Jump to content
Sign in to follow this  
Świdnicki Browar Domowy

sok z pomarańczy

Recommended Posts

Witam miłośników "pianki".

przeglądając porady i receptury dotyczące piw smakowych w kilku miejscach natknąłem sie na rade żeby dodać skórkę lub soku z pomarańczy. o ile skórka da mocno pomarańczowy smak i aromat, to do soku mam pewne obiekcje,

Swego czasu zrobiłem bimber (owocówkę) tylko z pomarańczy, dobre jakościowo mocno dojrzałe bez dodawania cukru, smak był mało zadowalający, o aromasie już nie wspomnę. trzeba było przepędzić na spirytus który zapachem i tak nie powalał, o zapachu ładnej pomarańczy można było zapomnieć.

Wiec moje pytanie do doświadczonych, czy ma ktoś za sobą próby warzenia piwa z sokiem z jakichkolwiek cytrusów?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłem saisona z sokiem z winogron. Sok był dosyć niskiej jakości i pewnie zawierał aromaty sztuczne, co pozostało w gotowym piwie. Nawet się to komponowało. Jeśli chcesz użyć prawdziwego soku, to raczej nie spodziewałbym się wielkiego aromatu, a jak znów dasz go bardzo dużo, to drożdże i tak wszystko zjedzą i otrzymasz bardzo nijakie piwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

przeglądając porady i receptury dotyczące piw smakowych w kilku miejscach natknąłem sie na rade żeby dodać skórkę lub soku z pomarańcz

 

Podaj może linka do receptury z sokiem pomarańczowym, bo osobiście się nie natknąłem. Skórki dodaje się do witbierów, saisonów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

przeglądając porady i receptury dotyczące piw smakowych w kilku miejscach natknąłem sie na rade żeby dodać skórkę lub soku z pomarańcz

 

Podaj może linka do receptury z sokiem pomarańczowym, bo osobiście się nie natknąłem. Skórki dodaje się do witbierów, saisonów.

http://www.forum.wes.pl/viewtopic.php?t=139 no tutaj, co prawda mowa o syropie ale o soku tez sie natknąłem, wiec dlatego konfrontuję informację

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hm, wpisy mają te 8 lat na karku, więc trochę czasu minęło. Osobiście nie pomogę, mam małe doświadczenie w tym zakresie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aga Łopata dawała sok z cytrusów do witbiera (http://kuchniapiwowarkiagi.pl/blog/a1201-witbier-piwo-bulki-i-placki.php)

robiłem wita wg tego przepisu, ale soku w nim nie czułem za diabła...a potem to z wita zrobił się ponoć całkiem niezły blondzik ;-) ale to już inna kwestia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.