Jump to content

Fermentacja


Oukland
 Share

Recommended Posts

Witam otóz dzisiaj przyszedł mi Brewkit Brewmakers Lager. Na stronie pisze ze jest to piwo dolnej fermentacji jednak na instrukcji dolaczanej do brewkitu nie ma ani slowa a temp fermentacji jaka powinna być. I tutaj mam pytanko jaki jest przedział temp w jakim moze piwo fermentowac

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 77
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

TO taki "prawie lager " , dołączone drożdże są górnej fermentacji temperatura 18-22 C

Edited by Polo
Link to comment
Share on other sites

Zwykle do brewkitów dołączane są bliżej niezidentyfikowane drożdże nie mające nic wspólnego z dolną fermentacją. Zrób więc tak jak pisze Polo: 18-20oC będzie ok. Ale niestety nie licz na to, że otrzymasz lagera... ;)

Edited by Krzyko
Link to comment
Share on other sites

Witam piwo odłożone ze dwie godziny temu ale okazałem sie chyba zbyt mało cierpliwy bo dodałem je gdy brzeczka miała 28 stopni poprzedniej warce po godzince juz sobie bulkalo teraz 2 godziny i zero. Mozna coś jeszcze zrobić czy czekać na cud czy może nie jest tak źle jak mi sie wydaje

Link to comment
Share on other sites

Albo i nie będą - BULKANIE LUB JEGO BRAK NIE O NICZYM NIE ŚWIADCZĄ. Już lepszym wskaźnikiem jest podświetlenie fermentora i ocena piany (jeśli jest jej totalnie brak, to drożdże mogły nie ruszyć).

Link to comment
Share on other sites

Poczekaj do jutra teraz nic nie rób.

Jak rano nie będzie znaków fermentacji to też nie panikuj. Drożdże mogą wystartować nawet grubo po 24h jeżeli brzeczka nie była dobrze napowietrzona.

 

Poczekaj do jutra.

Link to comment
Share on other sites

I co w takim wypadku moge jeszcze z tą brzeczką zrobić ?

 

Poczekaj spokojnie te 24 godziny od zadania drożdży i obserwuj. Jeśli nie ruszą, to ostrożnie wyjmij bulkadełko (tak aby woda nie wlała się do środka), postaw fermentor na piłce i rozhuśtaj go trochę, żeby natlenić drożdże.

Link to comment
Share on other sites

Okej uzbrajam się w cierpliwość ;) a czy brzeczce nic sie nie stanie jezeli fermentacja sie nie sprawdzi a postoi ze 3 dni

?

Mojemu cydrowi nic się nie stało jak stał 3 dni( bo coś drożdże nie ruszyły ). Chyba, że złapałeś pasożyta, no to on się rozhula w te trzy dni, a nie drożdże.
Link to comment
Share on other sites

Okej uzbrajam się w cierpliwość ;) a czy brzeczce nic sie nie stanie jezeli fermentacja sie nie sprawdzi a postoi ze 3 dni

?

 

Ruszy! Nie martw się.

 

A jeśli zdarzy się taki cud, że drożdże ogłoszą strajk, to po tych 3 dniach zagotuj jeszcze raz wszystko i dodaj nowe drożdże.

 

Ale i tak ruszy :)

Link to comment
Share on other sites

Okej uzbrajam się w cierpliwość ;) a czy brzeczce nic sie nie stanie jezeli fermentacja sie nie sprawdzi a postoi ze 3 dni

?

Jak nie będziesz przy niej gmerał to nic jej nie będzie. Zamknij i idź na piwo, potem się wyśpij i idź do pracy bądź szkoły. Jak wrócisz fermentacja będzie w trakcie.

 

Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka

 

 

Link to comment
Share on other sites

Albo i nie będą - BULKANIE LUB JEGO BRAK NIE O NICZYM NIE ŚWIADCZĄ. Już lepszym wskaźnikiem jest podświetlenie fermentora i ocena piany (jeśli jest jej totalnie brak, to drożdże mogły nie ruszyć).

masło maślane.

 

brak piany nie znaczy braku aktywności drożdży.

Witam piwo odłożone ze dwie godziny temu ale okazałem sie chyba zbyt mało cierpliwy bo dodałem je gdy brzeczka miała 28 stopni poprzedniej warce po godzince juz sobie bulkalo teraz 2 godziny i zero. Mozna coś jeszcze zrobić czy czekać na cud czy może nie jest tak źle jak mi sie wydaje

Drożdże się rozmnożą i ruszą bez obaw :) Będziesz mógł się martwić po 48 godzinach jak nie ruszą.
Link to comment
Share on other sites

masło maślane.

 

Tak mi się napisało, generalnie wiadomo o co chodzi.

 

brak piany nie znaczy braku aktywności drożdży.

 

Dlatego napisałem "mogły nie ruszyć" a nie "nie ruszyły" :)

Link to comment
Share on other sites

To bardzo dobry pomysł. Najprościej wlać przestudzony syrop do wiadra z kranikiem i na to wlać zdekantowane piwo po cichej czy dłuższej burzliwej. Wymiesza się samo choć oczywiście możesz jeszcze pomóc.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.