Skocz do zawartości

pierwsze piwko- alkoholomierz


litany

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Przy odrobinie wprawy czasowo wygląda to tak (...) - razem: 225 minut. Mieszczę się w 4 godzinach z umyciem garów. Można skrócić, jeśli ktoś ma a) cieplejszą wodę w kranie b) zaciera w kadzi filtracyjnej albo chociaż odbywa w niej przerwę w 72C  c) dyskusyjne, ale znam jednego: stosuje herbatkę chmielową a gotuje krócej...

 

Przy chłodzeniu cieplejsza woda wydłuża chłodzenie ;)

Znam takiego co tylko FWH i chmiel na zimno :D

 

Zmotywowałeś mnie i zmierzę w najbliższym czasie.

 

cieplejsza w czerwonym kranie, ja mam instalację nastawioną na 40C, choć można by więcej. Co do gościa, którego znasz to rozumiem, że z Białej?

 

 

Nie, choć bnp stosował coś podobnego. Mam na myśli niektóre warki browaru z Wronina. Zresztą chmielenie na zimno też jest tam unikatowe. Chmiel jest w trakcie cichej rotowany co jakiś czas. Skraca to czas chmielenia na zimno i uzyskuje się lepszą ekstrakcję olejków.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

 

Takim czymś to można zmierzyć zaw. alkoholu w wodzie, w piwie nie da poprawnego wyniku.

Dlaczego? Cukier?
Cukier, białka, estry, fenole.

 

Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru

 

EDIT: No i drożdże oczywiście

Edytowane przez Enethion
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.