 

50,00 g Citra [12,10 %] - Boil 60,0 min Hop 4 72,3 IBUs

15,00 g Amarillo [8,90 %] - Boil 15,0 min Hop 5 7,9 IBUs

20,00 g Cascade [7,20 %] - Steep/Whirlpool 0,0 Hop 6 0,0 IBUs

 

1,0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) Yeast 7 -

 

10,00 g Amarillo [8,90 %] - Dry Hop 7,0 Days Hop 8 0,0 IBUs

10,00 g Cascade [7,20 %] - Dry Hop 7,0 Days Hop 9 0,0 IBUs

15,00 g Cascade [7,20 %] - Dry Hop 3,0 Days Hop 10 0,0 IBUs

 

Do tego oczywiście dojdą chmiele na cichą. Pytanie mam też do chmielenia na 0'/whirlpool - ja nie robię whirlpoola i chłodzę przy pomocy takiej chłodnicy: 730_Platekj_ler_12_plater__1.jpg

 

...więc chłodzę podczas dekantacji do fermentora. Jak mam zastosować chmielenie na 0'? Wsypać chmiel, wyłączyć grzanie i dekantować??

Edited by 05paw
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Witam! Ja też rownież podpinam sie pod prosbe sprawdzenia przepisu :)

Jestem poczatkującym piwowarem i chciałbym uwarzyc tym razem AIPA. Bardzo prosze o sugestie czy ilośc wody odpowiednai, illoosc chimelu itd :)

 

Woda: Na zacier 16 l

wysładzanie 15l

 

Słody:

Pale Ale 5 kg

Melanoidowy 0,5 kg

Monachisjki 0,5 kg

Karmelowy 0,35 kg

 

Chmielenie

68 min – 20 g Citra

45 min – 20 g Simcoe

30 min- 20 g Amarillo

10 min – 5g Amarilo

1 min- 28 g Cascade 5 g citra 5 Simcoe

Chmielenie za zimno

20 g Cascade 10 g Simcoe 5g Citra na tydzień

10 g Cascade na 3 ostatnie dni

 

 

Zacieranie

68°C 60 min

77°C 8 min

Link to comment
Share on other sites

Witam! Ja też rownież podpinam sie pod prosbe sprawdzenia przepisu :)

Jestem poczatkującym piwowarem i chciałbym uwarzyc tym razem AIPA. Bardzo prosze o sugestie czy ilośc wody odpowiednai, illoosc chimelu itd :)

 

Woda: Na zacier 16 l

wysładzanie 15l

 

Słody:

Pale Ale 5 kg

Melanoidowy 0,5 kg

Monachisjki 0,5 kg

Karmelowy 0,35 kg

 

Chmielenie

68 min – 20 g Citra

45 min – 20 g Simcoe

30 min- 20 g Amarillo

10 min – 5g Amarilo

1 min- 28 g Cascade 5 g citra 5 Simcoe

Chmielenie za zimno

20 g Cascade 10 g Simcoe 5g Citra na tydzień

10 g Cascade na 3 ostatnie dni

 

 

Zacieranie

68°C 60 min

77°C 8 min

 

Ja bym dał jeszcze 0,5 kg pszenicznego jak masz. No i trochę mało chmielu na cichą.

Edited by Dario
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.