Jump to content

Zestaw koźlak z BA


Miałek
 Share

Recommended Posts

Witam,

 

Posiadam zestaw surowców z BA do uwarzenia koźlaka

 

Zestaw wygląda następująco:

 

- słód pilzneński Weyermann 1,25 kg,

- słód monachijski typ I Weyermann 2,25 kg,

- słód karmelowy ciemny 0,5 kg,

- chmiel goryczkowy Marynka 35 g (granulat),

- chmiel aromatyczny Lubelski 25 g (granulat),

- drożdże Saflager S-23 11,5g,

 

Ilość surowców pozwala jednak tylko na uwarzenie ok 13l piwa.

Jakich słodów i w jakiej ilości dodać aby można było uwarzyć 20l koźlaka i aby je go trochę "podkręcić"?

I o ile zwiększyć ilość chmielu? Jeśli macie też jakieś sugestie co do zacierania i chmielenia również chętnie wysłucham.

 

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Edited by Miałek
Link to comment
Share on other sites

Z tego zestawu robiłem swojego pierwszego koźlaka :D Tez dosypywałem ale tak żeby mieć 15l.

Na 20l "podkręconego" koźlaka to podstawowe słody wziąłbym razy dwa, karmelowego (może być nieco jaśniejszy) dosyp z 200-300g i wystarczy.

Co do chmielu to zostawiłbym tak jak jest, możesz też sypnąć więcej Marynki na goryczkę (tak do 10g).

Link to comment
Share on other sites

bez 6kg słodów nie podchodź ;)

 

ze 3 monacha, 3 pilsa, połowa tego karmelu i jeszcze ze 2 po 0,2 kg (różne kolory). Chmielenie tylko na goryczkę jakimś niemcem, a wogóle to naucz się BrewTargeta - będzie szybciej :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 1 year later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.