Jump to content
Sign in to follow this  
ktoZjarany

kontroler temperatury

Recommended Posts

Mam w planach zbudowanie prostego sprzętu do destylacji. Oczywiście nie będę go uruchamiał ;)

Wymyśliłem, że w wiaderku z atestem (chyba po marmoladzie) powycinam otwory na grzałki, a w wieku małą dziurkę na rurkę, którą będzie szła para do kolejnego wiaderka z zimną wodą. Skroplona para byłaby zbierana w trzecim wiaderku.

 

Z początku temperaturę miałem kontrolować ręcznie, tzn. wyłączałbym zasilanie z grzałek, gdy termometr, którego sonda umieszczona by była w pierwszym wiaderku pokazałby 80°C i ponownie włączał po spadku do 75°C. Stwierdziłem, że to jednak zbyt uciążliwe i chciałbym wmontować jakoś jakiś kontroler, żeby to automatycznie robił. Tylko tu się robi problem, bo nie wiem co i jak z tymi kontrolerami.

Grzałki mam takie:

92549-27927-large.jpg o ogólnej mocy 2kW i nie wiem czy wystarczy

ogólny schemat

fsdz.jpg

Możecie polecić jakiś tani kontroler (nie musi być dokładny) i powiedzieć jak to ze sobą połączyć?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uważaj na te wiaderka, bo to, że była w nich marmolada to za mało. Po za tym szklane chłodnice są za 20zł.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi się wydaje że powinno być wszystko szczelne zrobione. I zbiornik plastikowy nie wytrzyma ciśnienia pary i się rozsadzi. I możesz się poparzyć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pomijając wszystko, gorący alkohol z plastikiem (nawet atestowanym) słabo mi się kojarzy, a raczej za bardzo ze smrodem i posmakiem tego plastiku w uzyskanym alkoholu :(

Pewnie przesadzam, ale jeśli ktoś chce wyważać otwarte drzwi ... to pozostaje życzyć powodzenia ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dokładnie. Jest tyle sposobów tanich i sprawdzonych, żeby psocić... Mój kumpel psoci w czajniku u własnie szklanej chłodnicy. cytrynówka i lodowa robiona na ICE-ach rwie d... przy samej miednicy

Share this post


Link to post
Share on other sites

no dobra, z wiaderkiem może mnie przekonaliście, ale nie o to pytałem ;) o kontroler temperatury mi chodzi głównie, bo nie mam innego rozsądnego pomysłu na utrzymanie temp w okolicach 80°C

 

/to może pierwsze wiaderko sobie z blachy wykonam. Bo w szkle ciężko będzie zrobić dziury na grzałki. Co wy na to?

Edited by ktoZjarany

Share this post


Link to post
Share on other sites

alkohol etylowy wrze w właśnie w 80°C, przy 100°C będzie parowała też woda, więc efekty destylacji nie będą tak dobre. Mój znajomy, co się chemii uczy powiedział, że nie zajdzie w ogóle, ale jakoś mu nie ufam ;) Tak czy siak lepiej dać 80

Share this post


Link to post
Share on other sites

No chyba, że tak:) Powodzenia w psoceniu. do kontroli to coś ze Spamela może

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolego, zanim zrobisz krzywdę sobie lub komuś z otoczenia, to poczytaj sobie trochę w temacie na hobbystycznych stronach. Oczywiście skoro wg. zapewnień z pierwszego postu nie masz zamiaru go uruchamiać, to najlepiej zrób makietę z kartonu, a jak budujesz sprzęt to się zastanów dlaczego inni robią to z kwasówki i miedzi, które do tanich nie należą. Najlepiej idź po luksusową do Biedronki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomo33

Myślę ze to nie czas i miejsce na takie dyskusje :P nie to forum :D polecam tu zajrzeć dużo przydatnych informacji znajdziesz :)

http://alkohole-domowe.com/

Edited by tomo33

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bo nie wchodzą w reakcję z alkoholem? Wiem o tym, a i wódkę z plastiku już piłem. Żyję. Co prawda do najlepszych nie należała, ale skądś muszę wziąć doświadczenie, zobaczyć z czym to się je, więc najprostsza instalacja na początek będzie najlepsza.

 

/Bo pytałem o kontroler, a sprowadzono rozmowę na inny tor ;)

Edited by ktoZjarany

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

Alkohol paruje z roztworu w temperaturze która jest zależna od stężenia roztworu.

Przemyśl to co napisałem i zastanów się czy utrzymanie tem. 80°C roztworu (np.20%) da ci pary alkoholu.

Zapraszam do zaznajomienia się z teorią na www.bimber.info

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.