Jump to content

Kadź zacierno-warzelna ze schładzalnika na mleko


Qxa
 Share

Recommended Posts

Pytanie. Czy da radę przerobić taki schładzalnik na kadź warzelną?

Płaszcze podobno wypełniowy jest pianką poliuretanową. Rolę skraplacza pełi coś w dnie, tylko nie jestem pewien co to jest. Czy taki mini płaszcz, czy jakaś wężownica, i nie do końca wiem z czego ona jest (czy z nierdzewni czy z jakiegoś tworzywa).

Trzeba wywalić agregat i zastąpić jakimś grzaniem. Tylko jakim? Odpada elektrycznie, nie mam w domu takiego przyłącza które uciągnie powiedzmy te 30kw. Musiałbym przerobić instalację. W rolę wchodzi jakiś olej albo para. Tylko czy ten skraplacz wytrzyma te 150°C?

Orientuję się ktoś w dokładnej budowie takich schładzalników?

 

g4sec%20copy.jpg

Link to comment
Share on other sites

Nie chce mi się czytać ale moze coś będzie.

http://www.forummlec...lniki-do-mleka/

 

W dnie jest parowacz. Izolacja to spieniona pianka poliuretanowa to już wiesz:)

 

Ciężka sprawa. Po wywaleniu pozostaje Ci w sumie sam gar.

Edited by marcin_l85
Link to comment
Share on other sites

Trzeba urzyć parowacza do grzania, ale jak on wygląda ? Czy jest to poprostu przestrzeć z nierdzewki (gdzieś przeczytałem że ma to ustrojstwo podwójne dno) czy co?

 

Specjalna konstrukcja oraz technologia wykonania parownika (laserowe

zgrzewanie) gwarantują pewność działania i optymalną powierzchnię

schładzania mleka.

Edited by Qxa
Link to comment
Share on other sites

tak wegług mnie to źródło zimna jest w browarze tak samo ważne jak źródło ciepła do zacierania, z tematu http://www.piwo.org/topic/12265-ogrzewanie-kadzi-piecykiem-typu-junkers wnioskuję, że chcesz zwiększyć wybicie do ~2 hekto więc przyda się źródło zimnej wody do chłodzenia brzeczki czy utrzymywania temperatury w fermentorach.

 

Dodatkowo z tego co mi wiadomo, schładzalniki są wykonane z dosyć cienkiej blachy.

Link to comment
Share on other sites

Ja bym obstawiał tak na 95%, że parownik to sieć cienkich rurek, tak maksymalnie 8mm. ciężko z tego zrobić podgrzewanie, a takie o dobrej wydajności to już bardzo ciężko. Szukałbym raczej kotła parowego ze starej stołówki.

Link to comment
Share on other sites

Ja bym obstawiał tak na 95%, że parownik to sieć cienkich rurek, tak maksymalnie 8mm. ciężko z tego zrobić podgrzewanie, a takie o dobrej wydajności to już bardzo ciężko. Szukałbym raczej kotła parowego ze starej stołówki.

Taki schładzalnik jest zajebiście izolowany. Dużo łatwiej będzie utrzymać w nim temp. niż w zwykłym garze.

 

Byłem oglądać takie kotły warzelnicze po 1500. Stan był tragiczny. W porównaniu ze schładzalnikami za 1800 jakość jest nieporównywalna na korzyść schładzalnika.

Popytam u źródeł. Może uda się zmajstrować z tego coś działającego.

Link to comment
Share on other sites

Ja bym obstawiał tak na 95%, że parownik to sieć cienkich rurek, tak maksymalnie 8mm. ciężko z tego zrobić podgrzewanie, a takie o dobrej wydajności to już bardzo ciężko. Szukałbym raczej kotła parowego ze starej stołówki.

Taki schładzalnik jest zajebiście izolowany. Dużo łatwiej będzie utrzymać w nim temp. niż w zwykłym garze.

 

Byłem oglądać takie kotły warzelnicze po 1500. Stan był tragiczny. W porównaniu ze schładzalnikami za 1800 jakość jest nieporównywalna na korzyść schładzalnika.

Popytam u źródeł. Może uda się zmajstrować z tego coś działającego.

Ze schładziarki bedzie dobry zbiornik fermentacyjny.

 

A co bylo nie tak z tymi kotlami? W sumie jesli sa z odpowiedniego materialu, to chyba reszta nie jest taka istotna?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.