Jump to content

Jakie piwo na początek ?


pippo
 Share

Recommended Posts

Witam!

 

Mam już prawie kompletny zestaw do warzenia z zacieraniem :)

 

Pozostaje pytanie - jaki styl wybrać na początek ?

 

Chciałbym, żeby proces zacierania był stosunkowo prosty, piwo było jasne, w smaku generalnie miało mało goryczki, cały proces fermentacji był w miarę krótki oraz żeby była dostępna jakaś sprawdzona receptura :)

 

Co proponujecie ?

Link to comment
Share on other sites

dzięki, rozumiem, poczytałem wiki i najbardziej pasuje chyba http://www.wiki.piwo.org/Special/Best/Premium_Bitter z recepturą http://www.wiki.piwo.org/Special/Best/Premium_Bitter_(Marynka_Bitter),_Arkadiusz_Makarenko_(Makaron) ale nie mogę znaleźć drożdży :/ na co mogę zamienić ?

 

pepek84 przyjrzałem się recepturze i też może być super :)

 

jak macie jeszcze jakieś pomysły to proszę o pomoc, dzięki z góry

Link to comment
Share on other sites

Na początek możesz spokojnie użyć dowolnych drożdży suchych do piw w stylu Ale.

IMHO, Bitter to dobry wybór jednak to piwo nie ma mieć mało goryczki, a tak chciałeś.

Poczytaj może też o IRA ;)

Link to comment
Share on other sites

trochę zamieszam... uważam że powinieneś zrobić jasnego lagera... piwo wcale nie jest trudne, mamy idealne warunki do jego fermentacji (obleci w tych 6 stopniach bez problemu, najwyżej 3 tygodnie to potrwa)

trzeba pamiętać że niemal każdy początkujący jest wychowany na jasnym lagerze, pije go z koncernów i z browarów restauracyjnych, często piwa górnej fermentacji są szokiem dla takich kubków smakowych i niestety często szokiem negatywnym (ja tak miałem, ludzie których częstuje moim piwem tak mają), a np ja Polskiego Ale nie dzierżę... dla mnie to niepijane piwo jest

lager wymaga tylko jednej rzeczy którą należy bezwzględnie przestrzegać, temperatury fermentacji głównej poniżej 12 stopni,

dolna granica to nawet trudno powiedzieć, ja raz w garażu sfermentowałem pilsa niemieckiego w 6-8st i zdobyłem drugie miejsce na konkursie,

zacieranie? na luzie jedno temperaturowe w 68-72 st przez godzinę, rozkminianie różnych temperatur zostaw sobie na po 10-20 warce, zacieraniem trudno zepsuć piwo, do tego tanie chmiele polskie, czeskie lub niemieckie gotować niby tez powinno się 90 min, ale jak zagotujesz tylko godzinę, to nie ma większych szans na DMS...

Prostota, sterylność, temperatura fermentacji wtedy na pierwszy raz podniesiesz szansę na uwarzenie dobrego piwa....

Link to comment
Share on other sites

zainteresowaly mnie tez Belgijske Pale Ale, co o tym myslicie ? receptura np. http://www.wiki.piwo...j_Smyk_(anteks)

Jak zrealizuje moje 3 nastepne projekty to tez zamierzam wziasc sie za Blonda :) bardzo fajna sprawa.

Slyszalem ze belgijskie drozdze potrafia byc kaprysne, ale nie wiem czy to sie odnosi akurat do WLP400 Belgian Wit Ale.

 

Ja bym Ci polecil na poczatek cos prostszego - Pale Ale na S-04. Chmielone polskimi/angielskimi lub amerykanskimi chmielami. Albo jak Zgoda wyzej powiedzial - Stouta. Ten styl wiele wybacza i naprawde swietnie smakuje :)

Link to comment
Share on other sites

Pale ale albo stout. Wszelkie piwa z okolic pale ale też będą ok (amber ale, ira, bitter).

