Jump to content

Porter z chilli


Cezary Daniluk
 Share

Recommended Posts

Hej.

 

Wczoraj wypiłem porter z Ambera z chilli. 18BLG niby ;)

Naszło mnie, żeby w domu coś podobnego uwarzyć. Czy uwarzyć zwykły mocny porter i dodać do niego chilli - tylko ile i kiedy.

 

Amber ewidentnie piekł w gardło po przełknięciu :) i mi to pasowało :)

 

Pozdrawiam !

Link to comment
Share on other sites

Proponuję stouta z chilli kolegi Leszcza:

http://www.piwo.org/topic/8827-browar-ostatni-po-lewej/?do=findComment&comment=194290

 

Próbowałem oryginał i uwarzyłem niemal dokładnie jw. tylko bez pieprzu. Potwierdzam, że wyborne.

Myślę, że stout to bliski "kuzyn" portera więc może być dobrym wyborem.

Link to comment
Share on other sites

Właśnie myślę nad zestawem słodów z homebrewing.pl na Porter Bałtycki 21BLG + zaprawić to chilli :)

 

Chociaż niezbyt mam warunki na dolną fermentację, ale zawsze coś tam by się dało wystrugać, najwyżej fermentor wywiózłbym tam gdzie temperaturę mam zdecydowanie niższą :)

Edited by Cezary Daniluk
Link to comment
Share on other sites

Najlepsze będą wędzone papryczki chilli, może być chipotle, ale taka np passila albo ancho wnoszą więcej posmaków... Co do dawkowania, to ja przy takim układzie dostałem bardzo dobrą pikantność.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 11 months later...

Dziś popełniłem Kożlaka ciemnego z dodatkiem chili, jałowca, ziela angielskiego, gożdzików, cynamonu. W związku z faktem że nie wiedziałem ile tego dać, aby nie przesadzić na 20l dałem wszystkiego po łyżeczce na 10minut przed końcem gotowania. Co szanowne grono sądzi o czymś takim i czy ktoś próbował tak robić. Być może że przesadziłem z ilością przypraw ale jak to mówią to tylko 20l

Edited by quhcik
Link to comment
Share on other sites

Hej.

 

Wczoraj wypiłem porter z Ambera z chilli. 18BLG niby ;)

Naszło mnie, żeby w domu coś podobnego uwarzyć. Czy uwarzyć zwykły mocny porter i dodać do niego chilli - tylko ile i kiedy.

 

Amber ewidentnie piekł w gardło po przełknięciu :) i mi to pasowało :)

 

Pozdrawiam !

Ja uwarzylem taki chipotle smoked porter ok 5 lat temu: http://www.piwo.org/topic/3245-chipotle-smoked-porter/

Dalem 2 oz wedzonych chipotles na 11 gallonow warki tzn OK 25 g na _20 litrow na pod koniec gotowania.

Edited by scooby_brew
Link to comment
Share on other sites

Jak kto lubi - trzeba trochę dobrać pikantność pod siebie. Moje doświadczenie jest takie, że sporo ludzi w Polsce słabo znosi wyższe stężenia kapsaicyny.

 

Inna bajka: przy chili warto trochę obniżyć nagazowanie - jeśli zrobisz mocno pikantne, to w połączeniu z wysokim wysyceniem daje to mało przyjemny efekt.

Link to comment
Share on other sites

Daj znać jak wyszło.

 

PS: Jeśli ktoś chciałby czystego profilu ostrości, to polecam Trinidad Scorpion. Bardzo mi podchodzi, nie ma tam męczących posmaków jak w popularnych Thai, nie mówiąc już o Habanero. Trzeba tylko dawkować ostrożnie. Strzelam, że te, które wyhodowałem kilka lat temu miały grubo ponad 1M Scoville'a.

Link to comment
Share on other sites

To korzenne które pracuje, w konsystencji bardzo gęste. Myślę że sprawił to cynamon. Chyba je jeszcze rozcięcze warką która jest bez udziwnień smakowych.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.