Jump to content

Chmielenie - czy tak można


wd40
 Share

Recommended Posts

Witam Szanownych Piwowarów,

Mam mały logistyczny problem z gotowaniem w domu i zastanawiam się nad formą chmielenia - fast food chmiel - oznacza to taki niecny plan ... (zaznaczam że jest to moje pierwsze zacieranie - dwie puchy mam za sobą)

 

 

zacieram infuzyjnie 67 - 68

 

potem

 

mash out

 

 

a potem odbieram trochę przefiltrowanej brzeczki ..i do drugiego gara ... tam w mniejszym np 2l gotuje chmieli dolewam to co wyjdzie do głównej warki....

 

 

czy tak można ..czy to ma sens...wiem że proces chmielenia wszystkiego wpływa na jego sterylizację ...ale czy tylko to ?

 

 

 

dziękuje za pomoc.

Link to comment
Share on other sites

na zimno to na aromat. kiedyś robiłem dwie warki aipa ztym, że jedną chmieliłem już zacier, ale nie wyczułem różnicy :)

Edited by lolo
Link to comment
Share on other sites

http://www.wiki.piwo.org/index.php/Chmielenie, chmielenie podczas gotowania jest konieczne, a potem można na zimno. Jeżeli masz problem z garem, to podziel proces na dwa mniejsze gary.

W przypaku ekstremalnym możesz zagotować całość brzeczki grzałkami el. w fermentorze (gdzieś na forum jest temat z takim wynalazkiem)

Link to comment
Share on other sites

http://www.wiki.piwo....php/Chmielenie, chmielenie podczas gotowania jest konieczne, a potem można na zimno. Jeżeli masz problem z garem, to podziel proces na dwa mniejsze gary.

W przypaku ekstremalnym możesz zagotować całość brzeczki grzałkami el. w fermentorze (gdzieś na forum jest temat z takim wynalazkiem)

 

 

dziękuje za informację - spróbuje połączone chmielenie 1x goryczka 2x aromat (ciepłe i zimne)

Link to comment
Share on other sites

to nie może się udać, bo jak będziesz chmielił 2 litry i wrzucisz ilość chmielu na 20 litrów, to szybko osiągniesz limit rozpuszczalność alfa kwasów w brzeczce. Później to rozcieńczysz dziesięciokrotnie i zostanie Ci 10-13 IBU - goryczki nie będzie w gotowym piwie wcale.

Link to comment
Share on other sites

ale po co tak?

nie masz gara?

opisz dokładniej co chcesz zrobić, bo trochę niejasno.

 

 

mam gar i to odpowiedni - ale niestety warunki domowe nie pozwalają na gotowanie (i parowanie) w tym pomieszczeniu - na takim wielkim poziomie.(okap nie wystarcza ...) ..bede dzielił warkę na częsci ...niestety...

Link to comment
Share on other sites

Tą drugą część i tak musisz zagotować ze względów sanitarnych... więc najlpeiej tak jak pisał korzeń podzielić na 2 części. Jeśli jednak tylko jedną będziesz chmielił pamiętaj o przeliczeniu chmieli!

Link to comment
Share on other sites

to nie może się udać, bo jak będziesz chmielił 2 litry i wrzucisz ilość chmielu na 20 litrów, to szybko osiągniesz limit rozpuszczalność alfa kwasów w brzeczce. Później to rozcieńczysz dziesięciokrotnie i zostanie Ci 10-13 IBU - goryczki nie będzie w gotowym piwie wcale.

 

i wszystko jasne.. nie da się zagęcić (bo roztwór się nasyci zbyt szybko)

 

thx

Link to comment
Share on other sites

ale po co tak?

nie masz gara?

opisz dokładniej co chcesz zrobić, bo trochę niejasno.

 

 

mam gar i to odpowiedni - ale niestety warunki domowe nie pozwalają na gotowanie (i parowanie) w tym pomieszczeniu - na takim wielkim poziomie.(okap nie wystarcza ...) ..bede dzielił warkę na częsci ...niestety...

 

kondolencje do warunków. Ja nie mam okapu i jakoś nie widzę problemów.

Ale Ty to chyba jesteś studentem i kuchnie masz w przedpokoju. :D

Link to comment
Share on other sites

arunki domowe nie pozwalają na gotowanie (i parowanie) w tym pomieszczeniu

A masz dostęp do jakiejkolwiek wentylacji lub okna?

 

to jest włąsnie główny problem...musiłbym zrobić komin przez kolejne pomieszczenia .... a to nie wchodzi w grę... wyprowadził bym z okapu całą parę... (ale to nieopłacalne - koszt , demontaż , itp ) - czeka mnie chmielenie na raty , lub zmiana lokalizacji... ;))

 

 

tak czy inaczej nie poddam się ;) i warzył będe...a niech pokazuje zęby ... uwarze jej kiedyś jakiegoś lambika to wróci na własciwe tory... ;))

Link to comment
Share on other sites

czeka mnie chmielenie na raty

może się mylę, ale jak podzielisz warkę na części i każdą część będziesz chmielił osobno (po kolei) to co by nie było odparujesz +/- tyle samo wody. a ile stracisz czasu :(

Link to comment
Share on other sites

kuchnie masz w przedpokoju.

 

wypraszam sobie, ja mam kuchnię w przedpokoju, na szczęście z małym oknem

 

daję rade

W mojej warzelniczej historii, gotowałem już w takich warunkach i na takim sprzęcie, że niektórzy nie mogli uwierzyć :)

Wszystko się da, czasami potrzebna jest tylko dobra wola domowników ;)

 

Co do wątku głównego to gotować na raty teoretycznie mógłbyś ale musisz i tak zagotować całość brzeczki, a wtedy warzenie zajmie Ci gdzieś dwa razy więcej czasu i podobną ilość wody wpuścisz w powietrze co przy gotowaniu na raz.

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

ja zrozumiałem, że kolega nie ma zamiaru gotować pozostałeś części w ogóle? tak się nie da.

 

da się to zrobić, nie gotowałem brzeczki przez kilka sezonów, piwa miałem normalnie nachmielone, pijalne, a niektóre wyśmienite . Raz był dms a raz go nie było

Link to comment
Share on other sites

ja zrozumiałem, że kolega nie ma zamiaru gotować pozostałeś części w ogóle? tak się nie da.

 

da się to zrobić, nie gotowałem brzeczki przez kilka sezonów, piwa miałem normalnie nachmielone, pijalne, a niektóre wyśmienite . Raz był dms a raz go nie było

Robi się ciekawie ;) W jaki sposób chmieliłeś, skoro nie gotowałeś?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.