Jump to content

bezstylowiec - co i czy coś zmienić w tej recepturze


Kamill
 Share

Recommended Posts

jestem właśnie w trakcie piątkowych wieczornych przemyśleń nad drugim w życiu bezstylowcem, tym razem chciałbym zrobić coś przyjemnego w smaku , jakieś piwo pod kątem kobiet. W tym celu dokupiłem wczoraj słody karmelowe strzegom 30- 40 EBC, karmelowy strzegom 150 EBC oraz bursztynowy 30-70. Mam też dużo pilzneńskiego z 2 kg pale ale, 1,5 kg monachijskiego, kilo pszenicznego , czekoladowy, chmiel sybilla szyszka 6,5% , trochę marynki,hallertau i łomickiego ( ten oszczędzam na grodziskie) oraz świeżą gęstwę s04 około 300g. Ma być "kobiece" ale malinowe i miodowe odpada . Tak sobie wydumałem taką recepturę:

5kg pilzneńskiego , pół kilo karmelowy 30EBC , pół kilo bursztynowy oraz 0,2 kg karmelowy 150 ebc , cała gęstwa jaką mam, 50 gramów szyszka sybilla na 30 min gotowania (podobno chmiel aromatyczny ale ma 6,5% więc ciut goryczki może z tego będzie) a z tego chcę otrzymać 30 litrów brzeczki. Według kalkulatorów powinno wyjść około 13 BLG , 5% vol, 20 EBC, IBU 20

15 min w 62C a potem podgrzanie i 45 min w 72 C , zastanawiam się nad skarmelizowaniem cukru , ale ile i czy to zrobić to nie jestem pewien

co myślicie o tym bezstylowcu...

Link to comment
Share on other sites

Jeśli mogę coś poradzić, to samej sybilli bym nie dawał, bo mi z tego efekt wychodzi średni, żywica i niezbyt miła goryczka. Z chmielu coś aromatycznego dodatkowo by się też przydało. Reszta zasypu wygląda sensownie na bursztynowe ale. Cukier bym sobie darował, wyjdą posmaki alkoholowe, mało przyjemne w jaśniejszych piwach. Ale może niech się bardziej doświadczeni jeszcze wypowiedzą :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.