Jump to content

Laktoza- kilka pytań


MateuszO.
 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich. Mam kilka pytań apropo laktozy którą myślałem dodać do stouta. Główne zasadnicze pytanie to czy można ją dodać juz w trakcie fermentacji burzliwej lub cichej? Drugie to gdzie najlepiej i najtaniej kupić ową laktozę? Trzecie jaką ilość nalezy dodać do 25l stout'a 10blg.

Link to comment
Share on other sites

Guest tomato

1. Jak nie dodałeś przy gotowaniu, to może wygodniej razem z syropem do refermentacji?

2. Popytaj w aptekach. w sklepach piwowarskich jest.

3. Różnie dają od 250-500g. Ile słodzisz? :)

moim zdaniem lepiej sypnąć mniej niż więcej i w późniejszych warkach wprowadzać korekty. Sam musisz sobie ustalić. Kwestia gustu.

Link to comment
Share on other sites

Daj ją w trakcie chmielenia. Tylko pamiętaj, że drożdże jej nie zjadają. Podniesie Ci wskazania balingomierza, będziesz musiał uwzględnić różnicę.

Link to comment
Share on other sites

Hm... nie chce siać niepokoju , ale mimo że kupuję laktozę w sklepach piwowarskich , to nie dodawałbym jej do butelek. Skąd macie pewność że nie jest oszukana ?

Potwierdzam, mam wrażenie ze moja laktoza (zakupiona w sklepie piwowarskim) była w części jadalna - dodałem ją przy rozlewie.

Link to comment
Share on other sites

Daj ją w trakcie chmielenia. Tylko pamiętaj, że drożdże jej nie zjadają. Podniesie Ci wskazania balingomierza, będziesz musiał uwzględnić różnicę.

Kolego Jacenty ale tak jak pisałem w pierwszym poście stout jest już na burzliwej i pytam czy można po chmieleniu,

Hm... nie chce siać niepokoju , ale mimo że kupuję laktozę w sklepach piwowarskich , to nie dodawałbym jej do butelek. Skąd macie pewność że nie jest oszukana ?

Jeśli tak to dodawanie razem z refermentacją jest ryzykowne. A kupiona w aptece jest pewna bo zapewne taką będę dodawał o ile w ogóle dodam?
Link to comment
Share on other sites

A czemu nie dodac jako roztwor wodny, po uprzednim ugotowaniu go i wystudzeniu, na cicha fermentacje? przez te 7-14 dni cichej fermentacji nawet jak beda tam jakies fermentowalne cukry to drozdze zdaza je wszamac.

Pytam czysto teoretycznie, sam nigdy nie uzywalem laktozy, ale wydaje mi sie to logiczne, skoro nie zdazyles jej dodac podczas gotowania.

Link to comment
Share on other sites

Kolego Jacenty ale tak jak pisałem w pierwszym poście stout jest już na burzliwej i pytam czy można po chmieleniu,

Wskaż palcem, bo jakoś nie widzę.

Witam wszystkich. Mam kilka pytań apropo laktozy którą myślałem dodać do stouta. Główne zasadnicze pytanie to czy można ją dodać juz w trakcie fermentacji burzliwej lub cichej? Drugie to gdzie najlepiej i najtaniej kupić ową laktozę? Trzecie jaką ilość nalezy dodać do 25l stout'a 10blg.

Edited by Jacenty
Link to comment
Share on other sites

A czemu nie dodac jako roztwor wodny, po uprzednim ugotowaniu go i wystudzeniu, na cicha fermentacje? przez te 7-14 dni cichej fermentacji nawet jak beda tam jakies fermentowalne cukry to drozdze zdaza je wszamac.

Pytam czysto teoretycznie, sam nigdy nie uzywalem laktozy, ale wydaje mi sie to logiczne, skoro nie zdazyles jej dodac podczas gotowania.

Robilem tak. Stout fermentuje z laktozą jakieś 2 tygodnie.
Link to comment
Share on other sites

W tym wypadku mówimy trochę o innej czystosci produktu gotowego :P laktoza do celów farmaceutycznych musi być czyściutenka, do celów spożywczych już nie, co przekłada sie na cenę (nie pytajcie o technologie nie mam pojecia)

Nie zmienia faktu, że 60zł/250g to jakiś absurd :P

Edited by Kilus
Link to comment
Share on other sites

Hm... nie chce siać niepokoju , ale mimo że kupuję laktozę w sklepach piwowarskich , to nie dodawałbym jej do butelek. Skąd macie pewność że nie jest oszukana ?

Potwierdzam, mam wrażenie ze moja laktoza (zakupiona w sklepie piwowarskim) była w części jadalna - dodałem ją przy rozlewie.

 

Ja również potwierdzam, miałem to samo co Wy ale z Xylitolem - zapomniałem dać wcześniej i dałem dopiero przy rozlewie. Efekt eksplodyczny. Nigdy nie dodam już żadnego białego proszku przed butelkowaniem (oprócz umyślnej ilości glukozy oczywiście).

Edited by Browariat
Link to comment
Share on other sites

Hm... nie chce siać niepokoju , ale mimo że kupuję laktozę w sklepach piwowarskich , to nie dodawałbym jej do butelek. Skąd macie pewność że nie jest oszukana ?

Tu się z kolegą w pełni zgadzam. Jeżeli ktoś zapomniał ją dodać podczas chmielenia, to najlepiej niech doda ją na cichą, ale gdzieś tak 48 h przed rozlewem. Jeżeli po dodaniu "laktozy" piwo miałoby znowu ruszyć, to 48 h na pewno każdy to zauważy.

Edited by olo333
Link to comment
Share on other sites

Hm... nie chce siać niepokoju , ale mimo że kupuję laktozę w sklepach piwowarskich , to nie dodawałbym jej do butelek. Skąd macie pewność że nie jest oszukana ?

Potwierdzam, mam wrażenie ze moja laktoza (zakupiona w sklepie piwowarskim) była w części jadalna - dodałem ją przy rozlewie.

 

Nie bójmy się napisać, w którym sklepie została zakupiona. Może sprzedawca nie zdaje sobie sprawy, że kupuje "chrzczoną" laktozę i zmieni dostawcę. Jeżeli sam zmienia jej skład to może robi to z innymi surowcami i trzaba taki sklep omijać.

 

Tyle ode mnie.

Link to comment
Share on other sites

ta laktoza jest firmy która jest w rossmannie zresztą znaczek jest ,może warto tam poszukać

sprawdziłem na stronie polskiego rossmana i są produkty babydream ale to głównie kaszki i mleko modyfikwane :D laktozy brak
Link to comment
Share on other sites

sprawdziłem na stronie polskiego rossmana i są produkty babydream ale to głównie kaszki i mleko modyfikwane :D laktozy brak

Zgadza się, produkt dostępny jedynie w Niemczech. Kupowałem za niecałe 4 Euro

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.