Jump to content
Sign in to follow this  
pan_czarny

Termometr ciekłokrystaliczny - dokładność

Recommended Posts

Jakie macie doświadczenia z dokładnością ciekłokrystalicznych termometrów, naklejanych na fermentor? Zastanawia mnie, że wczoraj zadałem drożdże do brzeczki o temp. 17 stopni C, a po ruszeniu fermentacji burzliwej wartość się nie zmieniła. W wielu źródłach pojawia się informacja, że po rozpoczęciu fermentacji drożdże podnoszą temperaturę brzeczki nawet o 3 stopnie, tutaj tego nie widac - i to nie po raz pierwszy. Nie chcę mierzyć termometrem elektronicznym, bo jeszcze zakażę ;).

Share this post


Link to post
Share on other sites

a czy fermentacja wystartowała? bo zmiana temperatury to tylko jeden z objawów... jest piana? czuć? ew. czy "bulka"?

 

używam temometru brewfermu na jednym z fermentorów i powiem szczerze że bazując tylko na wskazaniach tego termometru mógłbym przeprowadzać fermentację/rozpoczynać butelkowanie;

nie jestem fanem termometrów akwarystycznych w postaci naklejek, ale jeżeli dokładność ok. 0,5-1 stopnia wystarcza to takie ciekłokrystaliczne są całkiem OK nawet jeśłi chodzi o sprawdzenie czy dziecko ma gorączkę (są podobne takie paski przykładane do głowy dziecka)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ten termometr jest wewnątrz fermentora czy na zewnątrz?

 

Termometr jest naklejony na fermentor, z zewnatrz. Gdzies czytalem, ze powinien wskazywac temperature brzeczki wewnatrz - zreszta, po wlaniu brzeczki o temperaturze 17 stopni (mierzona termometrem elektronicznym), wlasnie tyle pokazal.

 

a czy fermentacja wystartowała? bo zmiana temperatury to tylko jeden z objawów... jest piana? czuć? ew. czy "bulka"?

 

używam temometru brewfermu na jednym z fermentorów i powiem szczerze że bazując tylko na wskazaniach tego termometru mógłbym przeprowadzać fermentację/rozpoczynać butelkowanie;

nie jestem fanem termometrów akwarystycznych w postaci naklejek, ale jeżeli dokładność ok. 0,5-1 stopnia wystarcza to takie ciekłokrystaliczne są całkiem OK nawet jeśłi chodzi o sprawdzenie czy dziecko ma gorączkę (są podobne takie paski przykładane do głowy dziecka)

Fermentacja idzie az milo, jest gruby kozuch piany, rurka bulka i w ogole. Po prostu wciaz wskazuje te 17 stopni i nie wiem, jak to sie ma do podwyzszenia temperatury fermentacji w poczatkowej fazie - na zdrowy rozum, przynajmniej przez 1 dobe temperatura powinna skoczyc do tych 19 stopni?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przecież chyba logicznie, że jeżeli temperatura otoczenia ma 17 stopni, a brzeczki 20, to termometr naklejony na fermentorze nie wskaże temperatury brzeczki, tylko bliżej 17 stopni niż 20.

 

g. prawda i nie ma to nic wspólnego z logiką.

jeżeli brzeczka będzie miała 20 stopni to ścianki fermentora będą miały bliżej 20 niż 17 i termometr wskaże 20...

tak też wynika z mojej praktyki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Fermentacja idzie az milo, jest gruby kozuch piany, rurka bulka i w ogole. Po prostu wciaz wskazuje te 17 stopni...

 

To dziwne, poobserwuj co będzie się działo (później możesz sprawdzić wskazania choćby w temp. pokojowej). Powinno coś "drgnąć" bo fermentacja 20l brzeczki to jednak ciekawe zjawisko generujące ciepło... może ten termometr jest jednak "do duszy" ;-) grunt że rozumiesz co się dzieje i nie sugerujesz tylko tym co pokazuje termometr ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie ten termometr pokazuje temp piwa w miarę dobrze np jeżeli temp otoczenia jest 19st a temp burzliwie fermentującego piwa jest 22 to termometr pokazuje 21-22st. Sprawdzałem to wzorcowanym termometrem o dużej dokładności więc stwierdziłem, że błąd pomiaru naklejki mieści się w moich wymaganiach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Używam takiego termometru i nawet dobrze wskazuje. Złe wskazania dopiero są widoczne, jak na przykład wystawiam na balkon fermentor z brzeczką która ma około 30°C, a na dworze jest temperatura znacznie niższa, powiedzmy 10°C. Temperatura fermentacji też może różnie się podnieść, zależy od temperatury zadania drożdży. Zauważyłem, że jak zadawałem drożdże w temperaturze 20°C do 22°C to podnosiło mi temperaturę nawet czasem o jakieś 3°C, ale jak zadawałem w 16-17°C to może podskakiwała o 1°C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jest tylko orientacyjny wskaźnik, trzeba brać poprawkę na różnicę temperatur. Pod tym względem uważam że się sprawdza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziś rano pokazał 18 stopni (2 doba burzliwej), wzrost o jeden stopień. W zwiazku z tym, chyba mozna przyjac ze termometr jest w miare dokladny i drozdze nie wydzielaja zbyt duzo ciepla? Fermentis S-04.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Porównuj wskazanie "naklejki" do wskazania termometru w pomieszczeniu w którym fermentujesz (najlepiej jak masz tam termometr który pokazuje zgodne wartości z tą naklejką gdy w wiadrze nic nie ma a wiadro stoi spokojnie...) - wtedy będziesz widział mniej więcej jaka jest różnica.

 

BTW: jak wiadro stoi w chłodnym, a będziesz stał blisko tej naklejki, to po chwili może zacząć wskazywać więcej ;-) sprawdź przecierając palcem po tym pasku ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.