Jump to content

GB... piwo domowe


GB...
 Share

Recommended Posts

Warka nr 35___"Bitter po mojemu" v.3

 

data warzenia/butelkowania

28.12.2013r/04.01.2014r

 

1 pale ale 3kg

2 pilz 0.5kg

3 pszeniczny 0.3kg

4 karmel 0.25kg

5 zakwaszający 40gr

6 ziarno: jęczmień 0.5kg, pszenica 0.2kg, żyto 0.1kg

 

przerwy temperaturowe

 

52°-30min

63°-30min

72°-45min

78°-10min

 

Chmielenie

Challenger 35gr

First Gold 35gr

 

Gotowanie

od początku po połowie chmieli

po 30min druga połowa chmieli

mech 15minut przed końcem

 

Drożdże

gęstwa od Roya London Ale III wcześniejsze v.1 i v.2 były na gęstwie Safale 04

 

Ekstrakt

13° blg / 4°blg~20litrów

 

Uwagi

Zaletą tych piw (v.1, v.2 prawie takie same) jest czas po którym można napić się i kogoś poczęstować czyli po 2 tygodniach.

Edited by GB...
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Warka nr 1/2014 "Bitter po mojemu" v.4 ''pióro''

 

data warzenia/butelkowania

18.01.2014r/28.01.2014r

 

1 pale ale 3kg

2 pilz 0.45kg

3 pszeniczny 0.3kg

4 karmel 0.23kg

5 zakwaszający 30gr

6 ziarno: jęczmień 0.5kg, pszenica 0.1kg, żyto 0.1kg owies 0,05kg

 

przerwy temperaturowe

 

52°-30min

63°-30min

72°-45min

78°-10min

 

Chmielenie

Challenger 40gr

First Gold 40gr

 

Gotowanie

od początku po połowie chmieli

po 30min druga połowa chmieli

mech 15minut przed końcem

 

Drożdże

gęstwa po v.3

 

Ekstrakt

12° blg / 3°blg~20litrów

Link to comment
Share on other sites

Warka nr 2/2014 "bezstylowiec/Polskie Ale?"

 

data warzenia/butelkowania

20.01.2014r/30.01.2014r

 

1 pilz 5kg

2 ziarno: jęczmień 0.5kg

 

przerwy temperaturowe

 

62°-30min

72°-30min

78°-10min

 

Chmielenie

Marynka 50gr

Hallentaer tradition 30gr

 

Gotowanie

od początku Marynka

30minuta aromat 20gr, 5minuta 10gr

mech 15minut przed końcem

 

Drożdże

S-04

 

Ekstrakt

14° blg / 4°blg~24litrów

 

Uwagi: powtórka prawie taka sama jak ze swojego chmielu, opis na forum był. Śrutowanie rozdrabniaczem rolniczym walcowym.

 

 

Suszarka z kwietnika post-6562-0-48601700-1391712795_thumb.jpg

Edited by GB...
Link to comment
Share on other sites

Warka nr 3/2014 "witbier v.5"

 

data warzenia/ cicha /butelkowania

21.01.2014r/ 05.02.2014r /11.02.2014r

 

1 pilz 3.15kg

2 ziarno: pszenica 2.5kg

3 ziarno: owies 0.25kg

 

przerwy temperaturowe

52°-30min

63°-45min

72°-45min

78°-10min

 

Chmielenie

Marynka 10gr 1minuta

 

Dodatki

kandyzowana pomarańcza 100gr 60 minuta

kolendra 40gr 0 minuta dodana do chłodzenia

 

Drożdże

M-27

 

Ekstrakt

14° blg / 1°blg~22 litry

 

Uwagi: drożdże żarłoki, jak ktoś pierwszy raz ich będzie używał niech pamięta o pełnym odfermentowaniu. Bardzo dobre drożdże.

Edited by GB...
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Warka nr 7/2014 Wędzonka ala'Schlenkerla

 

data warzenia/ cicha /butelkowania

08.03.2014r/ --- /17.03.2014r

 

1. słód pszeniczny 3.0kg

2. wędzony śliwką jęczmień (własne kiełkowanie) 1.8kg

 

przerwa temperaturowa

67°-90 minut

 

Chmielenie

Hersbrucker 30gr od początku wrzenia, 90minut

 

Drożdże

M-20

 

Ekstrakt

12.5° blg / 5°blg~24 litry

 

glukoza 2.5 gr/ 0.5 litr

 

Dziś otwarłem testowo bączka, fajne piwko :)

Edited by GB...
Link to comment
Share on other sites

Dziś zdobyłem kilka butelek z lat 90, EB, TYSKIE, ŻYWIEC, STRZELEC MOCNE, GRUNENGOLD-Belgia. GOLDMAN-Lublin. Wszystkie butelki takie same, wykonam kilka fotek i w tym tygodniu wkleję. Kto chce niech pisze, mam też brązową butelkę śmietanową z dawnych lat...

Edited by GB...
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warka nr 6/2014 "bezstylowiec/Polskie Ale?"

 

data warzenia/butelkowania

01.03.2014r/13.03.2014r

 

1 pilz 4kg

2 ziarno: jęczmień 0.5kg

3 pszeniczny (wędzony mój) 0.3kg

 

przerwy temperaturowe

 

62°-30min

72°-45min

 

Chmielenie

Marynka 75gr

 

 

Gotowanie

od początku Marynka

mech 15minut przed końcem

 

Drożdże

gęstwa S-04

 

Ekstrakt

13.5° blg / 3°blg~22litrów

 

 

 

 

Chmielone tylko na goryczkę, szybko dojrzało i nie miało 'kwiatków', do powtórzenia wg tego opisu, można użyć inny chmiel dla porównania smaku.

Link to comment
Share on other sites

Warka nr 11/2014r "Kukuryźnik"

 

data warzenia/butelkowania

29.03.2014r/08.04.2014r

 

1 pilz 3kg

2 grys kukurydziany 1kg

3 zakwaszający 50gr

 

przerwy temperaturowe

 

kleik + 100gr pilz 75° 10 minut i gotowanie 10 min

62°-30min

75°-45min

78°-10min

 

Chmielenie

Taurus 30gr

Hersbrucker 20gr

 

 

Gotowanie 90min

od początku goryczka

aromat 10 minuta

mech 3gr 15minut przed końcem

 

Drożdże

California Lager gęstwa

 

Ekstrakt

11° blg / 2°blg~25litrów

 

210gr glukoza, błąd (miało być 28litrów) był ale piwo będzie pod kontrolą. Klarowne, jasne, na razie dobre, delikatna piana, otwarłem dziś butelkę. Fotka po amatorskiej edycji :P

post-6562-0-74961900-1397408673_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.