Skocz do zawartości

American Stout - chmielenie na zimno


bujaczes

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

mam na burzliwej 18l stouta pochmielonego w następujący sposób:

 

60' - Chinook 30g

30' - Cascade 30g

15' - Cascade 30g

5' - Cascade 30g

0' - Cascade 10g

 

Na cichą chcę rozlać do dwóch fermentorów i do jednego sypnąć trochę chmielu. Mam na stanie Wiliamette, Cascade, Citrę i Chinooka. Którego użyć i w jakiej ilości, żeby złapało porządniejszy aromat, ale nie było zbyt cytrusowe?

 

 

--

Pzdr,

d.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale po co? Tu masz dobrze, średni do mocnego smak chmielowy i średni do słabego aromat chmieli amerykańskich. Ja bym już nic nie chmielił.

 

wiadomo, że dla eksperymentu :) Wiem, czego się mniej więcej spodziewać po American Stoucie, a że to dopiero moja piąta warka, to chciałem upiec dwie pieczenie na jednym ogniu, żeby mieć jakieś porownanie.

 

 

--

Pzdr,

d.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na cichą chcę rozlać do dwóch fermentorów i do jednego sypnąć trochę chmielu. Mam na stanie Wiliamette, Cascade, Citrę i Chinooka. Którego użyć i w jakiej ilości, żeby złapało porządniejszy aromat, ale nie było zbyt cytrusowe?

 

Chmielu nigdy za dużo :P, a tak poważnie jeśli chcesz podkręcić aromat chmielowy to zdecydowanie polecam wrzucić na cichą na 5 dni przed butelkowaniem. Najmniej cytrusowy jest Wiliamette i Chinook, chociaż z Citry i Cascade bym nie rezygnował. Gdybym ja chmielił wrzuciłbym po 10g każdego :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

stoucik przefermentował sobie do 5,5 BLG i od 4 dni (łącznie 10 na burzliwej) bez zmian. Co zrobić? Poczekać jeszcze kilka dni? Zlać na cichą i dorzucić po łyżce gęstwy? Czy tylko zlać i obserwować?

 

Ps. zacierany był na lenia przez 100 minut w 66-67 stopniach. Gęstość początkowa - 14,5 BLG

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

stoucik przefermentował sobie do 5,5 BLG i od 4 dni (łącznie 10 na burzliwej) bez zmian. Co zrobić? Poczekać jeszcze kilka dni? Zlać na cichą i dorzucić po łyżce gęstwy? Czy tylko zlać i obserwować?

 

Jakich drożdży używałeś, dość płytko odfermentował, jeśli od kilku dni Blg nie spada, tzn że fermentacja się zakończyła. Przelej na cichą, ale nie dodawaj już drożdży, bo w jakim celu chciałbyś je dodać, cicha ma na celu klarowanie piwa, a nie fermentowanie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

stoucik przefermentował sobie do 5,5 BLG i od 4 dni (łącznie 10 na burzliwej) bez zmian. Co zrobić? Poczekać jeszcze kilka dni? Zlać na cichą i dorzucić po łyżce gęstwy? Czy tylko zlać i obserwować?

 

 

 

Ps. zacierany był na lenia przez 100 minut w 66-67 stopniach. Gęstość początkowa - 14,5 BLG

jak ma zejść niżej to zejdzie na cichej bez potrzeby dodawania gęstwy.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jakich drożdży używałeś, dość płytko odfermentował, jeśli od kilku dni Blg nie spada, tzn że fermentacja się zakończyła. Przelej na cichą, ale nie dodawaj już drożdży, bo w jakim celu chciałbyś je dodać, cicha ma na celu klarowanie piwa, a nie fermentowanie.

 

US-05.

 

BTW: http://www.piwo.org/topic/9427-honzahomebrewery/page__st__20?do=findComment&comment=217573 i tekst w "Uwagach" o dodawaniu drożdży na cichą ;)))

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

BTW: http://www.piwo.org/..._20#entry217573 i tekst w "Uwagach" o dodawaniu drożdży na cichą ;)))

To mnie złapałeś :), zrobiłem to w ramach małego eksperymentu nie zgodnie ze sztuką, bo cicha służy do innego celu. Bez dodawania drożdży na cichej piwo odfermentuje Ci jeszcze góra 1Blg. Zawsze możesz nie przelewać na cichą i przeprowadzić ją w tym samym fermentorze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

stoucik przefermentował sobie do 5,5 BLG i od 4 dni (łącznie 10 na burzliwej) bez zmian. Co zrobić? Poczekać jeszcze kilka dni? Zlać na cichą i dorzucić po łyżce gęstwy? Czy tylko zlać i obserwować?

 

Ps. zacierany był na lenia przez 100 minut w 66-67 stopniach. Gęstość początkowa - 14,5 BLG

U mnie sytuacja była praktycznie identyczna (zarówno zacieranie jak i gęstość początkowa i końcowa) tak więc nie ma raczej powodów do obaw, w szczególności że zgodnie ze sztuką postępy fermentacji oceniasz po cukromierzu a nie bulkomierzu. Jeśli boisz się, że może drożdże wcześniej "posnęły", to na czas chmielenia na zimno odlej po ćwierć litra do dwóch petów, jedną dosłodź tak ze 2g cukru, zgnieć butelki i zakręć porządnie - będziesz w stanie określić czy ruszą ponownie a jeśli tak to czy coś jeszcze dofermentuje i i ile i z jakiego powodu znowu ruszyły (ciepło, cukier?). No i rób FFT, to nie będziesz miał takich problemów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To mnie złapałeś :), zrobiłem to w ramach małego eksperymentu nie zgodnie ze sztuką, bo cicha służy do innego celu. Bez dodawania drożdży na cichej piwo odfermentuje Ci jeszcze góra 1Blg. Zawsze możesz nie przelewać na cichą i przeprowadzić ją w tym samym fermentorze.

 

przeglądałem akurat Twoje zapiski ;) Przeleję więc na cichą i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie sytuacja była praktycznie identyczna (zarówno zacieranie jak i gęstość początkowa i końcowa) tak więc nie ma raczej powodów do obaw, w szczególności że zgodnie ze sztuką postępy fermentacji oceniasz po cukromierzu a nie bulkomierzu. Jeśli boisz się, że może drożdże wcześniej "posnęły", to na czas chmielenia na zimno odlej po ćwierć litra do dwóch petów, jedną dosłodź tak ze 2g cukru, zgnieć butelki i zakręć porządnie - będziesz w stanie określić czy ruszą ponownie a jeśli tak to czy coś jeszcze dofermentuje i i ile i z jakiego powodu znowu ruszyły (ciepło, cukier?). No i rób FFT, to nie będziesz miał takich problemów.

 

tak też zrobię. Z FFT najzwyczajniej dałem ciała (bo nie zrobiłem:)), ale przy następnej warce już nie odpuszczę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.