Jump to content

Problem z goryczką


Forest
 Share

Recommended Posts

Ahoj :) mam pytanie właśnie przelałem moje piwo pierwsze na cichą <"piwo" z konserwy> i wyszło nieźle ale ... ale ma goryczkę taką nie za przyjemną gorzka długo zostaje. I tu pytanie mam do was czy mogli byście coś polecić.

 

Sam myślałem aby kupić jakiś ekstrakt słodowy ale taki żeby drożdże nie zeżarły mi cukrów z tego ekstraktu.

NP Ekstrakt słodowy WES bursztynowy 0.5kg lub ciemny ??

 

I do tego dodatek 50 gram chmielu Centenial <na aromat > z tego co czytałem nie powinien zwiększyć goryczki tylko oddać aromat cytrusowy.

 

​Jeśli znacie inne metody warte zastosowania to piszcie śmiało :)

 

 

Z góry dzięki początkujący Piwowar jeszcze konserwowy :)

Link to comment
Share on other sites

Dodatkowo Lubię UWIELBIAM mocną goryczkę jak AIPA , IPA , IIPA , ale jedynie jak ma przyjemną kontrę słodową. A tu jej brak Piwo wyszło bardzo wytrawne zupełnie bez słodowości .

Link to comment
Share on other sites

Możesz je dosłodzić ksylitolem lub laktozą - każdy ekstrakt słodowy zostanie przejedzony przez drożdże.

 

Co do chmielu: teraz dodałbyś chmiel na zimno, czyli bez dodawania goryczki... ale to raczej temu piwu nie pomoże.

 

Co to za puszka?

Link to comment
Share on other sites

Puszka jakaś z Better Brew IPA + suchy ekstrakt słodowy. Hmm może i dodać tego słodzika ale w jakiej proporcji ??

 

A co do chmielu to chciałem dodać dla smaku żeby mieć posmak cytrusów, jak myślicie może to dać taki posmak a jak tak to czy na pewno centeniala użyć ??

Link to comment
Share on other sites

Ja bym proponował wpić to co uwarzyłeś, a następne piwo uwarzyć już z niechmielonych ekstraktów i samodzielnie nachmielić.

 

Wiele puszek (w tym wypadku worek foliowy) jest produkowanych z dodatkiem izomeryzowanego ekstraktu chmielowego. Nadaje on piwu często bardzo intensywną, zalegającą goryczkę. Do tego w połączeniu z jasnymi ekstraktami słodowymi i możliwe, że niezbyt dobrej kondycji drożdżami suchymi (mniejsze paczki do tego czasami firmy produkujące brew kity nie zawsze w odpowiedni sposób pakują drożdże, przez co żywotność tak zapakowanych drożdży jest jeszcze bardziej uzależniona od warunków przechowywania produktu), może to powodować, że gotowe piwo ma taki smak jak opisujesz.

Generalnie niewiele da się z tym zrobić, ja polecał wypić to co masz, a kolejne piwo zrobić z lepszej klasy produktów.

Link to comment
Share on other sites

Ja warzyłem z tego gotowca. Przy warce 23l goryczka jest w sam raz i nie zauważyłem zalegania. Ile litrów zrobiłeś z tego worka? Jeśli chcesz cytrusów to chmielenie na zimno jest jak najbardziej wskazane. U siebie dałem 50 g cascade, gdybym teraz miał chmielić to dorzuciłbym jeszcze ze 25 g citry i 25 g jeszcze innego amerykańca.

Link to comment
Share on other sites

Goryczka słabnie, układa się z czasem. W tydzień po zabutelkowaniu miewa uderzającą, ściągającą goryczkę, natomiast to samo piwo po 3 miesiącach ma goryczkę opóźnioną, łagodniejszą, na finiszu. Kolego - czekać trzeba. Forest, smak piwa na cichej a nawet przy butelkowaniu jest daleki od finalnego.

Edited by Browariat
Link to comment
Share on other sites

Hmm z tego co mi proponujecie zdecydował bym się na chmielenie na zimno następującymi chmielami:

CChmiel Mosaic 30 gram

CChmiel Centennial 30 gram

CChmiel Amarillo 30 gram

CChmiel Simcoe 30 gram

 

Wszystko po to by jak najmocniej wydobyć cytrusowy aromat który uwielbiam ale czy to nie przesada ? Dodawać 120 gram chmielu na 23 litry ??
Link to comment
Share on other sites

Mam jeszcze pytanie jak chmielić ?? W sensie czy trzeba sterylizować <no zanurzyć w wrzątku chmiel> przed zadaniem ich do brzeczki , lub jakimś innym sposobem czy po prostu wrzucić bez zbędnych ceregieli ??

Link to comment
Share on other sites

woreczek muślinowy z kawałkiem czegoś miedzianego da radè - jak nie masz to też wrzuć luzem

 

Wysłane z mojego GT-S7560 przy użyciu Tapatalka

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.