Jump to content

"piwo" z miodu


rosomak
 Share

Recommended Posts

Wczoraj w nocy zrobiłem drugą... w sumie nie wiem czemu w nocy- może to w genach po dziadku, który bimber robił nocą ;)

Nie wiem czy wam się przyznać z czego to piwo zrobiłem :) bo pewnie mnie zjedziecie ;D Dobra z miodu - mam go dużo nie używam i słyszałem dużo pochlebnych opinii. Jak ostatnio dałem dużo chmielu tak teraz chyba za mało - słabo go czuć.

Chyba jednak się wciągnę w to hobby tak że zastanawiam się nad zakupem sprzętu, nie wiem czy jest sens kupowanie całego zestawu na 30l, bardziej skłaniam się ku temu by kupić 1-2 baniaki na 10-15l i robić piwo koło 10 litrów - więcej poeksperymentuje ze smakami. Druga sprawa to kapslownica - taka lepsza kosztuje koło 90 pln - na razie w domu mam około 30 butelek z patentem tak sobie myślę że chyba lepiej na spokojnie dokupować kelty butelka około 80 gr. Czyli za cenę kapslownicy mam ponad 110 butelek- a używać mogę do woli.

 

 

Dori

Edit - zmiana tematu

Link to comment
Share on other sites

Pierwszą warkę zrobiłem ze słodu a drugą bardziej by drożdże zużyć i pozbyć się miodu z samego miodku. Słodziutkie to było - zobaczymy - żona lubi słodkie piwa więc jak coś to bezie dla niej. Ale nie krzycz proszę ;) Robiłeś kiedyś takie ??

Link to comment
Share on other sites

Pierwszą warkę zrobiłem ze słodu a drugą bardziej by drożdże zużyć i pozbyć się miodu z samego miodku. Słodziutkie to było - zobaczymy - żona lubi słodkie piwa więc jak coś to bezie dla niej. Ale nie krzycz proszę ;) Robiłeś kiedyś takie ??

Wyręczę Elroya, krzyczeć nie będę :) powiem tylko tyle - TO NIE JEST PIWO :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

A widzicie zapomniałem wam napisać jaki rozlewałem pierwszą warkę. Fajnie było żona się ze mnie śmiała że sie zachowuje jakbym szedł na pierwszą randkę. Fakt byłem "lekko" podekscytowany faktem że po kilku dniach w końcu spróbuje odrobinę tego piwa. No i spróbowałem całkiem całkiem. Rozlałem do butelek po kelcie i do 2l z ck. A w nocy po tym rozlewaniu śniło mi się że do nas do domu przyszła moja mama i zabrała mi tą 2l butelkę, wylała piwo - bo potrzebowała dużą butelkę na wino. Ech te emocje ;)

Link to comment
Share on other sites

No i mi fermentuje - nawet bardzo ostro - teraz robie 10 l i ta fermentacja przebywa bardziej burzliwie niż w wypadku 5 l. Do okoła unosi się przyjemna wersja zapachu który pamiętam z dzieciństwa z gs'owskiej knajpy - frytki tam mieli "dobre"

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.