Jump to content
santa

Pierwsza AIPA od Santa

Recommended Posts

Koledzy :). Chciałbym uwarzyć swoje pierwsze AIPA, dodatkowo zapoznając się z programem BeerSmith, którego przyniósł Mikołaj. Wyczarowałem coś jak poniżej, chciałbym się poradzić na temat błędów i ewentualnych modyfikacji. Postaram się do ziaren jak i chmieli dodać słówko komentarza. Celuję w 16 BLG i 50 IBU, na pierwszy raz nie chcę goryczkowego killera (aczkolwiek obawiam się, żeby nie było z kolei za mało goryczkowe :) ).

 

SŁODY:

5,00 kg Pale Ale (5,5 EBC) - 80,4 %

0,55 kg Wiedeński (7,0 EBC) - 8,8 %

0,30 kg Karmelowy 30 (30,0 EBC) - 4,8 %

0,20 kg Pszeniczny (3,0 EBC) - 3,2 %

0,15 kg Karmelowy 150 (100,0 EBC) - 2,4 %

0,02 kg Czekoladowy ciemny 1200 (1100,0 EBC) - 0,3 %

 

Czekoladowy, pszeniczny, karmelowy i wiedeński są to słody, które posiadam w tej chwili, końcówki po dwóch poprzednich piwach. Czekolady mam coś ok. 100 gr., karmelu ok. 300 gr., wiedeńskiego tyle ile w recepturze, pszenicznego ok. pół kilograma. Do tego wszystkiego wystarczy, żebym zakupił 5 kg. pale ale lub pilzneńskiego. Lubię piwa nieco ciemniejsze, stąd dodatek czekolady. 20 gr. chyba nie powinno dać palonych posmaków, a jedynie podbić nieco kolor. Co do dodatku pszenicznego, to uznałem, że nie zaszkodzi, choć z drugiej strony:

 

Some homebrewers add wheat malt for head retention and CaraPils malt for body as a matter of routine to every recipe they formulate. However, if your brewing procedures are sound, you should not need to add them for these purposes. If you have problems with body or foam, you should address the issue head on, not try to work around the problem with a recipe fix.

 

CHMIELE:

15,00 g Magnum [13,60 %] - Boil 60,0 min - 19,0 IBUs

15,00 g Magnum [13,60 %] - Boil 30,0 min - 14,6 IBUs

15,00 g Cascade [7,60 %] - Boil 15,0 min - 5,8 IBUs

15,00 g Citra [12,70 %] - Boil 15,0 min - 9,7 IBUs

15,00 g Cascade [7,60 %] - Boil 1,0 min - 0,5 IBUs

15,00 g Citra [12,70 %] - Boil 1,0 min - 0,8 IBUs

20,00 g Cascade [7,60 %] - Dry Hop 7,0 Days - 0,0 IBUs

20,00 g Citra [12,70 %] - Dry Hop 7,0 Days - 0,0 IBUs

 

Magnum to chmiel, którego posiadam. 100 gr. szyszek leży w lodówce. Uznałem, że się nada. Z resztą po recepturach widzę, że jest chętnie używany za oceanem. Dodatkowo nie będę musiał płacić za amerykański chmiel goryczkowy. Tutaj nie jestem pewien, czy mają sens dwie dawki (60' i 30'), czy może lepiej dać jedną większą dawkę na 60'. Co do reszty. Zakupy robię w HB i na tą chwilę tak pozostanie. W tej chwili widzę tam trzy chmiele aromatyczne zza oceanu. Cascade, Citra i Centennial. Z tych trzech znam tylko tego pierwszego, ale doczytałem się, że z Citrą dają ciekawe połączenie. Dawki zupełnie w ciemno (50% / 50%), gdyż nie mam doświadczenia, żeby coś innego wykombinować w tej chwili.

 

Czy powyższe założenia mają sens, a jeśli nie, to co poprawić?

 

Przy okazji, wszystkiego dobrego w Nowym Roku! :)

Edited by santa

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

zmieniłbym magnum na 30'. Lepiej dać więcej po kalkulacjach na 60'.

50 ibu torchę może być za pełne jak Ci odfermentuje do 16>4blg

no i za mało chmielu na cichej, ale tam to zawsze jest za mało ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyrzuć z receptury wiedeński, pszeniczny I czekoladowy bo one zupełnie nie pasują do AIPA. Zostaw 5kg pale (albo pils) I ok. 0.3 kg jasnego karamelu.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyrzuć z receptury wiedeński, pszeniczny I czekoladowy bo one zupełnie nie pasują do AIPA. Zostaw 5kg pale (albo pils) I ok. 0.3 kg jasnego karamelu.

