Jump to content

Munich Dunkel - Prośba o ocenę receptury


korek
 Share

Recommended Posts

Witam.

 

Zamierzam uwarzyc Monachijskie Ciemne według takiej receptury:

 

2,3 kg monachijski Typ I

1,35 kg - pilsnenski

0,65 kg - wiedenski

0,2 kg - Carafa

0,15 kg - caramunich

0,15 kg - melanoidynowy

0,1 kg - zakwaszajacy

 

Chcę to zacierać "na lenia", 63°C - 40 min, 72°C - 20 min, plus wygrzew.. Robić przerwe bialkowa??. Gotowanie 90 min. Na chmielenie zamierzam sypnac 25 g Northen Brewer na 90 min i 15 g Hellartau Hersbrucker na 10 min.

 

To moja pierwsza stworzona osobiscie receptura, także bardzo proszę o wszelkie uwagi.. Z góry za nie dziękuję ;).

Edited by korek
Link to comment
Share on other sites

A po co chmiel na 90 minut? Lubisz gotowaną trawę w piwie? No i po mojemu zacieranie "na lenia", to 90' w 670C :) Melanoidynowy bym wyrzucił, ale sam mam małe doświadczenie, opieram się na wyczytanych opiniach. Dorzuciłbym jeszcze z pół kilo monachijskiego, a najlepiej jeszcze zamiast wiedeńskiego też - w końcu to ma być podstawa tego piwa. A na jakich drożdżach planujesz to zrobić?

Link to comment
Share on other sites

Ja w swoim piwie przy 80 min chmieleniu trawy nie czułem, ale goryczka była lepsza w porównaniu do takiej samej receptury chmielonej na 60'. Może to przypadek może nie. Nie wiem.

Link to comment
Share on other sites

Czy Helles i Dunkel, na suchych drożdżach i bez dekokcji ma sens?

Myślę o uwarzeniu piwa w tym stylu i nie wiem czy istotne dla niego są drożdże i sposób zacierania.

Link to comment
Share on other sites

Uważam, że na sens, do tych piw spokojnie możesz użyć W34/70 z dobrym rezultatem. Co do dekokcji to już sam zdecyduj - nie jest to być albo nie być dla tego stylu. Zresztą Ci co robią dekokcję często nie czują różnicy więc możesz na początek zrobić sobie "bez" a następną warkę "z" i sam sobie wyrobić zdanie.

 

Są to style "słodowe" o niskim/nikłym aromacie chmielowym (ewentualnie dał bym 10-15g aromatycznego na koniec gotowania) więc możesz ograniczyć chmielenie tylko do goryczki.

 

Co do zacierania oparł bym się o schemat

64°C - 30 min

72°C - 30 min

lub

64°C - 20 min

72°C - 40 min

 

Oczywiście z mash-out, ewentualnie możesz zrobić krótką przerwę białkową (10 min).

Link to comment
Share on other sites

Drożdże mam W34/70 (gęstwa). Faktycznie miałem na mysli zacieranie 20/40, tylko coś mi się pomyliło i źle wpisałem. Jeżeli chodzi o gotowanie 90 min to nigdy nie miałem problemu z trawą w piwie.. Melanoidynowy miał zastąpić dekokcje (mam go trochę i trzeba go zużyć), ale następna wersja pójdzie już z dekoktem. Warzylem Helles'a bez dekokcji w schemacie 20/40 min i wyszedł bardzo dobry. A co sądzicie o samym zasypie??.

Edited by korek
Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Aby nie tworzyć nowego tematu to proszę o ocenę tej receptury Munich Dunkel

Piwo chciał bym nieco mocniej nachmielić nawet nieco powyżej stylu.

 

Celuję w 24litry i 13BLG

 

Słody

słód monachijski 3kg

słód pilzneński 1,4kg

Słód Caraaroma 0,4kg

słód Carared 0,1kg

słód karmelowy jasny 0,2kg

 

Zacieranie

52°C - 10 min

64°C - 20 min

72°C - 40 min

 

Chmielenie

Chmiel Magnum - 20g - 60 min

Chmiel Perle - 10g - 15 min

Chmiel Perle - 10g - 5 min

 

Drożdże - gęstwa zebrana po marcowym z FM 31 (Bawarska dolina)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.