Jump to content

Taki Browar


RobertJ
 Share

Recommended Posts

Wszyscy mają, to ja tez postanowiłem założyć swój temat. Głownie dlatego że nie robię notatek i chce pamiętać co jest w danym piwie, no i poczytać co mógłbym zmienić w planowanym zasypie czy chmielach.

 

A więc lecimy.

 

Warka Nr. 1. American Amber Ale 12 BLG (z ekstraktów)

 

Skład to 3.4 kg ekstraktu słodowego bursztynowego. Do chmielenia poszło prawie 250g chmieli amerykańskich, w tym bravo, wilamette, cascade, citra, centennial. Drożdze US-05. Ogólnie, nie ma co wiele się rozpisywać. Gorycz, gorycz i jeszcze trochę goryczy.

 

Warka Nr. 2. Czeskie tmave 12 BLG. (zacierane) - paczka z twojbrowar.pl

 

 

Skład:

 

Pilzneński 2kg.

Monachijski 1,6kg.

Karmelowy ciemny Best Malz 0,4kg.

Słód Black 180g.

 

chmiele premiant 25g (60 min)

saaz 15g (15 min)

 

 

Fermentacja przebiegła prawidłowo. na tydzień przed butelkowaniem dodałem 50g. płatków dębowych mocno przypalanych. Drożdże Saflager S-23. Zabutelkowane z dodatkiem 100g cukru. Wyszło 41 butelek 0,5l. W butelkach od 5 dni więc czekam na efekty.

Link to comment
Share on other sites

Planowana Warka Nr. 3 (Polskie Ale)

 

Pilzneński 5kg.

Cara 30 EBC - 150g

 

Chmiele.

Marynka 50g w 30 minucie gotowania na 60 minut. (z uwagi na DMS)

 

Lubelski 50g. 0 minut.

 

Lubelski 50g na cichą, kilka dni przed rozlewem.

 

Drożdże S-04

 

Teraz pytanie. Jak to najefektywniej zacierać i co zmienić?

Edited by RobertJ
Link to comment
Share on other sites

Najprościej zacieraj jednotemperaturowo, 66-68°C co najmniej godzinę + mash out. Jak masz ochotę się pobawić to

63°C - 20 min.

73°C - 45 min.

78°C - 5 min.

To są dwie propozycje zacierania dające dość pełny smak. Na cichą to ja bym dał Sybillę, na prawdę świetny chmiel, bardzo rześkie aromaty kwiatowe.

Link to comment
Share on other sites

A propo aromatów. Opisy opisami, ale jakie dokładnie aromaty daje lubelski? Bo opis opisem, ale ja lubię praktyczne podejście do tematu. (czytałem coś o aromacie cytrynowym)

Edited by RobertJ
Link to comment
Share on other sites

W rejonie Dukli to jakieś zagłębie piwowarskie się tworzy :)

 

Chyba zmusza nas do tego sytuacja, bo nie ma gdzie kupić dobrego piwa. Jeden sklep w krośnie z gruzinskimi lagerami i "odświętnymi" 5 butelkami z pinty to trochę mało.

Link to comment
Share on other sites

Jestem świeżo po uwarzeniu Polskiego Ale. Zasyp delikatnie zmieniony niż w poście wcześniejszym. Zasyp to:

 

Pilzneński 4,5kg

Care 30 EBC 150g

 

Chmiele:

Marynka 35g na 90 minut

Lubelski 30g na 5 minut

Lubelski 30g po wyłączeniu palnika

 

Przed chwilą zadałem drożdze s-04. No i czekamy na początek fermentacji.

Edited by RobertJ
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Piwo zabutelkowane z dodatkiem 70g cukru. Wyszło mi 39 butelek 0,5 i jedna 0,33.

 

Co ciekawe, kilka dni po zadaniu drożdzy, wszystko zatrzymało się na 4,5 blg, po 3 dniach było nadal 4,5. Przelałem na cichą, dodałem 30g lubelskiego, a tu zonk, bo zaczęło bulkać. Końcowe BLG wynosiło 3. A teraz trochę cierpliwości i biorę się za konsumpcje.

