bajker 2 Posted December 29, 2013 Witam Postanowiłem uwarzyć warkę z dostępnych surowców: ekstrakty słodowe Jasny Bruntal 1,7 kg. + WES Bursztynowy 1,7 kg. i 100 gr. chmielu Mosaic. Wybór padł na APA single hop Mosaic, pomyślałem że "podrasuję" trochę swój wyrób i dodam posiadane w domu słody CaraHell i Carapils po 250 gr. w postaci herbatki, więc przystąpiłem do zacierania swojego 0,5kg. słodów i po 1h w 68°C próba jodowa była nadal pozytywna(fiolet) Mimo tego dodałem otrzymaną brzeczkę do słodów. Teraz mam zagwozdkę czy te słody tak mają, czy dobrze postąpiłem i jaki to może mieć wpływ na piwo ? Dodam tylko że dzisiaj w rurce miałem małe tornado i super Amerykańskizapach w pomieszczeniu Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest pitupitu Posted December 29, 2013 Sprawdziłem i jednak... Tych słodów nie można "zatrzeć" bo są nieaktywne enzymatycznie, ten proces jest przeprowadzony w ziarnie na etapie ich produkcji. Teoretycznie nie powinno być w nich skrobi ale próba jodowa pokazała, że jednak coś tam zostało. Co z tego wyniknie to sie zobaczy . Sorki za zamieszanie z edycją. Quote Share this post Link to post Share on other sites
bajker 2 Posted December 29, 2013 (edited) Sorki za zamieszanie z edycją. Nie zauważyłem żadnej edycji, tylko Twój post mi zniknął Dziękuję za odpowiedź bo już się pogubiłem, to jet dopiero moja 6 warka a dwie które zacierałem, po ok 30-40 min. w 68°C były już "gotowe" i próba była negatywna, stąd mój niepokój . Edited December 29, 2013 by elroy Post Fido skasowałem, autor wyedytował treść. Quote Share this post Link to post Share on other sites
olo333 160 1 Items Posted December 29, 2013 Źródła podają, że carapils zachowuje resztki aktywności enzymatycznej, ale widocznie enzymów jest za mało, żeby doszło do konwersji skrobii z tego słodu i ze słodu carahell w 1 godzinę. Podejrzewam, że taki dodatek spowoduje zmętnienie piwa. Quote Share this post Link to post Share on other sites