Jump to content
Sign in to follow this  
Gorst

Początkujący piwowar potrzebuje pomocy - pierwsze zacieranie

Recommended Posts

Witam,

 

Jestem początkującym piwowarem, do tej pory zrobiłem jedną warkę 5l. Jutro zamierzam nastawić 15l i tu właśnie jest pewien problem.

 

Dysponuję garnkiem o pojemności 10l (w sumie więcej niż 8 lepiej nie nalewać, bo wykipi).

 

 

 

Biorę się za lekko zmodyfikowany przepis http://www.piwo.org/receptury/full-aroma-hops/.

 

I teraz pytania:

 

 

1. Mogę zacierać w 8l wody używając proporcji na 10l po czym wysładzać do 15l?

 

2. Dodatkowo - jak można domowym sposobem przeprowadzić próbę jodową? Jak można ją pominąć?

 

3. Czy filtrowanie tetrowe pieluchy to dobry pomysł? Jak można inaczej?

 

4. Czy dodatkowe chmielenie na zimno w fermentorze może zakazić brzeczkę?

 

 

Bardzo bym prosił o w miarę szybką odpowiedź, gdyż już jutro chciałbym się za wszystko zabrać, z góry dziękuję. :)

 

 

dori

Edit - uszczegółowienie tematu

Edited by dori

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam,

 

Jestem początkującym piwowarem, do tej pory zrobiłem jedną warkę 5l. Jutro zamierzam nastawić 15l i tu właśnie jest pewien problem.

 

Dysponuję garnkiem o pojemności 10l (w sumie więcej niż 8 lepiej nie nalewać, bo wykipi).

 

 

 

Biorę się za lekko zmodyfikowany przepis http://www.piwo.org/receptury/full-aroma-hops/.

 

I teraz pytania:

 

 

1. Mogę zacierać w 8l wody używając proporcji na 10l po czym wysładzać do 15l?

 

2. Dodatkowo - jak można domowym sposobem przeprowadzić próbę jodową? Jak można ją pominąć?

 

3. Czy filtrowanie tetrowe pieluchy to dobry pomysł? Jak można inaczej?

 

4. Czy dodatkowe chmielenie na zimno w fermentorze może zakazić brzeczkę?

 

 

Bardzo bym prosił o w miarę szybką odpowiedź, gdyż już jutro chciałbym się za wszystko zabrać, z góry dziękuję. :)

1. proporcja woda/słod w tym przypadku nie jest az tak istotna

2. kupić jodynę w aptece za 2pln i zrobić próbę jodową ;-)

3. niedobry, poszukaj "filtrator z oplotu"

4. moze, ale jest to malo prawdopodobne

Share this post


Link to post
Share on other sites
1. Mogę zacierać w 8l wody używając proporcji na 10l po czym wysładzać do 15l?

Zatrzeć 3kg słodów w 8l garnku powinno się udać. Gęste co prawda będzie (stosunek wody do słodu ok 2,5:1), ale powinno się udać. Ale jeśli chcesz mieć docelową ilość 15l to powinieneś wysładzać do ok 17-18l - reszta odparuje w trakcie chmielenia.

A może chcesz wysładzać tylko 10l - taką ilość chmielić a dopiero na koniec rozcieńczyć? Teoretycznie też powinno się udać, ale marną wydajność dostaniesz.

 

2. Dodatkowo - jak można domowym sposobem przeprowadzić próbę jodową? Jak można ją pominąć?

Podobno jodyną można.

Ale generalnie można pominąć. Dzisiejsze słody są tak rozluźnione że wystarczy 20 minut i już są scukrzone. Tak więc godzina zacierania i praktycznie masz pewność, że nie ma skrobi.

 

3. Czy filtrowanie tetrowe pieluchy to dobry pomysł? Jak można inaczej?

To zły pomysł. Wrzuć w wyszukiwarkę temat wężyk z oplotu. :)

 

4. Czy dodatkowe chmielenie na zimno w fermentorze może zakazić brzeczkę?

Nie powinno. Ale przyznam, że nie mam w tym dużego doświadczenia - dotychczas tylko raz chmieliłem na zimno... :)

 

EDIT: Yemu, byłeś szybszy o całe 3 minuty. Ale grunt, że się zgadzamy. :)

Edited by Stasiek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki wielkie za szybką odpowiedź. :)

 

Teraz dalej:

 

1. Jak wygląda to filtrowanie przez wężyk, co mam kupić i jak się do tego zabrać?

 

2. Co do 8l wody i 3kg słodu - ostatecznie mogę podzielić to na 2 garnki, jeden 8l drugi 6l (oczywiście w odpowiednich proporcjach).

Share this post


Link to post
Share on other sites
1. Jak wygląda to filtrowanie przez wężyk, co mam kupić i jak się do tego zabrać?
Wrzuć w wyszukiwarkę temat wężyk z oplotu. :)
2. Co do 8l wody i 3kg słodu - ostatecznie mogę podzielić to na 2 garnki, jeden 8l drugi 6l (oczywiście w odpowiednich proporcjach).

Już koledzy pisali, że teoretycznie się da, ale problem jest nie w zacieraniu a w chmieleniu. Jak chcesz nachmielić 15-17L brzeczki w 8L garnku?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Już koledzy pisali, że teoretycznie się da, ale problem jest nie w zacieraniu a w chmieleniu. Jak chcesz nachmielić 15-17L brzeczki w 8L garnku?

Porcjami Kopyr, porcjami na dwa razy... :) :)

 

A co do "produkcji" filtratora z oplotu to tu masz częściowy opis oraz przemyslenia i rady Jejskiego http://www.piwo.org/forum/t601-Moje-przemyslenia-.html ,:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wielkie dzięki za pomoc - całość opisałem w dziale "Nasze piwa".

 

 

Niepokoi mnie fakt, iż komórka (14-17°C), w której stoi piwko, śmierdzi tanim bimbrem. Gdy robiłem piwo miodowe (pierwszą warkę) unosił się tam raczej przyjemny aromat chmielu...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Niepokoi mnie fakt, iż komórka (14-17°C), w której stoi piwko, śmierdzi tanim bimbrem. Gdy robiłem piwo miodowe (pierwszą warkę) unosił się tam raczej przyjemny aromat chmielu...

Zachowaj spokój, z lagerów często wali siarkowodorem, czyli zgniłymi jajami. Wiem, że nie był to lager, ale chodzi mi o zobrazowanie pewnej ogólnej prawdy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
... ale chodzi mi o zobrazowanie pewnej ogólnej prawdy.

zgadzam się, świat aromatów fermentującego piwa jest niepojęty...to co wali niemiłosiernie w trakcie fermentacji, może idealnie pachnieć po leżakowaniu

Share this post


Link to post
Share on other sites
Chyba jednak pójdzie do kanału - jakiś dziwny, brunatny meszek osadził się na ściankach nad piwem... :)

Meszek?? A może to po prostu żywice chmielowe? ;) Daj mu w spokoju pofermentować przez parę dni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Póki co wylewać nie zamierzam. :)

 

edit: Widziałem podobny osad na którymś z filmów na YouTube. Chyba tak ma być, ale i tak śmierdzi niemiłosiernie. ;)

Edited by Gorst

Share this post


Link to post
Share on other sites
chmieliny to błotko a meszek to pleśń

Jak znam życie to było zaschnięte błotko, nazwane meszkiem. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...