Jump to content

Browar Domowy Czarny Kot


PiwoLab
 Share

Recommended Posts

Warka #1 Blonde Ale

Zacierane 20.12.2013, rozlewane 08.01.2014.

Receptura z theelectricbrewery.com (zamieniony pilzneński na pale ale).

 

Zasyp

- Pale Ale - 9,50 kg

 

Zacieranie

- 65 °C - 90 min.

- 76 °C - 10 min.

 

Wysładzanie ciągłe do objętości 45 l trwało około 70 minut. Gotowanie 90 min.

 

Chmielenie

- 60' – Hallertauer 100 g

 

Wyszło trochę ponad 40 litrów 12,5 BLG

Zadane Safale American US-05. Odfermentowało do 3 BLG.

14 dni burzliwej, 4 dni cichej z klarowaniem żelatyną.

Rozlane do jednego kega na nagazowanie sztuczne CO2, reszta z 120g glukozy do butelek.

Pierwsze wrażenie po spróbowaniu zielonego piwa - jak dla mnie za mało nachmielone. Ciężko będzie wypić. Zrobiłem już drugie i czeka na rozlew. Tym razem Polskie Ale i 320g polskich chmieli. Tu czuć chmielem :).

post-6938-0-07335200-1390245179_thumb.jpg

Edited by andrzejk2
Link to comment
Share on other sites

Warka #2 Polskie Pale Ale

Zacierane 27.12.2013, rozlewane 13.01.2014.

 

Zasyp

- Pilzneński - 11,40 kg

- Karmelowy 30 - 0,60 kg

- Pszeniczny - 0,60 kg

 

Zacieranie

- 62 °C - 30 min.

- 72 °C - 40 min.

- 76 °C - 10 min.

 

Wysładzanie ciągłe do objętości 65 l trwało około 60 minut. Gotowanie 90 min.

 

Chmielenie

- 60' – Marynka 80 g

- 30' – Lubelski 80 g

- 20' – Lubelski 80 g

- 10' – Lubelski 80 g

 

Wyszło trochę ponad 55 litrów 13,5 BLG. Bardzo duży przełom. Nie zlewałem wszystkiego do fermentora.

Zadane BREWGO-02. Odfermentowało do 3,9 BLG.14 dni burzliwej, 4 dni cichej z klarowaniem żelatyną.

Rozlane do jednego kega na nagazowanie sztuczne CO2, reszta do butelek. Spodziewałem się większego aromatu, ale może się jeszcze ułoży. Tymczasem Blonde Ale z pierwszej warki z każdym dniem coraz lepsze.

post-6938-0-33657100-1390245226_thumb.jpg

Edited by andrzejk2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.