Jump to content

Mała piana, szybko opada


Vami
 Share

Recommended Posts

Trzy dni temu uwarzyłem weizena, wczoraj rano była piana taka na dwa centymetry, ale wkrótce opadła i zostały tylko takie "wysepki" (zdjęcie). BLG spadło z 13 na 10. Na ściankach jak widać są cząstki chmielu. Kupiłem specjalnie przezroczyste wiadro żeby obserwować fermentację. Widziałem u innych że piana wychodzi wierzchem czasem, a u mnie nigdy nie przekroczyła dwóch centymetrów wysokości. Czy to piwo jeszcze będzie fermentować czy coś jest nie tak?

 

ZtueRgR.jpg

 

Dwa dni później uwarzyłem stouta (wczoraj). Dziś jest lekka pianka i gaz. Pokołysałem trochę wiadrem, bo zawsze mam problemy z napowietrzeniem piwa. Ciekawe jak to będzie wyglądać w czasie:

 

kFi2J1G.jpg

 

Panikuję czy moje obawy o fermentację są słuszne? ;)

 

BTW: Użyłem Mangrove Jack's Bavarian Wheat M20 w weizenie i Safale US-04 w stoucie. Suche, zrehydratyzowane.

Edited by Vami
Link to comment
Share on other sites

Ja przez 20 warek (wszystkie w okolicach 11-13 BLG) nigdy nie widziałem wyższej piany niż 3 cm, a odfermentowanie było zawsze poprawne. Nie martw się, czekaj cierpliwie :).

Link to comment
Share on other sites

I właśnie dlatego nie polecam przezroczystych fermentorów. Nastawiasz, kontrolujesz temperaturę i nie ruszasz niczego przez 1-2 tygodnie. A tak to się siedzi przy tym wiadrze i zastanawia "powinno bulkać, czy nie powinno bulkać, chyba powinno, ale piana jakaś mała... pewnie infekcja" :)

Link to comment
Share on other sites

Nie trzeba grzebać. Silna latarka ledowa pozwala ocenić w białym fermentorze jaka jest piana. Po zadaniu drożdży kontroluję jej obecność i wielkość dla własnej ciekawości, przechodząc akurat obok. Bywając w piwnicy raz dziennie trudno jest nie zaświecić i nie rzucić okiem :). To mi wystarczy, rurki ani przejrzyste wiaderka nie są właściwie potrzebne :).

Edited by santa
Link to comment
Share on other sites

Piana zniknęła całkowicie. BLG nadal 9.

 

W stocie piany też już nie ma, BLG 7.

 

:/ Nawet jeśli zacierałem bardzo wysoko (70-73 stopnie), to wg schematu powinno dojść do tych 4-5... A tu stoi.

Link to comment
Share on other sites

Przestań przy tym grzebać. Nie wszystkie drożdże to muszą być dzikusy i szaleć w fermentorze.

Ostatnio moje notinghamy siedziały sobie spokojnie, jakąś lekką pianę tworząc, a odfermentowało bardzo dobrze i z dobrym efektem.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.