Taki zasyp będzie podstawą mojego AIPA tuż po Nowym Roku. Tylko zamiast Pale będzie Pilzneński i deczko więcej karmelu (0,4kg).

W goryczkę celuję niezbyt wysoką, za to aromat ma byc maksymalny, więc pewnie chmielenie na etapie chłodzenia i dry.

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK, zatem uproszczę recepturą, stosując się do Waszych rad.

 

5,00 kg Pale Ale (5,5 EBC)

0,70 kg Pilzneński (3,2 EBC)

0,30 kg Karmelowy 30 (30,0 EBC)

Zamiast dodatkowych słodów dam 0,7 kg pilzneńskiego, którego okazuje się także mi zostało. Wtedy receptura się uprości, a ja zachowam zakładaną wielkość zasypu.

 

30,00 g Magnum [13,60 %] - Boil 60,0 min

 

20,00 g Cascade [7,60 %] - Boil 15,0 min

20,00 g Citra [12,70 %] - Boil 15,0 min

30,00 g Cascade [7,60 %] - Boil 1,0 min

30,00 g Citra [12,70 %] - Boil 1,0 min

 

50,00 g Cascade [7,60 %] - Dry Hop 7,0 Days

50,00 g Citra [12,70 %] - Dry Hop 7,0 Days

Przeniosłem Magnum na 60 minut, zwiększając jego ilość. Zakładałem zakup obu chmieli w paczkach po 50 gr. Mogę kupić w paczkach po 100 gr. i wtedy poszaleć z ilością :). To co rozpisałem powyżej da w sumie ok. 62-63 IBU i zapewne dość mocny aromat chmielowy. Kwestia tylko czy ilości nie będą z kolei zbyt duże i czy plan chmielenia będzie w porządku. Generalnie chciałbym uzyskać powiedzmy referencyjną (aczkolwiek solidną) recepturą, którą w późniejszych warkach będę mógł modyfikować.

 

Piwo planuję zacierać jednotemperaturowo w lodówce turystycznej, przez 60 minut w temperaturze 66 stopni C. Zadane będzie gęstwą US-05 i przejdzie do fermentacji w 17,5 stopniach C.

 

Mam jeszcze pytanie teoretyczne. Każdy styl ma jakieś widełki, jeśli chodzi o dopuszczalną barwę piwa. Przyjmując stwierdzenie scooby_brew, że do IPA nie pasują wszelakie słody ciemne (np. czekoladowe czy barwiące), to w jaki sposób można przyciemnić to piwo? Ciemniejszym słodem karmelowym? Dodatkiem monachijskiego?

Edited by santa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do zasypu, pszeniczny IMHO mógłby zostać. Słód karmelowy wpłynie na barwę piwa. Powiem ci to samo, co powiedział mi Dagome. W AIPA ważne jest to, aby produkty fermentacji nie przykryły aromatu chmielowego. To znaczy, że należy fermentować piwo w dolnych zakresach dopuszczalnych temperatur, a nawet nieco poniżej. Wówczas nawet i 150 g chmielu na cichą będzie OK. AIPA to bomba chmielowa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja ostatnio uwarzyłem AIPA właśnie według przepisu Dagome i wyszło bardzo dobre. Też zostawiłbym odrobinę pszenicznego. No i walnij sporo chmielu na cichą. Ja przy 15l dałem 80g i szczerze teraz to dałbym ponad 100.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja zasugerowałem się AIPĄ od Dagome pod względem użytej ilości chmielu na cichą. Na początku wydawało mi się to strasznie dużo. Czesław wytłumaczył mi jedną podstawową rzecz, którą opisałem powyżej. Dlatego do mojego AIPA dodałem na cichą 130 g chmielu 70 g Centennial i 60 g Simcoe. Również piwko trzymałem na cichej 5 dni. Zobaczymy jak wyjdzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK, finalnie to wyglądać będzie tak jak poniżej. Postanowiłem dać jednak pszenicę, "pozbędę" się jej. Chmielenie rozbiłem na kilka mniejszych części, pozbyłem się chmielenia w 30 minucie.

