Jump to content

Płatki jęczmienne, jęczmień palony, a wysłodziny


 Share

Recommended Posts

Mam zamiar zrobić cienkusza z brzeczki powstałej z wysładzania, mam zamiar dodać tylko płatki jęczmienne i słód palony. Nie będę więc zacierać.

 

1. czy płatki wyłącznie skleikować czy jednak zacierać z odrobiną zwykłego słodu? Gdzieniegdzie są informacje, że enzymy ze słodu uaktywniające się przy zacieraniu ułatwiają wyciąganie cukrów z jęczmienia niesłodowanego.

 

2. słód palony zamierzam podgrzać 20 min w oddzielnym garnku. słusznie?

Link to comment
Share on other sites

Żeby zatrzeć te płatki raczej potrzebujesz dużego udziału słodu aktywnego enzymatycznie np. Pilzneńskiego inaczej skrobia z płatków zostanie tylko skrobią i nic z tego nie będzie :/

Palony możesz ekstrachować w zimnej wodzie jeżeli zależy Ci jedynie na kolorze, jeśli chcesz również palone posmaki to musisz go podgrzać.

Edit:

W sumie w wysłodzinach powinny być enzymy, ale czy wystarczająco dużo?

Edited by Gąska
Link to comment
Share on other sites

Wystarczy z 30-40% całości zasypu (czyli z 300 g). Możesz to w 5 L naczyniu zatrzeć jednotemperaturowo. Owiniesz to grubo kocem, ręcznikami i będzie gitara :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.