Jump to content

Fermentor


Guest franc
 Share

Recommended Posts

Mam pytanie co do fermentorów, a mianowicie musze kupić nowe i zastanawiałem sie nad przeźroczystymi.

Czy przeźroczystość będzie miała jakiś ujemny wpływ na fermentacje itd?

Pytanie wzięło się stąd iż wszystkie fermentory jakie widziałem są nazwijmy to ciemne a moje obawy wiążą sie z doświadczeniami niektórych kolegów że piwo w zielonych butelkach gorzej się przechowuje niż w tych brązowych.

Link to comment
Share on other sites

Czy przeźroczystość będzie miała jakiś ujemny wpływ na fermentacje itd?

Mam przeźroczyste i ich używam, ujemnych efektów nie odnotowałem.

piwo w zielonych butelkach gorzej się przechowuje niż w tych brązowych.

tak jest wtedy gdy butelki są narażone na światło (zwłaszcza UV).

Na słońcu fermentorów chyba nie będziesz trzymał? ;)

Link to comment
Share on other sites

piwo w zielonych butelkach gorzej się przechowuje niż w tych brązowych.

tak jest wtedy gdy butelki są narażone na światło (zwłaszcza UV).

"Skunks" powodowany jest przez światło z zakresu widzialnego.

Link to comment
Share on other sites

różnica jest taka, że czasami lepiej nie widzieć życia panującego w brzeczce

Odwróciłbym to twierdzenie: nie widzieć życia w brzeczce to właśnie gorzej ;) Przychylam się tu do opinii kol. korzeń16.

Ja nie mam przezroczystych fermentorów, ale jak będę kupował następne, to tylko takie...

Link to comment
Share on other sites

Używanie latarki diodowej jest mizerne. Kupować jak mam kilka szt nie ma sensu. Myślałem aby wkleić okienko aby widzieć co tam się dzieje... W przypadku kupna wezmę na test przezroczysty.

Link to comment
Share on other sites

Od paru warek mam przezroczysty i jest super.

 

Główna zaleta - od razu widać czy fermentacja ruszyła (ew. czy dalej trwa) czy nie. Co ma kapitalne znaczenie dla martwiących się "dlaczego nie bulka".

 

Wszystkim mającym tendencje do zbyt częstego uchylania pokrywy serdecznie polecam!!! :smilies:

Link to comment
Share on other sites

moim zdaniem niema znaczenia czy przezroczysty czy biały, piwowarstwo domowe uczy cierpliwości, więc i tak z czasem nie będziecie do niego zaglądać zbyt często :)

Link to comment
Share on other sites

a czy białe fermentory z "zawartością" mogą stać na świetle dziennym?? nie mówię tu o słońcu tylko tylko po prostu jasności dnia:) czy zabezpieczają przed światłem dziennym czy trzeba je trzymać w zaciemnionym pomieszczeniu lub nakryć?

)

Link to comment
Share on other sites

Guest pitupitu

No nie wiem czy te przeźroczyste nie mają wpływu na piwo. Kiedyś lagerowałem piwa w białych na przeszklonym balkonie, pełne slońce od godzin południowych, lagery nawet kilka tygodni i posmak kartonowy był wyczuwalny, im dłuższe lagerowanie tym bardziej.

Link to comment
Share on other sites

No nie wiem czy te przeźroczyste nie mają wpływu na piwo. Kiedyś lagerowałem piwa w białych na przeszklonym balkonie, pełne slońce od godzin południowych, lagery nawet kilka tygodni i posmak kartonowy był wyczuwalny, im dłuższe lagerowanie tym bardziej.

Ja mam tylko 28 warek za sobą, ale na lagerowanie na nasłonecznionym balkonie, w dodatku przeszklonym, gdzie temperatura jeszcze bardziej wzrasta, nie wpadł bym.

Link to comment
Share on other sites

Guest pitupitu

No nie wiem czy te przeźroczyste nie mają wpływu na piwo. Kiedyś lagerowałem piwa w białych na przeszklonym balkonie, pełne slońce od godzin południowych, lagery nawet kilka tygodni i posmak kartonowy był wyczuwalny, im dłuższe lagerowanie tym bardziej.

Ja mam tylko 28 warek za sobą, ale na lagerowanie na nasłonecznionym balkonie, w dodatku przeszklonym, gdzie temperatura jeszcze bardziej wzrasta, nie wpadł bym.

 

Nie doczytałeś, że pisałem o lagerach? Jesienią taki balkon to idealne miejsce dla lagera pod względem temperatury fermentacji a później lagerowania.

Nie nadaje się tylko z powodu nasłonecznienia. To sprawdziłem osobiście, podałem jako przykład i przestrogę w jakich warunkach przeźroczyste pojemniki na pewno mają wpływ na piwo.

Edited by fidoangel
Link to comment
Share on other sites

Polecam

Jestem jeszcze na tym etapie, że obserwacja zawartości ułatwia mi ocenę sytuacji.

Ja tam jeszcze nigdy nie widziałem jak wygląda fermentacja burzliwa. Zawsze zamykam szczelnie fermentor i otwieram najwcześniej za tydzień.

Link to comment
Share on other sites

Ja tam jeszcze nigdy nie widziałem jak wygląda fermentacja burzliwa

Ja już tak. Przyjemny widok - skoro mam możliwośc skorzystania z podglądy to korzystam

Cena fermentora ok. 20zł, możliwiśc obserwacji bezcenne ;)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.