 

5,10 kg Pilzneński (3,2 EBC) - 85,0 %

0,60 kg Pszeniczny (3,0 EBC) - 10,0 %

0,30 kg Karmelowy 30 (30,0 EBC) - 5,0 %

 

30,00 g Magnum [13,60 %] - Boil 60,0 min - 38,6 IBUs

 

10,00 g Cascade [7,60 %] - Boil 15,0 min - 3,9 IBUs

10,00 g Citra [12,70 %] - Boil 15,0 min - 6,6 IBUs

10,00 g Cascade [7,60 %] - Boil 10,0 min - 2,9 IBUs

10,00 g Citra [12,70 %] - Boil 10,0 min - 4,8 IBUs

10,00 g Cascade [7,60 %] - Boil 5,0 min - 1,6 IBUs

10,00 g Citra [12,70 %] - Boil 5,0 min - 2,6 IBUs

20,00 g Cascade [7,60 %] - Boil 1,0 min - 0,7 IBUs

20,00 g Citra [12,70 %] - Boil 1,0 min - 1,1 IBUs

 

50,00 g Cascade [7,60 %] - Dry Hop 7,0 Days - 0,0 IBUs

50,00 g Citra [12,70 %] - Dry Hop 7,0 Days - 0,0 IBUs

 

Zacieranie w lodówce, 66C przez 60 min. Fermentacja drożdżami US-05, w temperaturze ok. 17C. Do wody do zacierania planuję dodać 10 gr. gipsu, w mojej lokalizacji woda z rurki jest miękka.

 

Zobaczymy co z tego wyjdzie. Dziękuję za pomoc.

Edited by santa

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK, finalnie to wyglądać będzie tak jak poniżej. Postanowiłem dać jednak pszenicę, "pozbędę" się jej. Chmielenie rozbiłem na kilka mniejszych części, pozbyłem się chmielenia w 30 minucie.

 

5,10 kg Pilzneński (3,2 EBC) - 85,0 %

0,60 kg Pszeniczny (3,0 EBC) - 10,0 %

0,30 kg Karmelowy 30 (30,0 EBC) - 5,0 %

 

30,00 g Magnum [13,60 %] - Boil 60,0 min - 38,6 IBUs

 

10,00 g Cascade [7,60 %] - Boil 15,0 min - 3,9 IBUs

10,00 g Citra [12,70 %] - Boil 15,0 min - 6,6 IBUs

10,00 g Cascade [7,60 %] - Boil 10,0 min - 2,9 IBUs

10,00 g Citra [12,70 %] - Boil 10,0 min - 4,8 IBUs

10,00 g Cascade [7,60 %] - Boil 5,0 min - 1,6 IBUs

10,00 g Citra [12,70 %] - Boil 5,0 min - 2,6 IBUs

20,00 g Cascade [7,60 %] - Boil 1,0 min - 0,7 IBUs

20,00 g Citra [12,70 %] - Boil 1,0 min - 1,1 IBUs

 

50,00 g Cascade [7,60 %] - Dry Hop 7,0 Days - 0,0 IBUs

50,00 g Citra [12,70 %] - Dry Hop 7,0 Days - 0,0 IBUs

 

Zacieranie w lodówce, 66C przez 60 min. Fermentacja drożdżami US-05, w temperaturze ok. 17C. Do wody do zacierania planuję dodać 10 gr. gipsu, w mojej lokalizacji woda z rurki jest miękka.

 

Zobaczymy co z tego wyjdzie. Dziękuję za pomoc.

santa powiedz mi jak wyszlo piwko według tej receptury oraz podaj mi proporcje wody do zacierania i wysładzania jakie wyszło BLG, oraz jak w smaku i aromacie.

Pzdr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze nie wiem. Przesunąłem to piwo na marzec lub na drugą część lutego. W pierwszej części lutego planuję PIPA http://www.piwo.org/..._40#entry255328 oraz piwo wielobożowe. Dopiero co zabutelkowałem swoją APA (także z dużą ilością Cascade), a nie chciałem robić po rząd dwóch piw "z podobnej beczki", stąd przyczyna przesunięcia AIPA na "za chwilę".

 

Jeśli chodzi o wodę do zacierania, to z reguły jest to 3:1, no chyba, że warzę coś na większym zasypie, to mniej. Wtedy jest ryzyko, że dolewka na mash-out mi się do lodówki nie zmieści. Wysładzanie robię do objętości kociołka Lidlowego (krecha MAX), więc ciężko mi coś tutaj odpowiedzieć.

Edited by santa

Share this post


Link to post
Share on other sites

To ja się delikatnie podepnę, bo mnie zaraz zjedzą że pisze nie tam gdzie trzeba.

Czy przy 25 litrach i 16 blg wystarczy jedna saszetka drożdzy s-05, czy kupić dwie? Brzeczka 2 razy przelewana z wiadra do wiadra, w celu napowietrzenia.

