Jump to content

Recommended Posts

Witam, kupiłem 3 brewkity Coopersa ( Stout, Draught oraz Real Ale). Zastanawia mnie ilosc glukozy do refermentacji poszczegolnych warek. Zrobie syrop z glukozy, do Stouta mysle dac okolo 80-90 gram, ale nie mam pojecia ile dac do pozostalych. Pomoże ktos?

Share this post


Link to post
Share on other sites

wiele zależy od upodobania nagazowania... niby twierdzą że stouty powinny być tak nagazowane a lagery tak...

ja lubię dobrze nagazowane piwa więc dodaje tak:

6g/litr jeżeli piwo zamierzasz szybko spożyć, po tygodniu będzie nagazowane

5g/litr jeżeli piwo będzie leżakowane co najmniej 1,5-2 m-ce

 

no i olej glukozę... syrop ze zwykłego cukru jest równie dobry, a na pewno tańszy i łatwiej dostępny,a w smaku nie odczujesz najmniejszej różnicy

Share this post


Link to post
Share on other sites

To ją odłóż i użyj do podbicia ekstraktu w jakimś mocniejszym piwie. Szkoda glukozy na refermentację, bo cukier robi robotę. Generalnie jeść nie woła więc szkoda przepłacać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polecam programik refermv2 - ja jestem bardzo zadowolony . Jest gdzieś na forum

Share this post


Link to post
Share on other sites

To i ja się przy okazji dopytam. Jak z refermentacją weizena? Różne stronki pokazują różne wartości CO2 od 2,5-2,9 aż do 3,6-4,5. Które są poprawniejsze?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdecydowanie ten pierwszy zakres. Przy 20 litrach dla 3,6 musiałbyś zadać około 210 gramów cukru , a to da efekt że nalejesz samą pianę o ile butelki wytrzymają :) 3 moim zdaniem dla weizena jest optymalnie

Edited by pepek84

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam pytania nieco z innej beczki - 80g glukozy poszło na 25l imperial stouta 19 BLG, który fermentował na burzliwej 3 tyg i cichej 3 tyg. Czy nagazowanie będzie wystarczające? Ile będzie trwała refermentacja w temp. 17 st C?

Edited by joker0skater

Share this post


Link to post
Share on other sites

(...)no i olej glukozę... syrop ze zwykłego cukru jest równie dobry, a na pewno tańszy i łatwiej dostępny,a w smaku nie odczujesz najmniejszej różnicy

 

Najzwyklejszy cukier ze sklepu, czy mówimy o jakimś bardziej specjalistycznym ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

(...)no i olej glukozę... syrop ze zwykłego cukru jest równie dobry, a na pewno tańszy i łatwiej dostępny,a w smaku nie odczujesz najmniejszej różnicy

 

Najzwyklejszy cukier ze sklepu, czy mówimy o jakimś bardziej specjalistycznym ?

Tak, najzwyklejszy cukier ze sklepu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam pytania nieco z innej beczki - 80g glukozy poszło na 25l imperial stouta 19 BLG, który fermentował na burzliwej 3 tyg i cichej 3 tyg. Czy nagazowanie będzie wystarczające? Ile będzie trwała refermentacja w temp. 17 st C?

Ja do swojego RISa 21blg na 12l dawałem 40g cukru. Po miesiącu w 19-20C był już nagazowany. Drożdże Danstar Nottingham.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ile byście polecili glukozy (zostaje przy glukozie) na litr Tripla do refermentacji?

 

Z góry dzięki

Masz do tego odpowiednie kalkulatory dostępne w sieci, ja bym dał około 5g na litr piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chciałam zapytać jak to jest z procesem referementacji piwa odstawionego wcześniej na fermentację cichą.

Czy piwo mimo wszystko zrefermentuje skoro większość drożdzy "zemrze" ?Jak długo , wg Waszych obserwacji, których niestety nie mam , można prowadzić cichą aby piwo było odpowiednio nagazowane. .

Share this post


Link to post
Share on other sites

To zależy od danego szczepu drożdży oraz zawartości alkoholu w piwie. Miałem takie warki, które na cichej były blisko 40 dni i piwo było nagazowane. W zasadzie, gdy w czasie butelkowania piwo jest jeszcze mętne, choćby w znikomym stopniu, raczej nie ma się o co martwić. Mocne piwa, np. portery, gorzej się refermentują. Drożdże mają określoną odporność na alkohol, zazwyczaj około 9%. Zbliżając się do tej granicy świadomie skazujemy drożdże na śmierć. Można dodać trochę drożdży do butelel wraz z surowcem do refermentacji, ale należy pamiętać, że w ten sposób ryzykujemy infekcję. Ogólnie mówiąc refermentacja piwa nie jest taka prosta, zależy od wielu czynników, które zmuszają nas do elastycznego działania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nawet mega klarowne dla oka piwo ma w sobie dużo drożdży. (Dla drożdży szlachetnych opalizacja występuje przy stężeniu komórek 10^5 a dla dzikusów 10^2) Więc spokojnie.

 

Drożdże to nie takie cienkie bolki. Nawet po kilku latach w butelkach udało się odzyskać drożdże (żywe)z osadu na dnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Można dodać trochę drożdży do butelel wraz z surowcem do refermentacji, ale należy pamiętać, że w ten sposób ryzykujemy infekcję.

Jeżeli przewidujemy problemy z nagazowaniem (piwa mocne, lagerowane) to moim zdaniem większym ryzykiem jest nie dodanie świeżych drożdży podczas butelkowania. Czym szybciej drożdże poradzą sobie z surowcem do refermentacji i wytworzą w butelce CO2, tym lepiej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja mam inne pytanie, ile alkoholu powstaje w butelce po dodaniu surowca do refermentacji? Bo gdzieś obiło mi się o oczy (nie moge teraz tego znaleźć) ze 0,4-0,5% a to już całkiem sporo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na 4g cukru/glukozy mniej więcej tyle powstanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie ma na to pytanie prostej odpowiedzi. wszystko zależy od tego ile czego i w jaki sposób dodajesz do refermentacji

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja przewrotnie spytam: po co te wyliczenia ile alko będzie? piwo ma być smaczne i sprawiać radość podczas warzenia i degustacji, a czy ma 0,5 więcej czy mniej, to ma jakieś znaczenie? z grubsza % regulujemy zasypem, a co wyjdzie, to wyjdzie, i tak tego się nie zmieni. ważne, żeby smaczne było :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zawartość alkoholu w piwie po refermentacji wzrośnie tylko w przypadku gdy dodamy glukozę/cukier bezpośrednio do butelek lub blg syropu glukozowego/cukrowego użytego do refermentacji będzie wyższe od blg początkowego brzeczki nastawnej.

Jeżeli blg będzie takie samo lub niższe nie wzrośnie zawartość alkoholu w gotowym piwie po refermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.