Edited by RobertJ
Link to comment
Share on other sites

Po prawie miesiącu od butelkowania moje tmave smakuje bardzo przyzwoicie. Obawiałem się DMSu, ale w smaku nie ma ani śladu. Rodzinka wychowana na eurolagerach sobie chwali, mi smakuje, więc czego chcieć więcej.

czeskie tmave

 

Plany. Miało być AIPA, ale zdecydowałem się na American Stout.

Edited by RobertJ
Link to comment
Share on other sites

A tutaj zasyp na piwo, które nieodwołalnie będę warzył w czwartek, więc mogę napisać wcześniej. Kupiłem gotową paczkę, bo jest parę tych słodów, a w sklepach trzeba kupować na 0,5 albo 1kg, a to zbędne JAK DLA MNIE, trzymanie resztek w domu.

 

To lecimy.

 

American Stout. 25l, 13 BLG.

 

Słody

 

Pale Ale 3,4 kg

Monachijski 1,25 kg

Kawowy 500 0,65 kg

Karmelowy 300 0,35 kg

Jęczmień palony 0,55 kg

czekoladowy 0,35 kg.

 

Chmiel

 

Simcoe 65 g. szyszka. Mam też na stanie 20g marynki i 20 lubelskiego. Może dorzucę.

 

Planuję zacierać na wytrawnie czyli w niższych przedziałach temperatur.

 

Drożdze S-05

 

Jak uda mi się odkupić od okolicznych piwowarów słód whisky, to powstanie Whisky American Stout. :D

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Warka nr. 5 Pils

 

Zasyp:

 

Pilzneński 4kg.

Monachijski 400g.

Karmelowy jasny 150g.

 

Zacieranie:

52 stopnie - 10 minut

61-63 stopnie - 60 minut

70-73 stopnie - 70 minut, aż do negatywnej próby jodowej.

78 stopni - 5 minut

 

Chmielenie:

 

Premiant 35g (90 minut)

Saaz 20g (30 minut)

Saaz 20g (5 minut)

 

Wyszło mi jedynie 19 litrów brzeczki 10,5 blg. Nie wiem czemu tak mało, ale niech i tak będzie.

 

Drożdze saflager s-23

 

Warka 4, American Stout jest trochę mało "American", ale zapowiada się bardzo dobrze. Aromat chmielowy jest nikły, ale w smaku jest fajna kawa z całkiem mocną goryczką i z czekoladowym finiszem. W dodatku jest zaskakująco pełne, a nie miało takie być.

Edited by RobertJ
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Warka nr. 6 Mild. (zestaw)

 

Zasyp:

 

Słód mild - 3,75 kg

crystal 200 - 0,65 kg

płatki owsiane błyskawiczne - 400 g

czekoladowy - 200g

 

Zacieranie:

 

Jednotemperaturowe 68 stopni przez 60 minut. Po 60 minutach dodanie słodu czekoladowego, następnie wygrzew, czyli 78 stopni.

 

Chmielenie

 

fuggles 38g, przez 60 minut

 

Wyszło około 25 litrów brzeczki 10 blg.

 

Drożdze S-04

Edited by RobertJ
Link to comment
Share on other sites

Minęło kilka dni fermentacji milda. Piwo kończy fermentować, blg wynosi aktualnie 2,5. Niestety, wg. moich domysłów trafiło mi się pierwsze zakażenie. W aromacie pojawił się aromat wina. W smaku żadnej kwaśności nie ma, ale to się chyba zmieni za kilka dni. Specjalistą nie jestem, ale może to wina bardzo szybkiego początku fermentacji. Drożdże zadałem o godzinie 14.30, a fermentacja ruszyła około 20. Jak na uwodnione sucharki to trochę szybko.

Edited by RobertJ
Link to comment
Share on other sites

Problem w tym że fermentacja się skończyła. No ale co mi tam, wylać zawsze zdążę.

 

Edit. Po małej konsultacji, wyszło że jednak to rozpuszczalnik.

Edited by RobertJ
Link to comment
Share on other sites

Edit. 1 maja 2014.

 

Bitter

Skład na ok. 25l, 10 BLG

 

Słody:

Pale Ale - 4,2 kg

Crystal II 200 EBC - 220g

Cara 30 EBC - 150g

 

Chmiele:

Marynka 35g, na 60 minut

Cascade 30g, po wyłączeniu palnika.

