Jump to content

Dunkelweizen - sprawdzenie


Dziajl
 Share

Recommended Posts

Stworzyłem taki zestaw:

 

Słód pszeniczy 3kg

słód monachijski 2kg

karmelowy 600 EBC 100g

 

chmielenie (70min):

sybilla 6,5% 25g 0'

sybilla 6,5% 20g 30'

perle 5% 15g 65'

 

drożdże SAFBREW S-33 - Fermentis

 

Bardzo proszę o ewentualne sugestie.

 

Zastanawiam się na zamienieniem 1 kg słodu monachijskiego słodem Pale Ale co o tym myślicie? Czy wyjdzie z tego stylowy dunkelweizen?

Link to comment
Share on other sites

Pamiętaj też o przerwie ferulikowej i tak jak Mariusz napisał zmień drożdże na coś bardziej weizenowego typu WB-06.

Dodatkowo to będzie trochę za jasne jak na dunkelweizen. Jak chcesz dać tylko karmel 600 to daj go 200g.

Link to comment
Share on other sites

hmm zasyp po przeliczenie jest prawie taki sam jak u kolegi Zgoda.

 

 

Ostatecznie przepis prezentuje się tak.:

 

Słody:

 

Słód pszeniczny 3kg

 

słód monachijski 2kg

 

karmelowy 300 EBC 100g

 

karmelowy 600 EBC 70g

 

prawdopodobnie + 300g Pale Ale

 

 

Chmiele:

 

 

Sybilla 6,5 % 30g 70min

Sybilla 6,5 % 20g 30min

 

Temperatury:

 

42 st. 35min

52 st 5min

62 st 30min

72 st 30min

 

Drożdże BW 11 - Gozdawa

Edited by Dziajl
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.