Jump to content

Fermentacja Milk Stout


aniolhc
 Share

Recommended Posts

Cześć,

Krążył tu jakiś czas temat o milk staucie ale nie mogę go znaleźć :/.

 

Piwo zrobione 6.01.

Warka 20L, według zestawu miało wyjść 12 blg wyszło 17 blg (nie wiem jak :) ) Dodatek laktozy 500g podczas chmielenia.

 

12.01 piana opadła, 7blg. Dzisiaj 16.01. nadal 7blg i nie zanosi się, że spadnie.

Przelewam na cichą po powrocie z pracy ale i tak pewnie już nie dofermentuje więc moje pytanie do Was czy można to śmiało butelkować jeśli po cichej nadal będzie 7 blg?

Link to comment
Share on other sites

Mój milk też zatrzymał sie na 7blg. Tydzień temu zabutelkowalem. Z samej laktozy masz ok. 1.5blg cukrów niefermentowalnych. Napisz jeszcze jak zacierales? Możesz również zrobić test odfermentowania. Ja robiłem i nic już u mnie nie spadło.

 

Wysłane z mojego LG-E975 przy użyciu Tapatalka

 

 

Link to comment
Share on other sites

Jackson - spławki działa dobrze bo już (dopiero) czwarte piwo. Surowców było tyle:

  • Słód pilzneński 1,8 kg
  • Słód monachijski 2 kg
  • Słód karmelowy jasny 0,3 kg
  • Słód karmelowy ciemny 0,3 kg
  • Słód barwiący 0,2 kg i jęczmień palony 0,3 kg
  • Laktoza 500 g

 

Może chłopakom się sypnęło więcej bo nie ważyłem tego przed robotą :)

Link to comment
Share on other sites

czy można to śmiało butelkować jeśli po cichej nadal będzie 7 blg?

 

Ja ostatnio robiłem Milk Stout i też końcowe Blg miałem 7 (oczywiście z laktozą włacznie) przy butelkowaniu także chyba się często tyle zdarza. Niedawo otwierałem jedną butelkę (2 tyg. refermentacji ale w temp. ok 17C) i nagazowanie było słabe (dawałem 3g glukozy na 0,5L) także na granaty się nie zanosi ;) .

Edited by micd84
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.