Jump to content
Sign in to follow this  
grzesiu

słód pilzneński a monachijski...

Recommended Posts

Jestem początkującym piwowarem i dotychczas mam za sobą 4 warki. Wszystkie zrobiłem według gotowych przepisów. Piwka są ok i jestem z nich naprawdę zadowolony, ale chciałbym zacząć warzyć bardziej świadomie.

 

No i stąd moje pytanie. W każdym z dotychczasowych piw miałem dodać ileśtam słodu pilzneńskiego, a ileśtam monachijskiego. Jestem bardzo ciekaw, a nigdzie tego nie umiem znaleźć, czym te słody się różnią i jaka jest funkcja każdego z nich?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witaj,

Wejdź na stronę Browamatora i tam są opisy.

Różnią się barwą, a monachijski jest pełniejszy w smaku. Należy go dodać jako dodatek (raczej) możesz dać też jako całość.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Muszę kiedyś zaktualizować ten artykuł, bo pojawiły sie na polskim rynku nowe słody, a i moja wiedza trochę się poszerzyła :) Mam nadzieję, ze w przyszłym tygodniu uda mi się to zrobić ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłem kiedyś z ciekawości piwo z samego słodu monachijskiego, jak dla mnie za bardzo treściwe, można było się nim najeść.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Muszę kiedyś zaktualizować ten artykuł, bo pojawiły sie na polskim rynku nowe słody, a i moja wiedza trochę się poszerzyła :) Mam nadzieję, ze w przyszłym tygodniu uda mi się to zrobić :)

No, cóż, z góry wielkie dzięki, bo dla młodych adeptów sztuki, jak ja, każdy taki artykuł jest naprawdę cenny:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...