 

Edit. Żeby nie było, też mam zamiar robić swoje pierwsze AIPA.

Edited by RobertJ

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

Styka jedna uwodniona saszetka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kalkulatory mówią że będzie potrzebne około 17gr suchych a paczka US-05 ma 11,5gr więc w teorii potrzebne by było ~1,5 paczki. W praktyce powinna wystarczyć 1 saszetka.

 

Ogólnie warto zaczynać zawsze od lżejszych piw a te mocniejsze robić z gęstwy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

cze, santa zrobiłem tą AIPA z małymi rozbieżnościami podaje swój skład.

 

5,00 kg Pilzneński (3,2 EBC)

0,40 kg Karmelowy 30 (30,0 EBC)

 

32,00 g Magnum [13,00 %] - Boil 45,0 min

 

10,00 g Cascade [7,60 %] - Boil 15,0 min

10,00 g Citra [11,90 %] - Boil 15,0 min

10,00 g Cascade [7,60 %] - Boil 10,0 min

10,00 g Citra [11,90 %] - Boil 10,0 min

10,00 g Cascade [7,60 %] - Boil 5,0 min

10,00 g Citra [11,90 %] - Boil 5,0 min

20,00 g Cascade [7,60 %] - Boil 1,0 min

20,00 g Citra [11,90 %] - Boil 1,0 min

 

Tinseth podaje mi IBU 50,6

wyszło mi 21L 16BLG po chmieleniu

 

Zmieniłem czas dla Magnum bo według mnie mógłby dać za wysoką goryczkę w odczuciu, drozdze us 05 suche ruszyłu ostro po jakiś 24 godzinach, ale zapach lux a jeszcze pojdzie 100gr na cichą planuje dać na ostatnie 4 dni tylko. Dam znać jak rozleje robie fft więc ciekaw do ilu zjedzie BLG.

PZDR

Share this post


Link to post
Share on other sites

cze, santa zrobiłem tą AIPA z małymi rozbieżnościami podaje swój skład.

 

5,00 kg Pilzneński (3,2 EBC)

0,40 kg Karmelowy 30 (30,0 EBC)

 

32,00 g Magnum [13,00 %] - Boil 45,0 min

 

10,00 g Cascade [7,60 %] - Boil 15,0 min

10,00 g Citra [11,90 %] - Boil 15,0 min

10,00 g Cascade [7,60 %] - Boil 10,0 min

10,00 g Citra [11,90 %] - Boil 10,0 min

10,00 g Cascade [7,60 %] - Boil 5,0 min

10,00 g Citra [11,90 %] - Boil 5,0 min

20,00 g Cascade [7,60 %] - Boil 1,0 min

20,00 g Citra [11,90 %] - Boil 1,0 min

 

Tinseth podaje mi IBU 50,6

wyszło mi 21L 16BLG po chmieleniu

 

Zmieniłem czas dla Magnum bo według mnie mógłby dać za wysoką goryczkę w odczuciu, drozdze us 05 suche ruszyłu ostro po jakiś 24 godzinach, ale zapach lux a jeszcze pojdzie 100gr na cichą planuje dać na ostatnie 4 dni tylko. Dam znać jak rozleje robie fft więc ciekaw do ilu zjedzie BLG.

PZDR

 

Przyjmuje się, że chmiel dla goryczki powinno się dawać na 60 min gotowania. Jeśli chciałeś zmniejszyć goryczkę to powinieneś dać mniej chmielu na 60 min.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślę, że nie jest to warunek konieczny. Są receptury, w których chmiel gotuje się krócej, niż 60 min., np. http://www.homebrewt...ican-ipa-81478/ . Sądzę, że przesunięcie chmielenia czasowo w dół da nam trochę więcej smaku, więc inny efekt niż zmniejszenie jego ilości. Nie wiem tylko czy w przypadku Magnum da to jakieś efekty.

 

Są także techniki, które zupełnie odbiegają od standardowych metod chmielenia, np.: http://byo.com/stori...-this-technique .

Edited by santa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zgadzam się z santa według mnie przesunięcie z 60 na 45 zmniejsza poziom ibu raptem o 4 czy 5, natomiast w odczuciu może być już zdecydowanie inaczej mniej goryczki więcej smaku. No cóż pożyjemy zobaczymy w każdym bądź razie będzie już jakaś baza pod kątem uwarzenia kolejnej AIPY jest i wnioski co by tu pozmieniać będzie na podstawie czego wyciągać. Pzdr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.