Jump to content

Recommended Posts

Cześć, jest to moja pierwsza warka, więc obchodziłem się z nią jak z jajkiem, no ale nie mogłem już wytrzymać i zlałem trochę do kubka.

Coopers Australian Pale Ale dochmielony 30g Fuggles dostał zrehydrytyzowane drożdże w piątek o 14, w nocy zaczęła się fermentacja. W sobotę ładna, obfita piana na 3-4cm, wczoraj delikatnie opadła, dzisiaj jej już nie ma. Na powierzchni unosi się jedynie kilka bąbli i resztki chmielu.

Bulgocze sobie z rurki sporadyczne, a z niej samej zapach to przyjemny owocowo-estrowy wymieszany z alkoholem. Postanowiłem trochę przelać do szklanki. Kolor to jasnobrązowy, mocno mętny. W zapachu podobnie jak z rurki, jednak smak jest mocno gorzki i alkoholowy. Nic poza tym nie czuć, w większych ilościach zapewne niepijalne.

Coś zepsułem?

 

A, no i nieszczęśliwy wypadek spotkał areometr podczas warzenia, więc robię wszystko na ślepo, aż do następnego zamówienia (ale to już z zacieraniem).

Edited by Szinek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toż to Australian Pale Ale. Musi miec odpowiednia dawkę goryczki. Z czasem goryczka zmniejszy się. Bez obaw.

Goryczka goryczką, lubie, ale tylko goryczka?

Jako że nie mam areometru to do kiedy mam czekać z burzliwą? Dwa dni po ustaniu bulgotania?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jako że nie mam areometru to do kiedy mam czekać z burzliwą? Dwa dni po ustaniu bulgotania?

 

Zostaw na dwa tygodnie i nie ruszaj przez ten czas. Nie zaglądaj, nie otwieraj, nie próbuj. A na bulkanie nie zwracaj uwagi, może przestać bulkać choćby z powodu rozszczelnienia pokrywy, więc brak bulgotania wskazuje jedynie na brak bulgotania i na nic więcej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zostaw na dwa tygodnie i nie ruszaj przez ten czas. Nie zaglądaj, nie otwieraj, nie próbuj. A na bulkanie nie zwracaj uwagi, może przestać bulkać choćby z powodu rozszczelnienia pokrywy, więc brak bulgotania wskazuje jedynie na brak bulgotania i na nic więcej.

Na szczęście mam przezroczysty pojemnik, więc mogę się gapić ile chce. Zlewałem kranikiem. Niech stoi.

 

Zacznę się rozglądać za kolejnymi zakupami, polecacie jakieś przepisy na pierwsze piwo z zacieraniem?

Edited by Szinek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

Zrobiłem Australia Pale Ale (Coopersa). Minęło 19 dni i mam pomiar 0-1Blg. Planowałem dzisiaj zlewać. Mocno gorzkie w smaku jest. Czy ta goryczka się jeszcze zmniejszy? Lubię mocno chmielowe piwo ale to jest masakra :P Wczesniej próbowałem dwukrotnie z innym najpierw lager od gozdawy i nie wyszło później lager od Coopersa i wyszło mega smaczne. Nie sądzę żebym coś skopał. Po 2-3 miesiącach w butelce goryczka się zmniejszy?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.