bajker Opublikowano 29 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Witam Postanowiłem uwarzyć warkę z dostępnych surowców: ekstrakty słodowe Jasny Bruntal 1,7 kg. + WES Bursztynowy 1,7 kg. i 100 gr. chmielu Mosaic. Wybór padł na APA single hop Mosaic, pomyślałem że "podrasuję" trochę swój wyrób i dodam posiadane w domu słody CaraHell i Carapils po 250 gr. w postaci herbatki, więc przystąpiłem do zacierania swojego 0,5kg. słodów i po 1h w 68°C próba jodowa była nadal pozytywna(fiolet) Mimo tego dodałem otrzymaną brzeczkę do słodów. Teraz mam zagwozdkę czy te słody tak mają, czy dobrze postąpiłem i jaki to może mieć wpływ na piwo ? Dodam tylko że dzisiaj w rurce miałem małe tornado i super Amerykańskizapach w pomieszczeniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 29 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Sprawdziłem i jednak... Tych słodów nie można "zatrzeć" bo są nieaktywne enzymatycznie, ten proces jest przeprowadzony w ziarnie na etapie ich produkcji. Teoretycznie nie powinno być w nich skrobi ale próba jodowa pokazała, że jednak coś tam zostało. Co z tego wyniknie to sie zobaczy . Sorki za zamieszanie z edycją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajker Opublikowano 29 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 (edytowane) Sorki za zamieszanie z edycją. Nie zauważyłem żadnej edycji, tylko Twój post mi zniknął Dziękuję za odpowiedź bo już się pogubiłem, to jet dopiero moja 6 warka a dwie które zacierałem, po ok 30-40 min. w 68°C były już "gotowe" i próba była negatywna, stąd mój niepokój . Edytowane 29 Grudnia 2013 przez elroy Post Fido skasowałem, autor wyedytował treść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Źródła podają, że carapils zachowuje resztki aktywności enzymatycznej, ale widocznie enzymów jest za mało, żeby doszło do konwersji skrobii z tego słodu i ze słodu carahell w 1 godzinę. Podejrzewam, że taki dodatek spowoduje zmętnienie piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się