Jump to content

Cream Ale - prośba o weryfikację receptury


awakening
 Share

Recommended Posts

Wpadłem na pomysł uwarzenia dla odmiany, lekkiego piwa z niską goryczką, inspirowane amerykańskim Cream Ale. Wstępna receptura:

 

Składniki:

  • Słód pilzneński 3,0 kg
  • Słód pszeniczny 0,2 kg
  • Płatki ryżowe 0,5 kg
  • Kaszka kukurydziana 0,5 kg
  • Summer 6,4% A-A 30 g
  • Mech irlandzki 3 g
  • Drożdże Safale US-05 lub WYEAST 1056 AMERICAN ALE

Zacieranie:

  • 90 min w 66-67 stopniach.

Chmielenie:

  • 60 min - 10 g Summer
  • 10 min - 20 g Summer
  • 10 min - 3 g mech irlandzki

Wartości docelowe:

  • IBU 15
  • początkowe Blg 11-12
  • alkohol 5-5,6%

 

Opis chmielu:

  • Umiarkowana goryczka oraz aromat melonu i brzoskiwni. Polecany do chmielenia dla goryczki oraz dla smaku i aromatu piw górnej fermentacji.

 

Co o tym sądzicie? Jakieś sugestie, uwagi?

Edited by awakening
Link to comment
Share on other sites

Robiłem coś podobnego na US05, tyle że na polskich chmielach. Wyszło nawet niezłe - lekkie, bardzo pijalne, o delikatnym i subtelnym smaku. Dałem więcej chmielu (po 35g szyszek Marynka i Lubelski) i gotowałem 120min.

 

Płatki, kaszka - dobrze jest najpierw skleikować.

3g mchu irlandzkiego - trochę mało. Tutaj sypnąłbym 10g albo wcale.

Przy takim zasypie i amerykańskich drożdżach smaku będzie bardzo mało - sypnąłbym jeszcze trochę chmielu na 0' (z 20g).

10g na goryczkę - niewiele, piwo może wyjść mdłe, zamiast orzeźwiającego.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.