 

Drożdze S-04

 

Dodalem 20g cascade i 30g amarillo na zimno.

Edited by RobertJ
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Kolejna warka którą planuje na wtorek to Cascadian Dark Ale, single hop amarillo. 20L

 

Słodu

Pale ale 5,5 kg

Crystal 200 EBC - 270g

Cara 30 EBC - 200g

Carafa typ ll - 350g (do wygrzewu)

Cukier biały - 250g (do gotowania)

Zacieranie planuje na 70 minut w temperaturze około 62/64, żeby piwo było bardziej wytrawne.

 

Chmielenie.

 

Mam do dyspozycji 170g. Amarillo w granulacie.

 

40g - na 70 minut

20g - 20 minut

20g - 5 minut

30g - po wyłączeniu palnika

60g na zimno.

 

drożdże US-05

 

Uwagi. Mam obawy co do słodu ze Strzegomia, że nie będzie wydajny tak jak być powinien. Ale wszystko wyjdzie w praniu.

 

Edit. 20.05. Jednak obawy z wydajnością były bezzasadne. Wyszło mi jakieś 22 litry, 16 BLG. Jak na CDA to ekstrakt w sam raz.

Edit. 28.05. Piwo odfermentowało do 3,5 BLG, czyli bardzo głęboko jak na szesnastke. Dodałem na zimno 60 g. Amarillo. Myślę że za jakieś 5 dni będę butelkował.

Edited by RobertJ
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

CDA chyba zostanie wylane w kanał z powodu infekcji. 2 dni po zabutelkowaniu otworzyłem próbnie jedna butelkę, z której od razu zaatakowała mnie kanaliza. (Tzn. Ja to tak zinterpretowalem, a specem nie jestem) Soda kaustyczna już zamówiona. Jak tylko dojedzie, od razu zabierał się za czyszczenie wszystkiego. Przy zalewaniu po cichej wszystko pachniało normalnie, wiec musialem cos spieprzyc przy przelewaniu, albo to wina butelek.

Edited by RobertJ
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Warka nr. 9 czyli coś podobnego do saisona.

 

Zasyp na ok. 13 Blg.

Pilzneński 3 kg.

Monachijski 1 kg.

Pszeniczny 0,5 kg.

Karmelowy 70 EBC 0,5 kg.

Cukier kandyzowany biały 200g.

Skórka slodkiej pomarańczy 20g

Skórka gorzkiej pomarańczy 20g

 

 

Zacieranie jednotemperaturowe w ok 62 stopniach do negatywnej próby jodowej. 72 stopnie przez 10 minut i później mash out.

 

Chmiel marynka 30 g na goryczke.

 

Łyżeczka mchu irlandzkiego pod koniec gotowania.

 

Drożdże mangroove jack's belgian ale m27.

 

Wyszło mi 24 litry 12 blg. Szału nie ma, ale tragedii tez.

 

Edit 1. Drożdże ruszyły po 4,5 godz. Od zadania. Dodam że to zwykle uwodnione, bez startera. To chyba będzie baaardzo burzliwa fermentacja.

 

Edit. 2? Piwo zabutelkowalem z dodatkiem 70 g. Cukru. Wyszło mi 38 butelek. Po sprobowaniu okazało się ze piwo ma delikatny zapach bananów, czego bym w Saisonie nie oczekiwał. Kolejna degustacji za jakieś 2 tygodnie.

Edited by RobertJ
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Każdą warkę opisuję z delikatnym wyprzedzeniem, wiec teraz też tak będzie.

 

Dry stout

 

Zasyp:

Pale ale 4kg

Płatki owsiane błyskawiczne 800g.

Jęczmień palony 350g

Carafa II special 200g.

 

Chmiel: marynka 50g

 

Drożdże S-04

 

Zacieranie jedno temperaturowe, na wytrawnie, czyli w około 62 stopniach przez 90 minut. Jęczmień palony od poczatku zacierania, natomiast carafa przed samym wysładzaniem. Gotowanie 70 minut.

 

Chmielenie.

25g. na 70 minut

25g. na 5 minut

 

Celuje w około 10/12 BLG.

Edited by RobertJ
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.