Skocz do zawartości
grzesiu

słód pilzneński a monachijski...

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem początkującym piwowarem i dotychczas mam za sobą 4 warki. Wszystkie zrobiłem według gotowych przepisów. Piwka są ok i jestem z nich naprawdę zadowolony, ale chciałbym zacząć warzyć bardziej świadomie.

 

No i stąd moje pytanie. W każdym z dotychczasowych piw miałem dodać ileśtam słodu pilzneńskiego, a ileśtam monachijskiego. Jestem bardzo ciekaw, a nigdzie tego nie umiem znaleźć, czym te słody się różnią i jaka jest funkcja każdego z nich?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witaj,

Wejdź na stronę Browamatora i tam są opisy.

Różnią się barwą, a monachijski jest pełniejszy w smaku. Należy go dodać jako dodatek (raczej) możesz dać też jako całość.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Muszę kiedyś zaktualizować ten artykuł, bo pojawiły sie na polskim rynku nowe słody, a i moja wiedza trochę się poszerzyła :) Mam nadzieję, ze w przyszłym tygodniu uda mi się to zrobić ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem kiedyś z ciekawości piwo z samego słodu monachijskiego, jak dla mnie za bardzo treściwe, można było się nim najeść.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Muszę kiedyś zaktualizować ten artykuł, bo pojawiły sie na polskim rynku nowe słody, a i moja wiedza trochę się poszerzyła :) Mam nadzieję, ze w przyszłym tygodniu uda mi się to zrobić :)

No, cóż, z góry wielkie dzięki, bo dla młodych adeptów sztuki, jak ja, każdy taki artykuł jest naprawdę cenny:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×