Szinek 13 Posted December 30, 2013 (edited) Cześć, jest to moja pierwsza warka, więc obchodziłem się z nią jak z jajkiem, no ale nie mogłem już wytrzymać i zlałem trochę do kubka. Coopers Australian Pale Ale dochmielony 30g Fuggles dostał zrehydrytyzowane drożdże w piątek o 14, w nocy zaczęła się fermentacja. W sobotę ładna, obfita piana na 3-4cm, wczoraj delikatnie opadła, dzisiaj jej już nie ma. Na powierzchni unosi się jedynie kilka bąbli i resztki chmielu. Bulgocze sobie z rurki sporadyczne, a z niej samej zapach to przyjemny owocowo-estrowy wymieszany z alkoholem. Postanowiłem trochę przelać do szklanki. Kolor to jasnobrązowy, mocno mętny. W zapachu podobnie jak z rurki, jednak smak jest mocno gorzki i alkoholowy. Nic poza tym nie czuć, w większych ilościach zapewne niepijalne. Coś zepsułem? A, no i nieszczęśliwy wypadek spotkał areometr podczas warzenia, więc robię wszystko na ślepo, aż do następnego zamówienia (ale to już z zacieraniem). Edited December 30, 2013 by Szinek Quote Share this post Link to post Share on other sites
stachu68 17 1 Items Posted December 30, 2013 Burzliwa fermentacja to o wiele za wcześnie na smakowanie piwa - cierpliwości !! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bartek Śliwiński 42 Posted December 30, 2013 Toż to Australian Pale Ale. Musi miec odpowiednia dawkę goryczki. Z czasem goryczka zmniejszy się. Bez obaw. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Szinek 13 Posted December 30, 2013 Toż to Australian Pale Ale. Musi miec odpowiednia dawkę goryczki. Z czasem goryczka zmniejszy się. Bez obaw. Goryczka goryczką, lubie, ale tylko goryczka? Jako że nie mam areometru to do kiedy mam czekać z burzliwą? Dwa dni po ustaniu bulgotania? Quote Share this post Link to post Share on other sites
KosciaK 146 1 Items Posted December 30, 2013 Jako że nie mam areometru to do kiedy mam czekać z burzliwą? Dwa dni po ustaniu bulgotania? Zostaw na dwa tygodnie i nie ruszaj przez ten czas. Nie zaglądaj, nie otwieraj, nie próbuj. A na bulkanie nie zwracaj uwagi, może przestać bulkać choćby z powodu rozszczelnienia pokrywy, więc brak bulgotania wskazuje jedynie na brak bulgotania i na nic więcej. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Szinek 13 Posted December 30, 2013 (edited) Zostaw na dwa tygodnie i nie ruszaj przez ten czas. Nie zaglądaj, nie otwieraj, nie próbuj. A na bulkanie nie zwracaj uwagi, może przestać bulkać choćby z powodu rozszczelnienia pokrywy, więc brak bulgotania wskazuje jedynie na brak bulgotania i na nic więcej. Na szczęście mam przezroczysty pojemnik, więc mogę się gapić ile chce. Zlewałem kranikiem. Niech stoi. Zacznę się rozglądać za kolejnymi zakupami, polecacie jakieś przepisy na pierwsze piwo z zacieraniem? Edited December 30, 2013 by Szinek Quote Share this post Link to post Share on other sites
Fidel 151 1 Items Posted December 30, 2013 polecacie jakieś przepisy na pierwsze piwo z zacieraniem? Tak, te z balingomierzem Polecam ten przepis - drożdże mogą być us-05. 1 Szinek reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Quentin 22 Posted December 31, 2013 Po 4 - 6 tygodniach nie poznasz tego piwa . No i brać się za słody Quote Share this post Link to post Share on other sites
dzi3ciak 0 Posted July 12, 2019 Witam Zrobiłem Australia Pale Ale (Coopersa). Minęło 19 dni i mam pomiar 0-1Blg. Planowałem dzisiaj zlewać. Mocno gorzkie w smaku jest. Czy ta goryczka się jeszcze zmniejszy? Lubię mocno chmielowe piwo ale to jest masakra Wczesniej próbowałem dwukrotnie z innym najpierw lager od gozdawy i nie wyszło później lager od Coopersa i wyszło mega smaczne. Nie sądzę żebym coś skopał. Po 2-3 miesiącach w butelce goryczka się zmniejszy? Quote Share this post Link to post Share on other sites