Jump to content

Alkohol w brewkitach


tomek81c
 Share

Recommended Posts

Witam,

 

na dniach mam zamiar zrobic swoja pierwsza warke, na razie z brew kita (posiadam John Bull Best Bitter i Lager) i mam pytania odnośnie zawartosci % alkoholu w piwie, a mianowicie wyczytalem ze z 1,7 kg brew kita najlepiej zrobic 10 l piwa, poniewaz wtedy jest najsmacznijsze, a zeby zwiekszyc ilosc do 20-22l trzeba dodac 1 kg cukru, ew. ekstraktu slodowego, i troche sie zakrecilem tymi wypowiedziami, toteż:

 

1) ile % alkoholu wyjdzie mi w piwie jezeli zrobie 10 l z brew kita 1,7kg nie dodajac ani cukru ani ekstraktu?

2) czy naprawdę, aż tak straszna jest roznica jezeli zamiast ekstraktu dodam 1 kg cukru (robiac 22l), ktory podobno nadaje posmak bimbrowy piwu?

3) co byscie polecili - 10 l bez cukru (ekstraktu w podczas 1szej fermentacji) czy wieksza ilosc np. z dodaniem ekstraktu slodowego John Bull Light 1,6 kg

 

Pozdrawiam, Tomek

Link to comment
Share on other sites

Witam,

 

na dniach mam zamiar zrobic swoja pierwsza warke, na razie z brew kita (posiadam John Bull Best Bitter i Lager) i mam pytania odnośnie zawartosci % alkoholu w piwie, a mianowicie wyczytalem ze z 1,7 kg brew kita najlepiej zrobic 10 l piwa, poniewaz wtedy jest najsmacznijsze, a zeby zwiekszyc ilosc do 20-22l trzeba dodac 1 kg cukru, ew. ekstraktu slodowego, i troche sie zakrecilem tymi wypowiedziami, toteż:

 

1) ile % alkoholu wyjdzie mi w piwie jezeli zrobie 10 l z brew kita 1,7kg nie dodajac ani cukru ani ekstraktu?

2) czy naprawdę, aż tak straszna jest roznica jezeli zamiast ekstraktu dodam 1 kg cukru (robiac 22l), ktory podobno nadaje posmak bimbrowy piwu?

3) co byscie polecili - 10 l bez cukru (ekstraktu w podczas 1szej fermentacji) czy wieksza ilosc np. z dodaniem ekstraktu slodowego John Bull Light 1,6 kg

 

Pozdrawiam, Tomek

witam na forum ;)

odradzam użycie cukru, lepiej zrobić mniej piwka, a lepszej jakości :)

Link to comment
Share on other sites

Czesc, ale ile % alkoholu jest w piwie zrobionego z 1,8 brew'a w 10 l (bez dodatku cukru czy ekstraktu podczas 1szej fermentacji)?

 

Co prawda mam tez ekstrakty slodowe John Bull (2 puchy) ale ciekawi mnie samk piwa i zawartość % piwa z samego brew kita...

 

I jeszcze jedno: przed druga fermentacja dodaje sie 4 g cukru do butelki 0,5l - gdy bede chcial zastapic ja glukoza ile musze wtedy wsypac?

Link to comment
Share on other sites

;) juz wiem, cos okolo 12BLG czyli 5%, wiec ostatnie pytanie przed zrobieniem 1szej warki:

na 1szy raz proponujecie zwarzyc 1) John Bull Lager 10l czy moze 2) John Bull Lager + John Bull ekstrakt slodowy puszka 1,8kg z wynikiem 20 l piwa (mam wszystkie slkadniki, dzis zamykam sie w piwnicy, dezynfekuje sprzet i zaczynam)?

Link to comment
Share on other sites

;)na 1szy raz proponujecie zwarzyc 1) John Bull Lager 10l czy moze 2) John Bull Lager + John Bull ekstrakt slodowy puszka 1,8kg z wynikiem 20 l piwa (mam wszystkie slkadniki, dzis zamykam sie w piwnicy, dezynfekuje sprzet i zaczynam)?

Tutaj jest to w zasaadzie bez znaczenia. Jak masz surowce na wersję nr 2, to tak właśnie zrób ;)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.