Jump to content

cascadian dark ale - prośba o opinie


jameszela
 Share

Recommended Posts

Witam! Na swoim koncie mam 7 warek (4 z zacieraniem) i mam wielką ochotę na cascadian dark ale. Przeglądając forum, czytając opinie powstało coś takiego:

 

Słody:

Słód pilzneński Premium 2-5 EBC Weyermann - 5 kg

Słód karmelowy jasny Carahell 20-30 EBC Weyermann - 0,5 kg

Słód Carafa typ II 1100-1200 EBC Weyermann - 0,5 kg

Słód belgijski palony Biscuit 50 EBC - 0,25 kg

Cukier - 0,25 kg

 

Chmiele:

Chmiel Chinook - 30 g

Chmiel Cascade - 60 g

Chmiel Willamette - 30 g

Chmiel Citra - 30g

 

Drożdże:

Drożdże Safale US-05

 

Zacieranie:

67°C - 60 min - słody jasne

po negatywnej próbie jodowej Carafa - 10 min

 

Chmielenie:

30 g - Chinook - 70 min

30 g - Cascade - 45 min

30 g - Wiliamette - 15 min

30 g - Citra - 5 min

0,25 kg - Cukier - 5 min

 

Chmielenie na zimno:

30 g - Cascade

 

Czy gdzieś popełniłem błąd?

Link to comment
Share on other sites

Daj mniej palonego. 300g wystarczy. I dodaj go na sam koniec, przed samym przelaniem do filtracji.

Nie rozumiem po co cukier.

Chmielenie na goryczke zrobil bym jedna porcja chmielu dodana na 60-70min. Dodawanie Cascade na 45 min nic nie wniesie do smaku/aromatu i jest pewnym marnotrawstwem.

Chmiel dla aromatu daj przy wylaczeniu palnika.

Rozważ zamianę chmielu. Chinnook daje fajny iglasty aromat, który dużo lepiej komponuje się z aromatami palonymi niż chmiele typowo cytrusowe. Na goryczkę możesz dać nawet jakiś "zwykły" chmiel typu Magnum, Iunga czy Perle

Link to comment
Share on other sites

Cukier? Po co? Daj 150g palonego. wywal Cascade z chmielenia na 45 min.. szkoda chmieli. Ja bym chmielił tak:

30 g - Chinook(Warrior, Millenium, Marynka coś w ten deseń) - 60 min -> na goryczkę, w zalezności jakie IBU chcesz osiągnać. IMHO uważam, że szkoda Chinook'a na goryczkę. Zaopatrz się w Warrior'a lub Marynkę

15 min - 15 g Cascade 15 g Citra

5 min - 10 g Cascade 10 g Citra

0' - hop stand w 71C przez 30 min - 15 g Cascade 15 g Citra 15 g Chnook

na zimno przez 5 - 7 dni po 20 g Cascade Citra oraz Chinook.

Link to comment
Share on other sites

Panowie po co cukier? Jak ktoś lubi bardzo wytrawne piwo bo przez dodatek cukru drożdże nawet us-05 niżej schodzą. Mój przykład z dodatkiem cukru wynik 2 Plato z ekstraktu 16,5. Bez cukru 5,5 Plato z 17. Więc jeśli ktoś lubi bardzo wytrawne odmiany to sypie cukier. Przez to piwo wydaje mi się być jeszcze bardziej pijalne. W każdym razie w smaku jakoś nie wyczuwam bezpośrednio cukru a efekt jest w fermentacji.

Link to comment
Share on other sites

To ja się delikatnie podepnę do tematu. Czy taki karmelowy może być czy lepiej zainwestować w ciemniejszy?

 

http://twojbrowar.pl...as-fawcett.htmlPytam bo chce żeby

 

Pytam bo chce żeby był w miare dobrze wyczuwalny w piwie.

Edited by RobertJ
Link to comment
Share on other sites

Dokładnie po to cukier:) Chce się sam przekonać jaka będzie różnica z i bez:) Po to się robi w domu piwo prawda?;p

Czyli więcej chmieli na zimno i przy gotowaniu dać coś na goryczkę, a potem dopiero ostatnie 15 minut i wyłączenie palnika?

Link to comment
Share on other sites

To ja się delikatnie podepnę do tematu. Czy taki karmelowy może być czy lepiej zainwestować w ciemniejszy?

 

http://twojbrowar.pl...m bo chce żeby

 

Pytam bo chce żeby był w miare dobrze wyczuwalny w piwie.

Może być, ale pamiętaj, że to nie wszystko. Musisz pomyśleć jeszcze o jakimś ciemniejszym słodzie. Może być Carafa typ III, albo jak w moim przypadku, Palone ziarno jęczmienia ale w bardzo małej ilości i dodane na ostatnie 10-5 min zacierania.

Edited by mat
Link to comment
Share on other sites

To ja się delikatnie podepnę do tematu. Czy taki karmelowy może być czy lepiej zainwestować w ciemniejszy?

 

http://twojbrowar.pl...m bo chce żeby

 

Pytam bo chce żeby był w miare dobrze wyczuwalny w piwie.

Może być, ale pamiętaj, że to nie wszystko. Musisz pomyśleć jeszcze o jakimś ciemniejszym słodzie. Może być Carafa typ III, albo jak w moim przypadku, Palone ziarno jęczmienia ale w bardzo małej ilości i dodane na ostatnie 10-5 min zacierania.

 

Chodziło mi tylko o ten karmelowy, O reszcie już wiem. Zapytałem bo ten karmelowy mam w domu, i główkowałem czy zamawiać ciemniejszy, czy ten może zostać. Dzięki za odpowiedz. :)

Link to comment
Share on other sites

Witam! Na swoim koncie mam 7 warek (4 z zacieraniem) i mam wielką ochotę na cascadian dark ale. Przeglądając forum, czytając opinie powstało coś takiego:

Czy gdzieś popełniłem błąd?

 

To sprawdzona receptura scoobiego Darth Vader, sam z niej korzystałem i muszę przyznać, że to bardzo dobre piwo. Zasypu bym nie zmieniał, co do chmielenia to można je podrasować zgodnie z sugestią mata. Powodzenia

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.