Jump to content

Co można zrobić z kociołkiem z lidla :)


kadet
 Share

Recommended Posts

Łoooo Panie ale cuda:)

 

Dorób jakieś łopatki, bo teraz to jest kręcidło a nie mieszadło:)

 

Czym zabezpieczyłeś spawy?

 

Szpili gwintowane to chyba ocynk.

Edited by marcin_l85
Link to comment
Share on other sites

Kadecie,

otrzymujesz ode mnie pierwszy punkt za ilość nakładu pracy i zaparcia jaki włożyłeś w owo po to ABY WYPIĆ SWOJE WŁASNE PIWO.

To jest normalnie Sztuka Nowoczesna.. :-)

Gratuluję, zapewne już obmyślasz modernizacje.

Link to comment
Share on other sites

Dorób jakieś łopatki, bo teraz to jest kręcidło a nie mieszadło:)

Jak pisałem łopataki lepsze - w planach. A kręci się szalenie: [media]

[/media]

 

Czym zabezpieczyłeś spawy?

spawy robione TIGiem, zabezpieczeń brak. Jak się rozlecą zrobię nowe :)

 

 

Szpili gwintowane to chyba ocynk.

Niestety... Ale wystaje ponad zacier więc na razie żadnych zmian nie widać :)

Edited by kadet
Link to comment
Share on other sites

Kadecie,

otrzymujesz ode mnie pierwszy punkt za ilość nakładu pracy i zaparcia jaki włożyłeś w owo po to ABY WYPIĆ SWOJE WŁASNE PIWO.

To jest normalnie Sztuka Nowoczesna.. :-)

Gratuluję, zapewne już obmyślasz modernizacje.

 

Sam się zastanawiam czy więcej frajdy daje mi picie piwa czy obmyślanie poprawek. Na szczęście mogę łączyć jedno z drugim :)

Link to comment
Share on other sites

Mieszadło ma podnieść zacier z grzałki żeby nie przypaliło się a nie śmigać :)

 

Zabezpieczenie spawów w sensie korozji.

 

A ze szpilek nie jest zrobione całe mieszadło?

Edited by marcin_l85
Link to comment
Share on other sites

Wygląda super! Pomyśl może nad ponacinaniem tych rurek na dole, żeby zrobić filtrator.

Wtedy utraciłyby hermetyczność. Wyczyszczenie ich w środku przy obecnej komplikacji sprzętu byłoby bardzo trudne. Aktualnie filtruje w osobnym fermentorze prosto do włączonego kociołka - znacznie to skraca czas zagotowania. Cały sprzęt jest wtedy wyjęty z kociołka - PP stosuje się do 95°C.

Link to comment
Share on other sites

Kadecie,

otrzymujesz ode mnie pierwszy punkt za ilość nakładu pracy i zaparcia jaki włożyłeś w owo po to ABY WYPIĆ SWOJE WŁASNE PIWO.

To jest normalnie Sztuka Nowoczesna.. :-)

Gratuluję, zapewne już obmyślasz modernizacje.

 

Sam się zastanawiam czy więcej frajdy daje mi picie piwa czy obmyślanie poprawek. Na szczęście mogę łączyć jedno z drugim :)

 

Zapewne więc przyznasz że masz świetny powód aby nie wypić lagerującego piwa przedwcześnie.

Link to comment
Share on other sites

Mieszadło ma podnieść zacier z grzałki żeby nie przypaliło się a nie śmiać :)

 

Zabezpieczenie spawów w sensie korozji.

 

A ze szpilek nie jest zrobione całe mieszadło?

Szpilek? Mieszadło zrobiłem z pręta nagwintowanego nierdzewnego - środek M6, spód i boki M8. Czas wystawienia na środowisko korozyjne jest stosunkowo krótki, na razie żadnych zmian na spawach nie widzę. Czym ewentualnie zabezpieczyłbyś spawy? Wolałem niczym nie zabezpieczać żeby jakieś świństwo nie rozpuściło się w zacierze.

 

A mieszadło oprócz podnoszenia z dna ma za zadanie zwiększyć burzliwość - zniwelować profile temperaturowe na tyle na ile się da. Przed dodaniem nakładki na środek mieszadła różnica między wskazaniami termometru i sondy wynosiła nawet 5°C. Po dodaniu nakładki 1.5°C. Moim celem jest jak największe ujednolicenie temperatury.

 

Podczas ostatniej warki automat utrzymywał mi temperaturę na poziomie +/-0.7°C więc jest nieźle :D

Link to comment
Share on other sites

Profile temp i tym podobne darujmy sobie. Mądre słowa a w sama nazwa mieszadło mówi sama za siebie.

Jak nie rdzewieje to dobrze. Osobiście do głowy by mi nie przyszło, żeby z tego zrobić. Ale jak działa to idzie plus.

Link to comment
Share on other sites

Czym ewentualnie zabezpieczyłbyś spawy? Wolałem niczym nie zabezpieczać żeby jakieś świństwo nie rozpuściło się w zacierze.

 

kadet- Przede wszystkim jeżeli stal nierdzewna, to polecam posmarować spoiny żelem do wytrawiania po spawaniu, zabieg ten usuwa tlenki (kolor :-) ) i zapobiega degradacji miejsca spawanego. Oczywiście po wytrawieniu miejsca pokryte żelem należy bardzo obficie spłukać wodą pod ciśnieniem.

Edited by piastun
Link to comment
Share on other sites

Większość boi się że odprysk w emalii wpłynie na posmaki żelaza w piwie a kadet wkłada 100cm2 żelaza niezabezpieczonego i na pewno żelaza nie wyczuje:) Po kilku warkach też już myślę o mieszadle:) Na razie kupiłem dodatkowe dwie grzałki po 2500W aby szybciej grzać:)

Link to comment
Share on other sites

a kadet wkłada 100cm2 żelaza niezabezpieczonego i na pewno żelaza nie wyczuje:)

ale jego "żelazo" to nierdzewka (przynajmniej tak pisał).

Mieszadło zrobiłem z pręta nagwintowanego nierdzewnego

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.