 

Na pierwszy raz zamów gotowy zestaw surowców i problemu z recepturą nie będzie. Zestaw zawsze możesz zmodyfikować, na przykład sypiąc mniej chmielu na goryczkę.

Link to comment
Share on other sites

lager wymaga tylko jednej rzeczy którą należy bezwzględnie przestrzegać, temperatury fermentacji głównej poniżej 12 stopni

Wszystko ok, też uważam, że na pierwsze piwo taki Lagerek to mniejszy szok. Niestety wymaga od piwowara więcej cierpliwości niż większość Ale, a z tą cechą cieniutko u początkujących.

Link to comment
Share on other sites

5kg pilzneński, (ja sypnąłem jeszcze 200gr zwykłego jęczmienia- śruty), 40gr lubelskiego, 40gr lub mniej (gust) -goryczki Marynki oraz US-04 i jest pyszne piwo. Ja takie warzyłem na swoim chmielu a teraz na granulacie mam zamiar wykonać. 62st 30min, 72st 30min, 78st 10min i 30min ułożenie filtracji. Temp ferm do 20st max bo wyżej to dojdą w smaku kwiatki, na 7-9 dni. Potem 2 tyg w butelkach i do gardła. Proste? Powodzenia.

Link to comment
Share on other sites

5kg pilzneński, (ja sypnąłem jeszcze 200gr zwykłego jęczmienia- śruty), 40gr lubelskiego, 40gr lub mniej (gust) -goryczki Marynki oraz US-04 i jest pyszne piwo. Ja takie warzyłem na swoim chmielu a teraz na granulacie mam zamiar wykonać. 62st 30min, 72st 30min, 78st 10min i 30min ułożenie filtracji. Temp ferm do 20st max bo wyżej to dojdą w smaku kwiatki, na 7-9 dni. Potem 2 tyg w butelkach i do gardła. Proste? Powodzenia.

Prawie wszystko się zgadza :). BLG wg. teorii należy pomierzyć i dopiero w przypadku braku zmian rozlewać. W przypadku, kiedy mierzyć nie chcemy/możemy/lubimy, te 2 tygodnie warto jednak potrzymać piwo na drożdżach. Mimo wszystko warto początkującemu radzić zgodnie z zasadami sztuki. No i w butelkach to raczej 2 miesiące, niż tygodnie. Wszystkie moje piwa po dwóch tygodniach były znacznie gorsze od tych, które dotrwały do dwóch miesięcy leżakowania.

 

Tak jak wyżej, ja polecam na początek recepturę na 20 litrów FAH lub gotowy zestaw składników na Pale Ale, IRA lub Stout.

Edited by santa
Link to comment
Share on other sites

Kolega chce szybko więc ma prosty schemat, BLG początkowe 11 do 13 i pozna smak, max 4gr glukozy na 0.5 litra. Potem może swoje receptury i reguły ustalać, trzymać piwo miesiącami aby dojrzało. Gotowy zestaw składników też jest godny polecenia.

Link to comment
Share on other sites

piwo było jasne, w smaku generalnie miało mało goryczki,

no fakt, przy takim założeniu stout najlepszy :smilies:

 

Na jasne i wymagające przyjdzie czas. Zacząć jest lepiej od czegoś, co trudno zepsuć tak, żeby się nie dało wypić. Chociaż zakazić można każde. :D

Link to comment
Share on other sites

Zgoda, zgoda, :lol: ja to wiem, ale autor dość wyraźnie określił, że chce "piwo jasne", stąd mi nawet stout do głowy nawet nie przyszedł,

ale może pippo da się namówić i przekonać bo z tym by miał faktycznie najmniej problemu.

Link to comment
Share on other sites

Najlepsze jest na początek Polskie Ale i Kolsch, ja ponownie zamawiam materiały na to co wcześniej Ci napisałem. Jeśli chodzi o ilość wody itp to nie pytaj tu tylko poczytaj w notatkach piwowarów lub w literaturze. Masz ksiażkę lub opracowania jakieś?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.